Митрополията вече излива бетон за основа на нова църква на Джамбаз тепе

Актуално Новини Под ножа Разследване

Според наши източници ПУП-ът още не е минал одобрение

Съществува вратичка, при която се издава скоростно строително разрешение за „укрепително съоръжение”, от която може да се възползвали духовниците

Проектът за изграждане на нова църква на върха на Джамбаз тепе вероятно може да кандидатства за най-скоростно задвижената документация на всички нива в институциите в последните десет години. Около 12 месеца след като придоби имота на Трихълмието, пловдивска митрополия вече строи параклиса “Св. св. Петър и Павел“ в имота, дарен от Георги Гергов на църквата. Преди няколко дни Николай Пловдивски даде заявка, че изграждането на храма ще започне в първите дни на месец юли. Строителството обаче стартира още в първия ден от месеца. Днес Под тепето видя на място, че се излива бетон за основите на бъдещата църква. Това доказва и написаното от нас, че проектът на Николай Пловдивски е тотално приоритезиран от новата местна власт.

” Преписката е минала през всички съгласувателни процедури за период, в който простосмъртен по никакъв начин не може да прокара процеса от нула до самия му край. И да почне да строи, при това на такова място- на върха на природна забележителност и в същото време архитектурен резерват”, коментират архитекти за Под тепето, сблъскващи се всеки ден с администрации и чиновници на всички нива.

„ Да поставим на най-високото място в града Светите Архангели, да бдят над божия народ на тоя град, е велико и спасително нещо! Защото Светите Архангели ще запазят този град и нас от всяко злощастие и от всяка беда, а те имат дръзновение да се молят на Бога за нас. Ние ще имаме ангелска закрила во веки веков за тоя град! Което е нещо много утешително, радващо, ободрително духовно и спасително за всички нас,“, обясни след литургия преди два дни Николай Пловдивски.

Въпросът е обаче дали богоугодното изливане на бетон за основа на нов храм съответства на законовите изисквания, тъй като запознати лица са категорични, че не е минала процедурата по изменение на ПУП-а. Под тепето научи, че за изключително кратко време проектът за изменение на ПУП е бил съгласуван от иначе тромавия по традиция НИНКН, одобрен от Министерството на културата и върнат в Община Пловдив, като процедурата в Министерството се е движела паралелно с тази в Общината.

За да има издадено строително разрешение обаче трябва да има не само одобрен ПУП. След влизане на сила на новия ПУП, митрополията следва да има издадено разрешително за проектиране, на база на което да изготви своя проект за строеж, който подлежи на пълна съгласувателна процедура. Чак тогава може да се разчита на разрешително за строеж и законосъобразност на “първи копки”, а камо ли на леене на бетон.

Има обаче вратичка в закона, при която се издава строително разрешително за подпорна стена срещу свличане на земна или скална маса. Напълно възможно изливането на основи за сграда да е минало като укрепително мероприятие и да е било одобрено от общината. Но и в този случай, пак се изисква пълна проектна документация, разрешително за строеж и най-малкото информационна табела какво се случва.

Споделете ни във:

12 коментара за “Митрополията вече излива бетон за основа на нова църква на Джамбаз тепе

 1. долна крадлива сган, васали ма мацкваабад , и парите им са мръсни, и помислите , и намеренията Им!!! каза:

  Мутропитеците, по подобие на Него и Шайката си дерибействат наволя, тях закони и глоби не ги ловят, Те са си самодостатъчни, а държавата им е бащиния цял живот…ченгета крадливи долни, врете в катрана ви ева мааа ..та

 2. Whilst architectural monuments of culture across BG continue to fall down the priority is yet another Church. I vote all significant monuments of culture in BG become consecrated .

  1. А, ЯСНО, ЩОМ АРХОНТцИТЕ СЕ ИЗКАЖАТ – МЛЪКВАМЕ.
   ПО ЧЛ. 1500 СЛЕДВАЩИЯ СЕЗОН КОЛЕГАТА ПУТИН НА ДЖЕНДЕМ ТЕПЕ СЛАГА АЛЬОША АМА СЪС ТАНК!

   (АКО МУТРОПОЛИТ-АЯТОЛЛАХЪТ НЕ ГО ПРЕВАРИ С ПОРЕДНИТЕ МИНАРЕТА ЗА “ЗАЩИТА” НА СЕКТАТА МУ)

  2. ВАША СВЕТЛОСТ, ДАЛИ ТОЗИ Е “ЧЛЕНЪТ” ПО КОЙТО РЕЖИМЪТ БоБоТРИ “ПОДОБРЯВА” КРАЙБРЕЖИЕТО С “ПОДПОРНА СТЕНА” ЗА СПИРАНЕ НА “СВЛАЧИЩЕ” НА АЛЕПО?

   НЕОТЛОЖЕН ТРИЕТАЖЕН ХОТЕЛ НА ПРЕДНА ЛИНИЯ?

   ЗАКОНИТЕ ЗА НЯКОИ СА ПО-ТАКИВА, А?

 3. Щом каже (цит.): “…Да поставим на най-високото място в града Светите Архангели, да бдят над божия народ на тоя град, е велико и спасително нещо!…” ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ НА ВСЯКО ПЛОВДИВСКО ТЕПЕ ЩЕ ЩРЪКНАТ АЛЬОШИ И ЧУЧЕЛА, НАЧИНАЯ С ДЖАМБАЗ ТЕПЕ.
  АЛА ДЖЕНДЕМЪТ Е ОЩЕ ПО-ВИСОК, ПОПЕ, ЗА КОГА СИ ГО ЗАПЛАНУВАЛ С ПРЕСТЪПНИТЕ СИ ОРТАЦИ?
  ТЕЛЕФОНИРАЙТЕ ЗА ЛИНЕЙКАТА = ТЕЗИ СА ОТКАЧИЛИ

  1. ПАЦИЕНТ НА ЛУДНИЦАТА НА ЧЕТВЪРТИ КИЛОМЕТЪР СОФИЯ ОЩЕ ОТ СТУДЕНТСТВОТО – ТОВА СЕ ЗНАЕ ОТОТДАВНА, ОЩЕ ПРЕДИ ДА ДОКОПА “МИТРАТА”.
   ОБАЧЕ ПАРТИЙНАТА ПОВЕЛЯ ОТ БКП НЕ ТЪРПИ КОЛЕБАНИЯ.
   ИЗПЪЛНЯВА СЕ.
   ДА СЕ НАПАКОСТИ НА ОБЩЕСТВОТО?
   НЕМА ПРОБ.

 4. Там на върха има МОЗАЙКИ ОТ ВИСОКО КАЧЕСТВО, ОТ ДВОРЦОВА КЛАСА за разлика от “базиликите” долу сред простолюдието.
  СТРОИТЕЛСТВОТО Е НЕЗАКОННО ДОКАТО НЯМА АРХЕОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ – КАКТО ПРИ ВСИЧКИ ПЛОВДИВСКИ ПОСТРОЙКИ, ОСОБЕНО НА ТРИХЪЛМИЕТО. НАРУШИТЕЛИТЕ СА ПО НАЧАЛО ПРЕСТЪПНИЦИ ВОГЛАВЕ СЪС СОФИЙСКИЯ “ФЮРЕР” НА СТАРИЯ ГРАД И ВСЕКИ АДМИНИСТРАТОР ВЪВ ВРЪЗКА С ДАЛАВЕРАТА!
  Попе, населението не споделя твоята “идеология”. ОТДАВНА.
  Само РежимътБоБоТРИ и неговите издънки са ти послушници, ама това е ДО ВРЕМЕ.
  За нотариални магьосници българите вече нямаме търпение.
  “Щял бил да запази Града от ЗЛОщастия” щом върху Общинска квадратура му изградят ИДЕОЛОГИЧЕСКИ МОНУМЕНТ (катедрала с камбанария, канцелариа, клисарница, гаражно стопанство, свещоливница, свещопродавница иконоблизачница) на всяко от Пловдивските Тепета, начиная с Джамбаза другата седмица, Небета, Джендема, а и Бунарджика, защо не, до Альошата или БЕЗ Альошата.
  АМА СЛЕД КАТО МУ БЪДАТ ТЪРЖЕСТВЕНО ВРЪЧЕНИ КЛЮЧОВЕТЕ И НОТАРИАЛНИТЕ АКТОВЕ!
  Цивилизован Град се ГРАДИ и устройва по компетентно скроени ПЛАНОВЕ. На НИКОЕ Тепе планът на Пловдив НЕ ДОПУСКА истеричави “идеологии”.
  Не в 2020 – Средновековието мина.
  Намерението е незаконно.
  ГладАрх Ахрянов, ПОСЛУШНИК, е и ПРЕСТЪПНИК ако допусне такъв произвол от баскетБОЛНИЯ мозъклия, ПОСЛУШНИК и от РежимаБоБоТРИ, ПОСЛУШНИК.
  Историята ще ги запомни тия престъпници, както “засл.арх.” Буби Стойков, кмплексар който събори бащината му творба КУДОГЛУ (хотел от арх. Стойко Стойков) а и разгради Площада (до …”мегдан”) за да изперчи грандоманската непотребна “поща” (к’ва поща, к’ви колети, записи, телегтрами, телефони в 2020?)
  ПОПЪТ ЛЪЖЕ, как “спасява” Града с нотариЯлни магьосничества така както лъже, че надвиваме Вируса като нямаме МАСКИ И БЛИЖЕМ ИКОНИ.
  (ВЯРВАТ = БУДАЛИТЕ).
  Дали му ВЯРВАТ Управителите, които сме издигнали или само се преструват за да влязат в Далаверата – само те си знаят.
  Но ние знаем, че са престъпници, и децата ни и внуците ни помнят!

 5. ПУП-ът няма как да не мине при тоя приятел на дядо Николай. По-лошото е, че църквата със сигурност ще изглежда като всички пошли имитации на византийска архитектура, каквито се строят в днешно време. Няма нито един добър пример. А при това и нямат нищо общо с българските традиции в църковното строителство.

  1. КАТО НИЩО НЕ ТИ РАЗБИРА ГАГАТА ЩО НЕ СИ МЪЛЧИШ, КОЛЕГА (цит.): “,,,ПУП-ът няма как да не мине при тоя приятел на дядо Николай. По-лошото е, че църквата със сигурност ще изглежда…” НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ НЯМА “ИЗГЛЕЖДАНЕТО”, ХУБАВИНАТА ЕЛЕГАНЦИЯТА АКО ЩЕ ОТ ГАУДИ ДА БЕШЕ СЪЧИНЯВАНА!
   НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ!
   ПО-ЛОШОТО Е ЧЕ СЕ СТРОИ НЕЗАКОННО, ВЪПРЕКИ ГРАДОУСТРОЙСТВОТО НА ПЛОВДИВ И БЕЗ АРХЕОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ.
   Че нямало да бъде гиздава, сексапилна, привлекателна (както мутрополитската Телевизия – някой да я е виждал?) църквата това е ясно, щом е проектирана от Плужек Ахрянов, но това е маловажно, така както е маловажно *р*вославието им, така както е маловажна …Альошата.
   Стърчи.
   Голяма работа.
   Кой му хариза Общинска квадратура?
   За колко?
   А под масата ЗДРАВИСВАНЕТО?

   1. Плужекът Ахрянов следва единодушно да бъде гласуван за изключване от Съюза на архитектите САБ така както и от КАМАРАТА КАБ като му бъде ОТНЕТА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ПРАВОСПОСОБНОСТ за вечни времена (и анулирана дипломата от УАСГ).
    Не е дребно “нарушение”, а е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
    Докато сме на тоя свят, има за спазване Правила и ЗАКОНИ.
    Освен, че попада автоматически в Геената Огнена щом настъпи ВИДОВДЕН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.