Координационен център “Пловдив-Украйна” заработи в областна управа

Актуално Градът Живот Новини

Осигуряват покрив, работа, достъп до училища и детски заведения за очакваните бежанци

Йордан Иванов: Какво да си говоря с почетния консул на Русия!?

Координационен център “Пловдив-Украйна” функционира от днес в сградата на Областна администрация по инициатива на областния управител на Пловдив Йордан Иванов. Идеята е да събере в едно и да координира усилията на всички институции, в това число и бизнеса в града и областта, за поемане на евентуална бежанска вълна от Украйна, каквито очаквания имат властите.

Координационният център ще е в постоянна комуникация с болници в града за оказване на безплатна медицинска помощ на граждани на Украйна при нужда. Както и във връзка с Регионалното управление по образование, Агенцията по заетостта, БЧК, Сдружение “Бизнесът за Пловдив” и Тракия икономическа зона.

“Желанието ни е да окажем пълна подкрепа на украински граждани, ако те се озоват в Пловдив. Ще работим по няколко направления. Едното е настаняване на територията на всяка една община, осигуряване на места в училища и детски градини, осигуряване на работа и дори медицинска грижа”, обяви областният управител Йордан Иванов.

Той заяви, че администрацията ще окаже пълна подкрепа освен на бедстващите украински граждани и на бизнеса, за да могат бягащите от ужаса на войната да бъдат въведени на пазара на труда.

“Гарантираме, че няма да има нито едно дете, което не е обхванато в образователната система”, добави Иванов.

Областният управител изброи какви помощи събира БЧК – само нови дрехи и нови обувки, може и използвано спално бельо, но да е задължително дезинфекцирано, хигиенни материали, палатки и отоплителни уреди.

На този етап нужда от даряване на храна няма, но координационният център е готов за реакция, ако се появи такава.

Ще бъде осигурена и психологическа подкрепа на бежанците. Готовност за логистична подкрепа е заявил генерал-майор Явор Матеев като командир на Съвместното командване на силите за специалните операции.

Към този момент Окръжна болница в Пловдив има възможност да разкрие 50 легла за възрастни за безплатно лечение. От УМБАЛ “Св. Гeорги” също могат да открият, при необходимост.

От Сдружение “Бизнесът за Пловдив” обявиха, че веднага са готови да приемат за настаняване и да осигурят работа на 100 украински граждани.

“Центърът ще работи с денонощен телефон за пълна информация – 032 605 550. Във връзка сме с общността на бесарабските българи в Украйна. Не знаем каква бежанска вълна да очакваме, но в града вече има хора, избягали от войната в Украйна”, заяви областният управител.

Предприятията в Тракия икономическа зона са готови да ангажират граждани на Украйна според квалификацията им. От там се надяват държавата да предприеме най-спешни законодателни мерки за отварянето на трудовия пазар за хората, бягащи от събитията в Украйна.

На въпрос на Под тепето дали е влязъл в контакт с почетните консули на Украйна и Русия в Пловдив – Димитър Георгиев и Георги Гергов, губернаторът отговори, че стартира процедура за дипломатически контакт през външно министерство, но само с почетния консул на Украйна.

“Какво да си говоря с почетния консул на Русия”, вдигна рамене губернаторът.

Имейл адресът за връзка, информация и въпроси към Центъра е [email protected]

Споделете ни във:

3 thoughts on “Координационен център “Пловдив-Украйна” заработи в областна управа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.