Ти на мене, аз на тебе… Или как църквата се възползва от властта и обратно

Актуално Новини Под ножа Разследване

Кметски подпис дава отговор защо Николай Пловдивски смята, че десетте години управление на Бойко Борисов и ГЕРБ за най-светлите за БПЦ

Здравко Димитров допусна процедура по предварително изпълнение на проект за изменение на ПУР- ПРЗ и РУП за имота на Джамбаз тепе, в който митрополията иска да строи нов храм

 „Настоящият индивидуален административен акт е с висока обществена и духовна значимост. А категорично здравето на човек включва и духовна страна, поради което се доказва необходимостта от опазване на здравето”, мотивира се градоначалникът

Защо Николай Пловдивски смята, че десетте години под управлението на Бойко Борисов и партия ГЕРБ са най-светлите в историята на БПЦ? Отговор на този въпрос дава подписът на кмета Здравко Димитров под една безпрецедентна заповед, издадена на 12 август. С парафа си градоначалникът допусна процедура по предварително изпълнение на знаков в последната една година проект за изменение на ПУР- ПРЗ и РУП в Старинна градска част, касаещ парцела на Джамбаз тепе, върху който пловдивският митрополит иска да строи църква. Заповедта е безпрецедентна, тъй като дори най-опитни администратори, с които Под тепето се свърза по казуса, не си спомнят в последните три мандата да е била задействана процедура за „предварително изпълнение на проект за изменение на ПУП”.  В случая като официален мотив се използва особеният обществен интерес за укрепване духовността, религиозните ценности и вярата на жителите на Пловдив и гостите на града. Според наши източници обаче мотивът за задействане на такава екзотична за администрацията процедура- минимизиране на щетите при обжалвания на процедурата по проектиране от заинтересовани лица и старт на строителните дейности дори при евентуални бъдещи съдебни дела срещу цялата процедура. Или с други думи: „Бързаме, вие си обжалвайте, ни ще си строим”.

Историята с парцела на Джамбаз тепе започна миналата година. Георги Гергов дари въпросния имот на митрополията, в едно със собствеността си в бившето Гръцко училище. За да придобие 100 процента от терена и сградата в него пловдивската епархия изкупи дяловете на наследниците срещу 750 хиляди лева, по документи. Гръцкото училище вече се строи, тъй като за ремонта и реставрацията на основната сграда отдавна има одобрен проект. Идеята на Николай Пловдивски обаче е към бъдещата представителна сграда на митрополията да бъдат изградени няколко помощни постройки, плюс новия параклис. Именно те са в основата на процедурата по изменение на ПУП-а, с одобрено вече предварително изпълнение без проектна част.

„ С предварителното изпълнение се прескачат обявленията за обжалване, но то също е обжалваемо в оказаните срокове от страна на заинтересовани лица. След това те могат да обжалват по същество и това ще отключи съдебни спорове, които обаче не пречат да се работи на терен. Прилича на максимално замитане, на бързане да се вкарат нещата в ред, защото всъщност не са в ред.  Ако едно съдебно производство тръгне по същество, то ще отнеме много време, а в случая може да се работи в имота. Именно това е идеята тук- да се работи всичко, което им е по проект, докато върви съдебното производство. Защото когато сградата или сградите са построени, след това става по-сложно, особено ако с религиозно предназначение”, анализира ситуацията наш източник, вещ в административните въпроси.

Издадената на 12 август от кмета Здравко Димитров заповед за одобряване изменение на Подробен устройствен план с предварително изпълнение е в отговор на пуснатото на 8 август заявление от страна на църква „Св.Марина”, от името на Знеполски епископ Арсений. С него от епархията моли главния архитект да разпореди именно процедура „ предварително изпълнение” по отношение одобрение изменението на въпросния ПУП. Мотивите, изложени в заявлението, са „ Общественият интерес е свързан с особената важност за гражданите от бъдещето изграждане на храм в гр. Пловдив, който несъмнено ще укрепи духовността, религиозните ценности и вярата на православните жители на гр. Пловдив и множеството посетители на старинната градска част на града.”. „Призоваваме над Вас Божието благословение и остава в Христа Ваш молитствувател”, пише епископ Арсений за финал на  заявлението.

А ето с какви мотиви кметът подписва заповедта: „ Така разпореденото предварително изпълнение на настоящия административен акт се налага от обстоятелството, че свободата на вероизповеданията и залягането на източноправославното вероизповедание като традиционно за Република България са заложени още в основния закон- Конституцията на Република България. Наред с това, сама по ебе си източноправославната религия има своите дълбоки исторически корени в Република България. Всичко това предопределя необходимостта от изграждането на източноправославен храм, т.е. от развитието и разпространяването на източноправославната религия и добродетелите и ценностите, които тя проповядва. Цели се също така затвърждаването и надграждането устоите на християнската религия в Република България и гр. Пловдив, което несъмнено ще се отрази положително върху обществото. Именно такава е и целта на настоящата градоустройствена разработка- изграждането на място за проповядване и разпространение на тази религия. Това несъмнено води до извода, че настоящият индивидуален административен акт е с висока обществена (социална) и духовна значимост. А категорично здравето на човек включва и духовна страна, поради което се доказва необходимостта от опазване на здравето по смисъла на чл. 60, ал..1 от АПК.”.

Тук може би е редно да припомним, че според Конституцията вероизповеданията са свободни, религиозните институции са разделени от държавата, а източноправославното вероизповедание е традиционно, но официално има и други религии. Пак според Конституцията, религиозните общности и институции, както и верските убеждения ,не могат да се използват за политически цели.

Какво се случи обаче точно три дни след издаването на безпрецедентната кметска заповед. На 15 август, под купола на храма, навръх Успение Богородично, Николай Пловдивски политизира църквата с 15-минутната си пламенна реч в подкрепа на Бойко Борисов и управлението на ГЕРБ в последните десет години. Случващото се е може да бъде давано като нагледен пример за това как църквата се възползва от властта и обратно.

Припомняме, че на първи юли ви информирахме как митрополията вече излива бетон там, където би следвало да са основите на бъдещия храм.  Тогава предположихме, че проектът за изграждане на нова църква на върха на Джамбаз тепе вероятно може да кандидатства за най-скоростно задвижената документация на всички нива в институциите в последните десет години. Ясно бе, че амбицията на Николай Пловдивски за издигане на параклис на Трихълмието  е тотален приоритет от новата местна власт, а по някои от документите от преписката, които вървят из различните общински канцеларии, пише „Спешно” и „Веднага”. С новото развитие на казуса обаче общината преминава някои граници, които не би следвало да бъдат прекрачвани в името на един или друг проект. Това е демонстрация на двоен аршин и на онова прословуто „наши и ваши”, което чертае разделителните линии в обществото.

Споделете ни във:

11 коментара за “Ти на мене, аз на тебе… Или как църквата се възползва от властта и обратно

 1. Коментари от “отявлени тролове” и от хора които в живота си най-високото което са създали е нещо малко и кафяво и което има връх само до последващият дъжд 💩
  Ако някой иска да строи храм ,който и да е …..браво ! Винаги е имало и ще има други мнения …. те и французите не са искали Айфеловата кула , ама сега се хвалят с нея ! Разни времена ,разни хора ! А хората си отиват но храмовете (построеното) остава !

 2. На РежимаБоБоТРИ МУТРИТЕ заедно с ПОСЛУШНИЦИТЕ на МУТРО’ПОЛИТ’ИКА опитват да вкарат през задна вратичка ПРОТИВОконститунционно положение за …ДЪРЖАВНА ЦЪРКВА.
  Товаришч Денис Гундяевич в съседство това ПРОПОВЯДВА.
  Иска им се да цицат държавни заплати за разлика от други верующи.
  Само дето няма как да стане.
  КОНСТИТУЦИЯТА на БоБоТРИ не съществува освен в мераците му.
  МУТРИТЕ – ВЪН!

 3. Защо, автора на статията, не разследва строежа на сектанската “църквата” на Асеновградското шосе, на джамия в Рогошкото поле, и какви коли карат “вярващите” пастори и пасторки с десятъка на “вярващите” сектанти? Вероятно отговора е ясен- “Америка за България” финансира както сектантството така и този сайт. От всичко това извода е ясен, православната бълграска църква, която е на народа, която е пазителка на българщината и на истината, пречи и е трън в очите на всички онези, които искат нея да я няма. Тази статия е доказателство за това!

  1. Нахално е да претендираш, Денисе, че *р*вославната “…бълграска църква, която е на народа, която е пазителка на българщината и на истината…” дрън-дрън.
   БЕШЕ НА НАРОДА, била е през турско = минало глаголно време БЕШЕЛО.
   Народецът отдавна прогледна и не им стъпва на фарисеите в светилището.
   БП”Църква” и по-точно сегашната агентурна БПатриаршия се отцепи от изконната Майчина ПРАВОславна визнтийска Патриаршия та се присламчи към ДЪЩЕРНАТА съветская секта Гундяевная.
   Айде без българосъвеЦкие Проповеди.
   Паството не пасе трева, не е стадо вече.
   МУТРО’ПОЛИТ’ИКЪТ заедно с
   МУТРИТЕ – ВЪН!

 4. За фрапантно нарушение на Закона с углавно ПРЕСТЪПЛЕНИЕ поз мазното лъжливо заглавие “предварително изпълнение” (=дървен камък= нема такова чудо у Законо!) и струпване на фанатична ПРОПАГАНДА върху пловдивски тепета лицата 1. Ахрянов и 2. Димитров, КлЕТ следва да излежават НЕОТЛОЖНО.
  Преди да са довършили БЕЛЯТА.

 5. ВСЕКИ ФАНАТИК ДРАПА ДА СЕ НАЛОЖИ НАД ДРУГИТЕ.
  С ЛЪЖЛИВА ИДЕОЛОГИЯ / РЕЛИГИЯ / РЕЖИМ.
  АЛЬОШАТА Е НЕПОКЛАТИМ НАВРЪХ БУНАРДЖИКА.
  ВЪРХУ ДЖЕНДЕМ ТЕПЕ ВЕРОЯТНО РЕЖИМЪТ БоБоТРИ С ПЕСТНИК СРЕЩУ ЮГОИЗТОК.

  ВЪРХУ ДЖАМБАЗ ТЕПЕ МУТРО’ПОЛИТ’ИКЪТ =ГЕРБ= ДИГА КАТЕДРАЛА (С КЛИСАРНИЦА, МАГЕРНИЦА И МАСАЖЬОРНА)

  ПОСЛУШНИКЪТ НА МУТРО’ПОЛИТ’ИКА БоБо СИ ИМА ПОСЛУШНИК БАСКЕТБОЛЕН МОЗЪКЛИЯ ЗИКО, КОЙТО СИ ИМА ПОСЛУШНИК ГЛАД-АРХ АХРЯНОВ, ПЛУЖЕК.

  НАЦИЯ ОТ ПОСЛУШНИЦИ МУ СЕ ЩЕ НА МУТРО’ПОЛИТ’ИКА.
  И НА НЕГОВИТЕ БИЯЧИ И МУТРИ.

  МАЙНИ, ВОГЛАВЕ С МУТРО’ПОЛИТ’ИКА –

  – МУТРИТЕ – ВЪН! –

  1. Гого, лъжат те мутрите, че (ТЯХНАТА) “църква” е Божия.

   НЕ тя си е ХОРСКА направа, подпряна със ВСУЕверия.

   Избърши гурелите и се вгледай колко даже кьопаво е устроена и действа сякаш феодализмът не е отминал и никога няма да СЪМНЕ.

 6. Tонда е някакъв скромен параклис, но най-вероятно ще е помпозна църква в типичния мутренски стил, както днешните архитекти си представят църковната архитектура. Няма нито един добър пример, творбите на назначения главен архитект не правят изключение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.