АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораМненияНовиниРазследване

Комисията за защита от дискриминация проверява Пловдивския университет

Комисията за защита от дискриминация е сезирана за казус в ПУ „Паисий Хилендарски” и ще проверява висшето учебно заведение. Това научи Под тепето от свои източници в университета. До тази информация стигнахме, след като преди това получихме сигнал за възлагане на трудови задачи без заплащане на служители в биологическия факултет. Интересното в случая, че именно от този факултет е настоящият ректор на ПУ проф. Румен Младенов.

„ Всъщност това не може да стане без негово знание, тъй като той участва на факултетните съвети. До момента това се случва само във факултета по биология”, алармират до медията ни служители на факултета. Под тепето разполага и с протоколите от решенията на факултетните съвети, на които са гласувани. Всички протоколи са качени на сайта на ПУ и са достъпни. Прави голямо впечатление огромните часове, които са принудени докторантите да изработят безплатно – в някои протоколи са по 180 часа. На този фон доцентите и редовните преподаватели работят по 180 часа на семестър.

„Абсолютно незаконно е в 21 век хора в европейска държава да се принуждават да работят безплатно. Според думи на хора от факултета, по този начин докторантите са принудени да изработват часовете на редовните преподаватели, които пък си получават парите за това”, допълват пред Под тепето служители на биологичния факултет.

Разбрахме, че Комисията за защита от дискриминация е сезирал Доц. д-р Атанас Владиков от катедра „Маркетинг и международни икономически отношения“ на Факултет по Икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Само преди две седмици той обяви кандидатурата си за ректор на Пловдивския университет и дори представи програма за управление и ще се изправи именно срещу проф. Румен Младенов, който напира за втори мандат.  Доц. Владиков е сезирал Комисията за защита от дискриминация, по закона за защита от дискриминация, тъй като принудата за безплатен труд е тенденциозна и е към определени групи. Доц. Владиков има две специализации в Международния обучителен център в Торино, Италия на Международната организация по труда , Женева, Швейцария.

Успяхме да се свържем с доц. Владиков за коментар- той е на работно посещение в Токио.

„Считам, че не е в компетенциите на Факултетния съвет на Биологическия факултет да определя избирателно кои лица да полагат труд (преподаване на часове) без плащане. Полагането на труд без заплащане е в нарушение на Кодекса на труда и редица разпоредби в трудовото законодателство. Поради това, че на мой служебен мейл до настоящия Ректор от м.февруари т.г. до момента нямам официален отговор от кога е тази практика и каква е нейната правна валидност – съм подал сигнал в Комисия за защита от дискриминация да се произнесе по компетентност има ли наличие дискриминация. Имам Писмо от КЗД, че са намерили основание да започнат проверка и е образувана преписка по този повод. Изчаквам да видя какво са резултатите по проверката и кога ще бъде датата за разглеждане на делото“, коментира доц. Атанас Владиков.

Под тепето подготвя въпроси до ректора на Пловдивския университет проф. Румен Младенов относно казуса и утре се надяваме да ви представим отговорите, ако от кабинета му реагират

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

32 коментари

  1. Браво на доц.Владиков.Определено идеите са му иновативни и ще дръпнат ПУ напред.Нещата обаче са много по-дълбоки намесени са различни интереси,на доценти и професори от кръга на Младенов и битка ще трудна,защото всички лапат заедно вече години на ред без да има никакво развитие на университета.Желая успех на доц.Владиков в тази неравна борбата с тази измет.

  2. Всичко е точно в ПУ. Доцент.Алексей Петров е помак, в университета има студенти турци, арменци, араби, джендъри и др., продават се дюнери и гримове. Дискриминация НЯМА!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина