Кметът за заповедта си за Джамбаз тепе: Питайте главния архитект и район Централен

Актуално Власт Градът Новини Разследване

Здравко Димитров директно хвърли топката към главния арх. Ахрянов и централното кметство, откъдето нямат нищо общо с казуса и не бяха виждали скандалната преписка

Освен въпросът къде е преписката, останаха и други висящи

Кметът на Община Пловдив не отговори на въпросите на Под тепето, относно безпрецедентната му заповед, допускаща процедура по предварително изпълнение на проекта за изменение на ПУР- ПРЗ и РУП за имота на Джамбаз тепе, в който митрополията започна да строи нов храм.

Ти на мене, аз на тебе… Или как църквата се възползва от властта и обратно

 

Здравко Димитров директно прехвърли топката към главния арх. Ахрянов и кметството на район Централен, откъдето нямат нищо общо с казуса и не бяха виждали скандалната преписка.  

Репортер на Под тепето изчака края на церемонията по връчване на Наградите за озеленяване „Люсиен Шевалас“ в сряда в Цар-Симеоновата градина, за да зададе въпроси към градоначалника по темата.

Г-н Димитров, бихме искали да поговорим за храма на Джамбаз тепе.

Храма на Джамбаз?

Новата църква, която се строи от митрополията до имота на бившето Гръцко училище. Във връзка с вашата заповед за предварително изпълнение на на ПУР- ПРЗ и РУП

Заповедта… Трябва с архитекта да говорите.

Главният архитект?

Да, главният и преписката е в район „Централен“. А там имаше, доколкото знам, възражения. То мина срокът.

Разбрахме и ние, че има възражения.

Има. Имаше. Мина законния срок.

В смисъл? Отхвърлени ли са тези възражения?

Да, но най-добре е архитекта да ви каже. Той си движи нещата.

Това, което ние видяхме, като документи, е че заповедта е подписана от Вас. Бихте ли коментирали мотивите за предварително изпълнение? Говорите за обществена значимост и цитирате Закона за здравето, правите връзка с духовно здраве…

Нека сега да дойде кмета на район Централен, защото преписката е там. А пък главният архитект е в болнични. Ще бъде на работа от другата седмица нататък.

Дано да се възстанови бързо! Някой замества ли го в момента, който може да каже?

Няма, тя и на Балчева съпругът ѝ е болен и още има хора там болни от ТСУ-то, неприятна ситуация. ТСУ-то блокира работа.

След тези омотани обяснения, кметът започна разговор с главния архитект на район „Централен“ и зам.-кмета на района инж. Тошо Пашов, които останаха учудени, че преписката била при тях.

Репортерът ни чу как те увериха кмета, че няма такива документи в районната администрация.

В крайна сметка се разбра, че трябва да я очакват.

След церемонията районният кмет на Централен Георги Стаменов коментира, че още не е виждал преписката и преди да дойде на събитието, тя не е била в администрацията му. Когато я разгледаме, ще видим как трябва да се действа. Ако не е обявен планът, ще те трябва ние да го обявим, каквато е законовата процедура.

Днес след обяд се свързахме и с инж. Пашов, който каза, че преписката не е минавала през него, но може да е отишла при районния главен архитект. С него не успяхме да се свържем преди публикуването на статията, но разбрахме, че днес е на съвет.

Така към момента въпросът “Къде е преписката?” е висящ. След като кметът, положил подписа си под заповедта, се овъртя в обяснения и делегира коментарите по темата на другиго, в суматохата не успяхме да зададем и другите си въпроси по темата към него:

Защо толкова се бърза точно с този ПУП, заради който подписът ви седи под безпрецедентна за последните три мандата заповед?

Знаете ли колко стари храма с културно-историческа стойност има в Стария град, защото мотивите ви за общественото значение, развитието на православието и душевното здраве в тази заповед не звучат убедително?

Дали в последно време не наблюдаваме пример за срастване на църковната със светска власти с цел размяна на услуги и придобивки?

Още по темата:

Археологическият музей не е бил уведомен за строителните дейности на митрополията на Джамбаз тепе

Митрополията вече излива бетон за основа на нова църква на Джамбаз тепе

 

Споделете ни във:

19 коментара за “Кметът за заповедта си за Джамбаз тепе: Питайте главния архитект и район Централен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.