АктуалноГласовеГрадътЗелен градМненияНовини

Кметът отново заговори за трансгранична екологична катастрофа

По сметки на Община Пловдив са нужни 16,6 милиона за почистването на коритото на Марица, администрацията настоява правителството да отпусне средства

Зико е изпратил писмо премиера Стефан Янев с искане за финансиране на неотложните дейности преди пролетното пълноводие

Цялостното трайно почистване на коритото на Марица и подобряването на проводимостта би струвало 16 668 000 лв. Такива сметки са направили от Община Пловдив, откъдето днес информираха, че е внесено искане до правителството за отпускане на средства за почистване коритото на реката заради опасност от наводнения. В кметството се е провело заседание на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия, в което участваха и  кметовете на райони. В писмото си до премиера Стефан Янев кметът Здравко Димитров информира Министерски съвет, че наличието на израсналата и вкоренена растителност в коритото на реката намалява проводимостта й и създава предпоставки за висока вълна. „Това състояние е огромна заплаха за Пловдив и последващите го територии около реката и води до реални опасности от трансгранична екологична катастрофа, предвид близостта на реката до сметището в с. Цалапица“, се посочва в писмото на кмета до премиера.

Припомняме, че през пролетта общината  прекрати обществената поръчка за почистване на коритото на Марица, след като от Агенцията по обществените поръчки оспори правното основание за директно възлагане на почистването на реката на стойност над 5 милиона лева с ДДС, а именно настъпили изключителни обстоятелства, отговарящи на дефиницията на ЗОП. Поръчката бе с предмет: „Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на неотложни дейности по почистване на коритото на река „Марица“ в границите на град Пловдив“, а прогнозната й стойност бе 4 900 000 лева без ДДС.

Сега Здравко Димитров настоява за предоставяне на финансова помощ за спешното премахване на растителността, което е първи етап от цялостното трайно почистване на коритото на реката и подобряването на проводимостта, което е на обща стойност 16 668 000 лв.  Проведени са разговори и представители на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

„Имаме изготвено техническото задание, което е съгласувано с РИОСВ, включително за запазване на зоните, които попадат в „Натура 2000″“, коментира Здравко Димитров по време на заседанието.  Той обясни, че за почистването на коритото са необходими специализирана техника, финанси и капацитет. Повече от 70 % от растителността не може да бъде премахната с обикновените методи и инструменти за санитарно почистване.

По време на заседанието членовете на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия бяха информирани за стъпките, които е предприела общината през последните две години във връзка със състоянието на реката. Извършени са редица проверки, в които е обследвано състоянието на реката, предприети са прочиствания от страна на ОП „Градини и паркове“, проведени са срещи с областния управител, за да се информира и правителството за проблема.

Членовете на съвета бяха запознати и с Програмата за намаляване на риска от бедствия. Тя е разработена в изпълнение на Закона за защита при бедствия и Национална програма за намаляване на риска от бедствия 2021-2025 г.

С програмата се определят превантивните действия и ефективна реакция за минимизиране на идентифицираните рискове и недопускане възникване на нови чрез ефективно планиране и управление. Разработени са конкретни мерки при следните видове рискове: земетресения, наводнения, пожари, неблагоприятни метеорологични явления, промишлени аварии, инциденти, ядрена и радиационна авария и трансграничен пренос на радиоактивни продукти;  биологично заразяване на хора, животни и растения и терористични дейности. Програмата ще бъде публикувана на официалния сайт на Община Пловдив, след което ще бъде внесена в Общинския съвет.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. БаскетБОЛНИЯТ мозъклия като усети, че му е спукана работата покрай автобусния шантаж се опитва да отклони фниманието с кудкудякане по отдавна предъвкани тематики.

    Марица е добре озаптена още от комунистическо с корито от ръчно дялан камък = Недвижим Паметник на Културата. Хич не си правете сметки без кръчмаря за „подобряване“ „социЯлизирВане“, комунизирване, и за дълбоки подлези в чорбата!

    Кметът да уволни половината непотребни ЗАМ-ове заедно с две трети от тълпите заплатаджии в „общината“ щом не се справят да уредят ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ.

    Да не го пратим в Бойково на залужен екологичен …отдих.

    Засаждане на теменужки умеел, милият

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина