АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Корхан Кюнгерю, генерален консул на Република Турция в Пловдив: От юни влизането в Турция ще е по лесно

Търговско-промишлената палата в Одрин ще осигури мобилна лаборатория, която да прави PCR-тестове за 30 минути на границата

Новият Генерален консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю се запозна с медиите на традиционна официална закуска в сградата на дипломатическото представителство в последния ден на май.

По време на срещата стана ясно, че южната ни съседка улеснява влизането на пътуващите и туристите от България.

Търговско-промишлената палата в Одрин обяви, че на границата ще работи лаборатория за изследване с PCR тестове. Цената ще е изключително приемлива – 110 турски лири, или приблизително около 20  лева. Това съобщи новият генерален консул на Република Турция в Пловдив. Корхан Кюнгерю уточни, че времето за издаване на документа е 30 минути.

Това се прави с цел улесняване на преминаващите през ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле – една от най-натоварените граници не само в Европа, но и на световно ниво, отбеляза дипломатът.

Република Турция признава отрицателен PCR-тест, валиден за 72 часа от датата на издаване у нас, сертификатите за поставени две дози ваксина срещу Covid-19, както и официален медицински документ за наличие на антитела, допълни той.

В момента пандемията и в двете съседни държави отшумява, очакваме туристите да започнат да се връщат в Турция“, подчерта новият генерален консул, който изрази надежда, че се очаква засилен поток от туристи от и към двете държави.

В отговор на журналистически въпрос, Н.Пр. Корхан Кюнгерю декларира, че Турция ще продължи да спазва ангажиментите и договореностите между Европейския съюз и България по отношение на мигрантския натиск.

Консулът разказа, че началото на мандата му е съвпаднало с празничния месец Рамазан и е имал възомжност да пътува в консулския си окръг и да посети общини като Кърджали, Пазарджик и Смолян.

„Основната задача на Генералното консулство е на местно ниво да укрепва връзките, развитието на диалога между двете страни и да надградим сътрудничеството с местните власти. В тази връзка, през седмицата ми предстоят срещи с кмета на Пловдив, областния управител и други представители на местните власти в 10-те области, за които отговарям,“ разказа новият консул.

Изпитвам задоволство и съм развълнуван, че ще служа в красивия Пловдив на съседна България,“ каза той при представянето си. Г-н Кюнгерю разказа, че откакто е в града е успял да направи проучване за родословното си дърво и е открил данни, че прадядото и прабабата му по бащина линия имат български корени от Хасковския край. Родителите му са от Одрин.

Корхан Кюнгерю е в Пловдив от 01.04.2021 година. Съпругата и 10-годишната му дъщеричка са още в Турция, тъй като тя е на училище до края на юни. Той е дипломат от кариерата с 22 години работа във външното ведомство на Турция. България е петата страна, в която работи. Имал е мандати в Бангладеш, Ирландия, Казахстан. Пет години е бил съветник в Постоянното представителство на Р Турция в ЕС, а през последните две е бил на служба в отдела за координация и помощ в пандемията с ковид на турски граждани извън страната, към външно министерство.

За тези два месеца се убедих, че Пловдив е много активен в културния си живот. Културата е рамката, в която живеем, а изкуството ни прави хора. Събитията в сферата на културата са едно от измеренията, които ни сближават още. Генералното консулство ще продължи да развива тези отношения, декларира Н.Пр. и покани пловдивчани на изложба.

Двама турски художници ще представи консулството в галерия Аспект на 3 юни. Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу ще присъстват на откриването и ще рисуват пред публиката.

През тази година предстоят още културни събития. Дипломатът подчерта, че ще продължи работа с българо-турското бизнес сдружение Бултиш и Клубът на консулите в Пловдив.

По повод на 15 юли, когато Турция ще отбележи 5 години от опита за държавен преврат, ще има възпоменаталено събитие в консулството. Ще се предостави още информация за терористичната организация ФЕТО, нейната дейност и борбата на съседната държава с организацията, за да не се допускат подобни актове, допълни Генералният консул.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина