АктуалноГрадътИзбор на редактораКриминалеМненияНовини

Арестуваха руснаци за износ на оптика за Вагнер и Ахмат през пловдивска фирма

ДАНС, МВР и прокуратурата разбиха организирана престъпна група за незаконен износ на бинокли, оптични прицели и друг вид оптика за Руската Федерация от фирма, регистрирана в Пловдив. Трима руски граждани, временно пребиваващи у нас, албанец, гражданин на Беларус и седем българи са задържани за конспиративната дейност, извършвана от началото на 2021г. в разрез с наложените санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна. Петима са с обвинения от Окръжна прокуратура- Пловдив.

За този период от почти три години групата е реализирала печалба в размер на над 4 милиона лева. Това съобщиха в Пловдив зам.-главният прокурор Мария Павлова, главният секретар на МВР Живко Коцев, председателят на ДАНС Пламен Тончев и окръжният прокурор Ваня Христева. Регистрираното в Пловдив дружество е закупувало различни по вид стоки с двойна употреба за около 4 000 000 лева – оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други. Те са били складирани в жилищен имот, преопаковани и подготвяни за износ през аерогара София за Руската федерация.

Акцията по разбиване на ръководената и организирана от руснаци престъпна схема се е провела вчера сутринта, като е стартирала на летище София. Там са били задържани част от руските граждани, които се готвели да заминат за родината си.

„Имаме своите ангажименти като партньор на ЕС и НАТО. Поздравявам българските служби за сигурност за операцията по пресичането на износа на стоки с двойна употреба в условията на строго конспиративна дейност“, каза зам.-главният прокурор Мария Павлова.

„Става въпрос за търговия с технологии и военни продукти без разрешение и лицензионна дейност. Те са били изнасяни за териториите, на които се водят военните действия в Украйна“, обясни главният секретар на МВР Живко Коцев.

Разкриването на групата е факт благодарение на получена оперативна информация в ДАНС, която води службите до мрежа от чуждестранни и български граждани, които събирали специфични стоки от ЕС, за да ги изнасят нерегламентирано за Русия, за да стигнат те до руски елитни военни формирования в Украйна.

„Използването е българско дружество, регистрирано в Пловдив. Стоката за износ е била предназначена не за руската редовна армия, а за елитни отряди като Вагнер, ВДВ, Ахмат, за ГРУ, 26-ти отряд, военноморската пехота“, съобщи председателят на ДАНС Пламен Тончев. Той уточни, че руските граждани са пребивавали временно на територията на страната. Дейността е от началото на 2021г., като те са пътували постоянно до България, за да организират незаконната си дейност.

От МВР, прокуратура и полиция не разкриха дали руските граждани са агенти на руските служби или имат други връзки с тях, дали доставят директно военната оптика за руските елитни отряди, или стоката достига до руското военно ръководство, откъдето да се разпределя към фронта в Украйна. Стана ясно, че голяма част от информацията по делото е с гриф за секретност. Дейността на групата в България е наблюдавана от службите за сигурност съвместно с партньорски служби.

На пет лица, всички граждани на чужди държави, са предявени обвинения за организиране и участие в престъпна група, създадена с користна цел, и за опит за износ на изделия и технологии с двойна употреба без разрешение и в нарушение на санкции (престъпления по чл. 321 от НК и по чл. 233, ал. 1, вр. чл. 18 от НК).

„Българските правозащитни и правоохранителни институции даваме ясен знак, че разполагаме с капацитета и ресурса да противостоим на интереса на трети страни, още повече, че в случая става въпрос за агресор, водещ военни действия“, подчерта зам.-главният прокурор Мария Павлова.

„Операцията е проведена в координация с няколко партньорски служби и в изключително сложна и динамична международна обстановка. Българските служби за сигурност и Прокуратурата на Република България показват, че са надеждни партньори и може да се разчита на професионалната им дейност“, каза председателят на ДАНС.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина