АктуалноГрадътЖивотЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовини

Автентични архитектурни бижута от мрамор на Източната порта

С огромно внимание към детайла и автентичността са работили екипите по консервация и социализация на комплекс „Източна порта“ на древния Филипопол, чието откриване предстои до броени дни. Обектът доскоро бе само купчина камъни, но в последните месеци внимателно бе възстановен до сегашния си вид, като впечатлява с широката улица, издигнатата колонада и множество архитектурни мраморни елементи.

Можеше да вдигнем още няколко колони, имаме достатъчно материал за тях, но аз не съм привърженик на прекалено големите възстановки, разказа в подкаста „В Капана на Под тепето“ реставраторът Никола Стоянов.

От възстановените мраморни колони една е 100% цяла, като дори е оцеляла като един къс до XX век, както е и разкрита. През годините на неглижиране на обекта, обаче, тя се е напукала на две и сега е трябвало да бъде наново сглобена, разказа реставраторът. В останалите колони има използван съвременен материал за конструктивно укрепване, но той е видимо различим и скрива метална конструкция, която пък е нужна от противоземетръсни изисквания.

На място има и няколко надписа, които оригинално са били поставени на това място, като към тях ще има и обяснителни табели по подобие на обектите Форум – Север и Форум – Запад.

Какво още разказа Никола Стоянов, гледайте във видеото ни:

Очаква се обектът да бъде открит през следващата седмица с официална церемония.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

 1. архео-КУЛ-ТУРИСТЪТ на баскетБОЛНИЯ мозъклия добре плаща организираната Кампания за ИЗМАМА НА ОБЩЕСТВНОТО МНЕНИЕ е Града (хем Древн, пък бая ВЕЧЕН напук на Roma, Citta Eterna) лпкто става все ПО-СТАР (беше най-старият на Балканите, напомпиха го най-стар в Европа, после ша го надуем да е най-стар в Света, после в Галактиката кис-кос те са грамотни някои от туристите…стана’аме за СМеХ!)

  Нкакви китайски евтинии, само качествена РАЙВАНСКА АНТИЧНОС

  Автентични архитектурни бижута от мрамор

  Автентични архитектурни бижута от мрамор

  Автентични архитектурни бижута от мрамор

  Автентични архитектурни бижута от мрамор

  Автентични архитектурни бижута от мрамор

  (за бакшишо без лична карта на гишето на касиерката – синио плик влево…)

  1. Там и ДИНОЗАВРИ от хонг-конг се гъчкат за ТУРИСТИТЕ, а ние със заплатаджиите на ОпънОПЕРАторката можеме да пуснеме и Радамеси да припяват, а защо не и Хамлетци, Хамлетки със техните Хамлетчета…?

   По „проекти“ от „програмите“ във „Културскио Календар“ за ПетиЛетката!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина