АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураНовини

Месец след крайния срок: Какво става на Небет тепе и Източна порта

Проектът „По крепостните стени на Филипопол“, изпълняван предимно в мандата на кмета Здравко Димитров, трябваше да бъде завършен до края на 2023 година. От дълго време вече се знае, че крайният срок няма да бъде спазен, като не е ясно дали това ще доведе до финансови санкции от финансиращия орган към Пловдив, но все пак – докъде стигнаха двата знакови обекта Небет тепе и Източна порта месец след него?

И двата обекта изглеждат далеч от финалните си щрихи, но комплексът около Източната порта сякаш е по-близо до финал. Почти е изградена оградата около обекта, която ще възпрепятства достъпа до ценната археология, но няма да пречи на погледа на любопитните. Оформен е нов подход откъм ул. „Стойчо Мошанов“ – североизточната част на обекта, т.е. по продължението на античната улица.

От месеци е оформена колонадата покрай античната улица, но в последните седмици социализиран вид придобиват и останалите части от археологията – помещенията от двете ѝ страни. Тепърва обаче предстои да видим как ще изглеждат всички тези обекти финално, какви ще са пешеходните подходи, местата за почивка, за разглеждане и опознаване на обекта.

Напредва работата и по Небет тепе. Дългообсъжданата ажурна ограда около археологическия обект все пак ще бъде изградена и вече придобива почти окончателния си вид. Оформят се постепенно и различните пешеходните пространства с парапети, места за панорамни площадки в източна посока и др. Все още е рано да се придобие цялостна представа за окончателната визия на пространството. Работи се и по ремонт на подхода от северната страна, който е изграден още преди век, но през годините бе занемарен и почти не се използваше.

Дали ще успеем да видим тези два важни за пловдивската история обекта готови през пролетта?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Зверска грозота и липса на елементарна естетика са и двата проекта. Ще кажеш, че не живеем в Европа през 2024, а някъде на североизток, през 1970та… Ама у нас си робуваме на максимата „щом е ново, значи е хубаво“..

  2. Даже не е тъпизъм, а идиотизъм да сгъчкат ДВЕ съвсем различни задачи в една торба/

    Крепостните стени на НЕБЕТА бямат общо с Източна Порта – доколкото такава съществува, а не се съчинява и фантазира от БЕТОНОВИ КОЛОБАДИ без автентични Находки IN SITU

  3. Аз ще ви кажа какво става – точно едно голямо нищо. Признавам, че нямам професионална представа от строителство или инженерство, но недоумявам какво точно се случва и „работи“ на този обект в последната година и половина откак е затворен. За Бога – това е година и половина, а състоянието на обекта, с изключение на няколко обърнати и наредени камъка, няколко габиона, глазирани 1-2 стени, „зачистена“ растителност и малко позачистени зидове, е почти идентично с това, което беше и преди да се прави каквото и да е.
    За мизерията на работещите на обекта няма да отварям никаква дума дори. Ама за 8 милиона бюджет за проекта – толкова. Положението в милата родина както винаги е „Толкова си можем“…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина