Археологическият музей не е бил уведомен за строителните дейности на митрополията на Джамбаз тепе

Актуално Новини Разследване

Практиката е при изкопни работи в тази зона да присъства наблюдаващ археолог

Археологическият музей не е бил уведомен за строителните дейности, които пловдивска митрополия извършва на Джамбаз тепе, научи Под тепето. Вчера Николай Пловдивски стартира изграждането на параклиса “Св. св. Петър и Павел“ върху парцела, дарен от Георги Гергов. Практиката за тази зона е, че при почти всяка строителна дейност трябва да има наблюдаващ археолог за евентуални спасителни проучвания.

В случая обаче такъв няма. Днес директорът на музея Костадин Кисьов научи от нас за случващото се на Джамбаз тепе, с което потвърди информацията ни, че институцията не е била уведомена за строителството на върха на хълма. Той уточни, че при малки изкопни работи от порядъка на 20-30 сантиметра, за полагането на нова настилка или изграждане на тротоар например, в предписанията към строителите не е задължително да се включва и наблюдение на археолог.

В случая обаче изкопът е далеч по-голям. Видимо е, че дупката, в която вчера се изливаше бетон за основи на бъдещия храм, е повече от половин метър.

Проектът на митрополията отваря поредна въпросителна около откровеното му приоритизиране. Според наши източници, процедурата по одобрение на ПУП-а все още не е завършила. А сега излиза, че и практиката с наблюдаващ археолог за тази зона не важи в случая за този конкретен проект.

Споделете ни във:

13 коментара за “Археологическият музей не е бил уведомен за строителните дейности на митрополията на Джамбаз тепе

 1. В аналогичен случай, музеят уведомява прокуратурата за започнати изкопни действия без археолог. Отделно строителният конттол на Общината трябва да се серзира за започнати строителни дрйности без строително разрешение. Ало, кмета, къде си? Това да не ти е ресторант.

  1. АРАХАНГЕЛка: тия общинарЦи са ПОСЛУШНИЦИ на МУТРОполита каза:

   Казваш: “…прокуратурата за започнати изкопни действия без археолог. Отделно строителният конттол на Общината…” което е положението в белите държави. На територията на РежимаБоБоТРИ и по-специално в хем ДРЕВЕН, пък ВЕЧЕН (за разлика от Roma, Citta Eterna, както Рим е известен) баскетБОЛНИЯТ МОЗЪКЛИЯ В ОБЩИНАТА Е ПОСЛУШНИК НА ПОПА.

   ПОДКУПНИЯТ ПРОДАЖНИК ГЛАД.АРХ. АХРЯНОВ ПЪК СИ Е ПЛАТЕН ОТ ПОПА ОТ ГОДИНИ – НЕГОВО ПСЕ (НЕ ПРОСТО ПОСЛУШНИК) И Е АВТОР НА “ТВОРБАТА” С КОЯТО ОСТАВА В ИСТОРИЯТА НЕ СВЕТОВНАТА АРХИТЕКТУРА.

   (В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА)

   1. Пловдивският “ГЛАВЕН” архитект (безконкурсен, беззаконен, безсъвестен, НЕПРАВОСПОСОБЕН) не се явява никакво “псе”, той си е само един подмолен плужек.

 2. Без да има престъпни строителни начинания, МУЗЕЯТ сиреч Кисьов е отговорен ако там затрият ценности, за които той си е правил ОГЛУШКИ.
  МОЗАЙКИ ОТ ДВОРЦОВА КЛАСА там има докладвани още от 60-те години при канлизационни изкопи. Тоя само за крепостта на Небет Тепе ли ЦИЦА ЗАПЛАТА?

   1. Радващо е, че възражения по същество нямаш изнесени.
    Никакви.
    Което значи, че се съгласяваш напълно.
    Със всичко.
    За сенкята сме си купиле ПАРАСОЛ и се вардиме. Мерсиме!

 3. Е какви ти там Апостоли, нали АРХАНГЕЛцИ щяха да бдят над горкия ни Град, според уверенията на Професионалния Посредник наЛУДният истеричав АЯТОЛЛАХ със злия поглед, ролекс, лимузини и БИЯТЕЛИ?

  Той се закани на връх Петровден, верно, пред Стадо… пърдом, Паството от два файтона ПОСЛУШНИЦИ но каза за Гавраил/Данаил? (Бройките на ВиК *р*вославни из територията едвали са повече от 3-4% от данъкоплатците, но вероятно из Чикаго има и някой друг, знам ли…)

  1. ДВА ФАЙТОНА – ТРИ, АМА ПОД СТРОЙ СЕ БЯХМЕ СЪБРАЛИ С ГЕНЕРАЛИСИМУСА ЗАЕДНО ВСИЧКОТО ПОЛИТБЮРО.

   САМО ОКОЛИЙСКАТА НАЧАЛНИЧКА ОТСЪСТВАШЕ.

   ТЯ ИЗГЛЕЖДА НЕ Е ОТ ГЕРБ (“ГРАЖДАНИ…”) А ОТ
   САРБ =СЕЛЯНКИ ЗА АМЕР. РАЗВ. НА БГстан, а? А?

   (Хитра кака, ‘начи!)

  1. Копай смело, взривявай бодро, бетонирай изобилно както морето, за здрави Партийни Другари няма проб!
   После ще съчиняваме аркади и пропилеи по хонгконгски каталози.

   1. АРХка: имам четири динозаври, уйдисват към арахангелците каза:

    На склад имам залежали, но в срок Годност четири тъмнозелени Динозаври, препоръчват се по каталога за съответстващи към *р*вославни Арахангелци.

    Изгодно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.