АктуалноБългарияМненияНовиниРазследване

Кой стои зад пловдивската фирма, заподозряна, че помага на Русия?

Романос Витридис е ръководил износа на военна оптика за Русия, стана ясно преди дни, когато задържаните в Пловдив участници от организираната престъпна група за незаконен износ на технологии и военна оптика за елитните руски военни части бяха изправени пред Темида за определянето на мерки за неотклонение.

Арестуваха руснаци за износ на оптика за Вагнер и Ахмат през пловдивска фирма

Както Под тепето ви съобщи официалният бизнес на Витридис е строителния. Регистрираната в Пловдив фирма, през която са били закупувани оптиките напълно законно от Лондон и други страни в ЕС, е „Афлон“. Дружеството е с адрес в район Северен и в него Витридис е съдружник с Такис Трикидис. 

Журналистическо разследване на колегите от Свобдна Европа, с автор Борис Митов, го свързва с бизнесмена Такис Трикидис. Медията твърди, че преди години той е свързван с криминална дейност в Гърция, а сега се занимава с международен бизнес. Негов приближен беше обвинен в България като лидер на престъпна банда, нарушила западните санкции срещу Москва. Кой е Такис Трикидис, чиято компания е сочена за снабдител на руските сили в Украйна?

Тази история започва с двама герои от гръцкия град Кавала, които управляват международен бизнес за доставка на въглища. И двамата говорят руски език, което им помага, защото основните им бизнес контакти са именно в Русия.

През миналата седмица фирмата им доби известност в България покрай мащабна акция на МВР и контраразузнаването (ДАНС) срещу престъпна група, занимаваща се със забранен износ на военно оборудване за Русия.

Като лидер на бандата беше посочен Романос Ветридис. Той е управител на пловдивската фирма „Афлон“, през която разследващите твърдят, че е осъществяван незаконният износ, пише още Свободна Европа.

Неин собственик е Такис Трикидис, но той не е сред обвинените и засега остава в сянка. А тъкмо той е бил свързван с друга криминална банда, станала известна в близкото минало в Гърция. Но за това малко по-късно.

Свободна Европа опита да се свърже с компанията на посочения в сайта ѝ мобилен телефон, но никой не отговори. Затова изпратихме писмени въпроси към Трикидис във връзка с обвиненията срещу Ветридис, повдигнати в България. До редакционното приключване на текста отговори не бяха получени.

Арестите в Пловдив

Разбита е престъпна група в Пловдив

Живеещите в една новопостроена сграда в пловдивския кв. „Христо Смирненски“ през последната година често засичат във входа чужденци, предимно рускоговорящи. Кооперацията е с контролиран достъп и вътре не може да влезе случаен човек.

По цял ден седят на балконите с телефоните

„Те се крият, много добре знаят. По цял ден седят на балконите с телефоните – млади хора. Как са дошли, не знам“, казва на 11 октомври пред бТВ живеещият в сградата Димитър Желев.

Екипът на частната телевизия е там, защото на този адрес е регистрирана компанията „Афлон“ с едноличен собственик Такис Трикидис и управител Романос Ветридис.

Два дни по-рано Ветридис е задържан с още 11 души по подозрения, че участват в организирана престъпна група, която снабдява с военно оборудване руските сили в Украйна в нарушение на западните санкции, наложени на Москва заради агресията срещу Украйна.

Романос Ветридис (с голата глава) по време на заседанието на Окръжния съд в Пловдив на 11 октомври.

Имената на Такис и Романос са гръцки, но само единият от тях е гръцки гражданин. Това е собственикът на фирмата – Такис Трикидис. Романос Ветридис е гражданин на Руската федерация. Българските разследващи казват, че са открили в неговата кола документи за самоличност, издадени от различни държави.

Именно Романос е обвинен от българската прокуратура като лидер на бандата. На 11 октомври Окръжният съд в Пловдив задържа за постоянно в ареста Ветридис, още двама руски граждани – Василий Улянов и Евгений Улянов, смятани за куриери на забранените стоки, беларусина Дмитрий Димитриус и албанеца Яни Йешили.

Петимата засега са единствените с повдигнати обвинения от предполагаемата група, заподозряна, че е опитала да изнесе през летище София за Русия бинокли, оптични прицели и авиационни радиостанции на обща стойност над 4 млн. лв.

Разследващите твърдят, че оборудването е било предназначено за специалните руски части в Украйна – „Росгвардия“, военното разузнаване ГРУ, чеченските войски от „Ахмат“ и разпуснатата частна армия „Вагнер“.

Колаж със снимки на Романос Ветридис (вляво) и Такис Трикидис на фона на наемници от ЧВК „Вагнер“/ източник – Свободна Европа /RFE/RL/

С какво се занимава „Афлон“

Според актуалния учредителен акт на компанията „Афлон“, обявен в Търговския регистър, тя е регистрирана на 29 ноември 2019 г. със седалище в Пловдив, а на 21 август 2023 г. е пререгистрирана. Едноличен собственик е Такис Трикидис, гражданин на Гърция.

Любопитна подробност е, че в учредителния акт при повторното регистриране на фирмата е отбелязано, че на него присъства преводач с руски език.

Според годишните финансови отчети на фирмата през 2019 г. тя е отчела печалба от 95 000 лв. след данъци. През следващата 2020 г. печалбата расте до 302 000 лв. Година по-късно обаче резултатите на фирмата падат близо 4 пъти – 79 000 лв. след данъци. За миналата година няма обявени данни в Търговския регистър.

През февруари 2022 г. започна пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна, която според българските разследващи е разширила бизнес възможностите на Трикидис и Ветридис.

На официалния си сайт „Афлон“ се представя като фирма, занимаваща се с международна търговия на въглища, пшеница, царевица, ориз и други стоки. От краткото портфолио става ясно, че компанията има дългосрочни договори с различни руски производители за доставка на въглища и „планира“ през 2019 г. да достави 0,2 млн. тона, а през следващата година да удвои това количество. Видимо, сайтът не е обновяван от 2019 г.

Фирмата не споменава нищо за закупуване и доставка на военно оборудване

Фирмата не споменава нищо за закупуване и доставка на военно оборудване.

Според информацията на българските разследващи тя се снабдява със стоки с възможна „двойна употреба“ легално от Великобритания и страни от ЕС, след което ги преопакова в България, за да ги изнася и препродава в Русия. Стоките с „двойна употреба“ са такива, които официално не са въоръжение, но могат да бъдат използвани за военни цели.

Снимка на Такис Трикидис от посещение в Русия.
Снимка на Такис Трикидис от посещение в Русия.

Предишни проблеми с правосъдието

Собственикът на „Афлон“ Такис Трикидис всъщност е свързван публично с криминална дейност в миналото в Гърция. През декември 2013 г. той е осъден като член на т.нар. „банда Калашников“ в Кавала.

Става въпрос за въоръжена група от 31 подсъдими, обвинени в над 150 престъпления, сред които банкови обири, взривяване на банкомати, нападения срещу полицаи, трафик на оръжия, наркотици и изнудвания.

В края на 2013 г. 19 от подсъдимите са осъдени, а 12 – оправдани. Сочените като лидери на бандата получават присъди от порядъка между 79 и 45 години затвор. Трикидис получава 9-годишна присъда, но след това обжалва и е освободен, пише гръцкото местно издание News24/7.

В края на 2017 г. осъдителните присъди на общо 17 членове на бандата са потвърдени, като наказанията варират между 56 и 8 години затвор, пише местното издание Dramini. Името на Трикидис обаче не се споменава в публикацията.

Сред осъдените по това дело е и сърбинът Горан Довижарски. Справка в профила на Трикидис във Фейсбук показва, че лице с тези имена често коментира постовете му. В листата си с приятели Трикидис има и профил с името Романос Ветридис.

Снимка на Трикидис, коментирана и от Ветридис, която обаче беше свалена заедно с целия профил на първия.
Снимка на Трикидис, коментирана и от Ветридис, която обаче беше свалена заедно с целия профил на първия.

Публикациите им в социалните мрежи показват, че те са свързани с гръцкия град Кавала. Акаунтът на Трикидис обаче беше деактивиран през уикенда.

В момента Ветридис се намира в следствения арест в България. Предстои Апелативният съд в Пловдив да се произнесе на 19 октомври дали той и останалите четирима обвиняеми ще останат зад решетките.

Според информацията, разпространена от българските служби, Ветридис е ръководил схемата за нелегален износ на военно оборудване за Русия от началото на 2021 г., а делото в прокуратурата е образувано по-рано този месец.

Какво качват в социалните мрежи

Освен доказателство, че Трикидис и Ветридис се познават, активността на двамата във Фейсбук дава възможност да се разбере повече и за техните пътувания и убеждения.

И двамата споделят често в профилите си съдържание с пропагандни проруски послания, включително и на български език, както и с лика на покойната българска пророчица Ванга, например.

Профилната снимка на Ветридис дори представлява рисунка на съветски войник и съвременен руски войник, застанали един до друг на фона на червен флаг.

За разлика от Ветридис, който споделя основно картинки с пропагандно съдържание, Трикидис често качва и свои лични снимки от пътувания. От тях става ясно, че през последните две години е посещавал РусияВеликобританияГрузияСърбия и България.

Няколко снимки на Трикидис от шоурум на БМВ издават, че той е бил в Пловдив през ноември 2021 г. На една от тях Трикидис е позира в нов модел БМВ Х6, а жена със същата фамилия пише на руски език, че колата му подхожда и го пита дали да го поздрави, вероятно за новата покупка.

Трикидис отговаря: „Не, сестричке, просто гледам. Откъде да имам толкова пари.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина