АктуалноГласовеГрадътКултураМненияНовини

Кукленият театър в Пловдив излиза на протест

Служителите  на Държавен куклен театър Пловдив ще се включат в Националния протест „Народ без култура е народ без бъдеще”, който се организира утре и в него ще се включат културни институции и творци от всички жанрове. Своята позиция куклениците ще изразят на Никулден от 12:00 ч. пред сградата на Държавен куклен театър Пловдив

„След протестите на 1-и ноември 2023 година в национален ефир министърът на финансите обеща повишение на бюджета за култура с 50 процента. Няколко дни по-късно това се оказа поредната лъжа. Този бюджет е само видимата част от айсберга, в който нашето общество е напът да катастрофира. Години наред ние – творците от сценичните изкуства – работехме, без да протестираме. В резултат на това стигнахме до ситуация, която може да се определи единствено като унизителна”, заявяват в позицията си от трупата на Кукления театър.

Припомняме основните искания на културния сектор:

1. Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.
2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.
3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общинските театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори

Организатори:
•Съюз на българските музикални и танцови дейци (СБМТД)
•Съюз на артистите в България (САБ)
•Независима синдикална федерация „Култура“ към КНСБ
•Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

    1. Би трябвало да се срамувате от подобна реакция .Това е изказ на не до там осъзнат човек .Артистичните заложби не виреят у всекиго .Смея да твърдя ,че всеки отдаден на каквото и да е изкуство гони някакъв ,оказва се понякога дори нестожим идеал чрез много труд и безсъние често с цената на фундаментални лишения. Нима художниците, актьорите, музикантите ако щете и писателите не творят за хората ?Правим го за тях заради нас ,без нагласа ,че се забогатява парично…а поне интелектуално. Щом Ви липсва приемственост,добре!Но моля ,не бъдете толкова не уважителна към трудещите се не по-малко от Вас!Благодаря за вниманието.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина