Купете си колело! Пловдив в капан от ремонти до края на 2023-та

Актуално Власт Градът Изпод тепето Новини Под ножа

Големи инфраструктурни проекти ще се застъпват още от лятото, пловдивчани трябва да се въоръжат с търпение

Ремонти на основни шосета, булеварди и улици ще блокират трафика в града в следващата 1,5 година

Отново се извинявам на гражданите, но стартираме проекти, които трябва да бъдат направени и които са важни за града. Имам куража в момента да дадем старт на големи инфраструктурни проекти, които ще променят Пловдив.“ Това каза кметът Здравко Димитров след дълга среща в Общината с институции и фирми-изпълнители на пътните ремонти, които започват още през юли.

Очаква се до края на 2023-та година градът да бъде блокиран от реализацията на редица мащабни ремонти и реконструкции на пътна мрежа в и около Пловдив. Почти по едно и също време стартират строителните дейности, планирани от общината на Рогошко шосе, бул. „Дунав“, пробива на Водната палата, улиците „Царевец“, „Хаджи Димитър“ и много други /бел.ред.:виж картата на корицата/

Освен това, паралелно,  ЕВН ще затвори частично Пещерско шосе от ул. „Рая“ в посока запад за полагане на нова топлофикационна мрежа, като от дружеството обещаха, че ще приключат дейностите за около два месеца. В същото време обаче поетапно започва е реконструкцията на Околовръстното шосе, която се движи от държавата.

От своя страна В и К – Пловдив стартира допълнително дейностите по Южния обходен колектор, които ще бъдат по цялото продължение на бул. „Александър Стамболийски“ в Кючук Париж.

На днешната среща не присъства представител на НКЖИ, който да уточни какви са плановете на държавната компания за най-важната част от пробива под Централна гара- дейностите от север, които ще затворят бул. „Хр. Ботев“, колелото на гарата и „Васил Априлов“.

Със сигурност, според графика на жп компанията тези дейности трябва да започнат най-късно в началото на следващата година.

Тази среща бе с цел да предизвикаме възможно най-малко неудобства на гражданите. Отново им се извинявам, но Карловско и Околовръстното шосе вече трябваше да бъдат завършени. Благодарение на правителството това не се случи. Сега те ще трябва да се реализират заедно с нашите проекти. Престоят и много ремонти в града – чакани и важни – ще се опитаме да направим всичко по силите си, за да облекчим хората“, каза още Здравко Димитров.

Единствената идея за въвеждане на временна мярка, която да поеме бъдещите разбъркани потоци от автомобили, е бул. Копривщица да стане еднопосочен и с предимство от край до край, като източните платна да водят на север, а западните – на юг.

Това е временна мярка до реализирането на Околовръстния път. С тези ремонти, ако няма такава организация на движението, градът ще се окаже в абсолютен капан“, каза зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

На фона на всички ремонти на пътна инфраструктура по ринговете на Пловдив пробивът под Водната палата ще е вътрешната бариера за центъра на града, тъй като се очаква проекта да бъде изпълнен в рамките на 1,5 г. Мостът на панаира няма да работи, няма де възможно и преминаването по цялото продължение на бул. Марица – Юг.

По график Общината възнамерява да направи първа копка на пробива на 1 август и да го завърши на 31 декември 2023, като кметът заяви, че ще се съобразят от самото начало на този проект с реализирането на другите инфраструктурни такива.

За сега единствената „добра“ новина е, че лятото няма да се работи по довършване на ремонта на Кукленско шосе, тъй като там е нужна актуализация на цените.

Тежкото напрежение за трафика в града ще започне още през юли. Кметът призова гражданите до ползват повече градски транспорт и велоалейната мрежа в града, а ресорният му заместник Чонов го допълни, че информационни табели за затворените участъци ще има още на магистралата.

Споделете ни във:

7 thoughts on “Купете си колело! Пловдив в капан от ремонти до края на 2023-та

  1. Аман от шофьори! Светът не е ваш, претрупахте града с тенекиите си, паркирате безраборно по платна и тротоари, а сега сте и недоволни. На тази администрация трябва да целувате задните части, море да съм вместо Здравко Д. като ви ударя по една такса паркиране….

  2. Гениално решение за Копривщица!!! Така всички ще минават прелезите с ляв завой. Идиоти, сър!!!

    1. Беше много добър баскетболист, бронзов от Европейското за младежи в Димитровград, републикански ш-н с ЦСКА“Септемврийско знаме“, а след като се върна в „Академик“ основна фигура в отбора. Кои са твоите СПОРТНИ УСПЕХИ, БЕ НАЩАСТНИК?

  3. Такъв прос кмет , като този на Пловдив – няма в целия свят . Ремонтите са належащи , но за това си сложен там ( не избран ) , да организираш по най добрия за народа начин всичко случващо се в града ни .С това за пореден път се доказва , че умен човек – никога няма да се хване на общинска или държавна служба ( само малоумници и подлоги ) .

  4. Дано поне закърпят огромните дупки на „Кукленско шосе“. Много са опасни и за автомобилите и за цялото движение.

  5. Бързат да усвоят, защото знаят, че втори мандат почти сигурно ще им се размине.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.