АктуалноГрадътИзбор на редактораКултураНовиниОбщина Пловдив

Кога ще отворят за посетители Източна порта и Небет тепе?

Кога ще бъдат открити консервираните, реставрирани и социализирани Източна порта и Небет тепе? Този въпрос си задават множество пловдивчани, а и гости на града, които все още нямат достъп до два от най-знаковите обекти в Пловдив. Те в момента остават затворени заради довършителни работи на проекта „По източните стени на Филипопол“.

Комплексът Източна порта вече е напълно завършен, но общината иска да пристъпи към рязането на лентата едва след като прилежащата инфраструктура бъде също реконструирана. Администрацията работи по облагородяване на цялата зона около обекта- достъпа до него, тротоарите, зелените пространства. Причината е че със завършването на проекта района около Източната порта не отговаряше естетически и визуално на впечатляващата с широчината си древна улица, издигнатата колонада и множество архитектурни мраморни елементи, възстановени и подредени в обекта.

Автентични архитектурни бижута от мрамор на Източната порта

„Искаме всичко да и изкусурено до най-малък детайл. Не е резонно да открием самия обект, ако публичните пространства около него са във вида, в който бяха. Затова се работи в тази посока“, коментираха днес пред Под тепето кметът Костадин Димитров и заместникът му инж. Тошо Пашов.

Същото се отнася и за Небет тепе. Обектът ще бъде отворен за посетители едва след завършване на всички детайли, особено свързани с озеленяването. Очакванията на градската управа са Небет тепе и Източна порта да бъдат открити официално в началото на септември, за празника на Пловдив- Деня на Съединението.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Искали да е „доизкусурено „. Не . Всъщност се надяваха да дойде най големия – Бойко Борисов , за да каже : „ето какво направих Аз за Пловдив“. Сега обаче не му е до откриване на културно исторически обекти.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина