АктуалноВластГласовеГрадътМненияНовини

Кметът на Пловдив в тежки разговори с превоздвачите

„Ясен контрол ще има след въвеждане на електронната система, очаква се тя да заработи догодина“, заяви Костадин Димитров, след пръвото заседани на Об С

Две питания от различни политически сили на една и съща тема – състоянието на масовия градски транспорт – бяха отправени днес към кмета на Пловдив Костадин Димитров, по време на първото редовно заседание на Общинския съвет.

Владимир Славенски ПП-ДБ

Първото дойде от групата на ПП-ДБ, съветниците поискаха отговор на въпросите: Кои линии не се движат в момента с необходимия брой коли? Кога реално ще бъде възстановено т. нар. зимно разписание? Предвиждат ли се мерки за връщането му и в какви срокове? На какъв етап е внедряването на новата система за електронно таксуване, договорът за която бе подписан през юни? Кога ще заработи тя напърно?

Второто питане постъпи от ППГОС на „БСП за България“.

Илия Гатев „БСП за България“

Илия Гатев конкретизира още въпроси, сред които: Какви спешни мерки ще има за подобряване на услугата през зимните месеци? Изплатени ли са до момента субсидиите на превозвачите? Има ли готовност общината да поеме транспорта до съседните села по искането на кмета на Община Родопи?

Съветниците посочиха, че очакват отговори от страна на кмета на Пловдив за следващото заседание.

Костадин Димитров коментира темата пред журналисти в кулоарите на местния парлемент, след заседанието днес. Той призна, че има проблеми с отделни превозвачи.

„Проблемът не е един, той е фрагментиран на малки. Може да го разделим на проблеми с отделните превозмачи“.

Следим вече разписанието на автобусите. Имаме разговор с всеки един поотделно. Някои от тях си спазват договорите, други не си изпълняват разписанията на необходимия процент. Там ще влезем дълбоко детайл по детайл, за да решаваме проблема и да имаме този необходим контрол и, разбира се, качество на изпълнението„.

Костадин Димитров заяви, че след приключване на тези разговорите ще оповести публично какво е договорено и поето като ангажимент от двете страни.

По думите му, превозвачите се опрадват с липсата на шофьори, а заради заплащането им сме свидетели на препродажба на билети.

В тази връзка по отношение на надграждането на електронната система градоначалникът заяви, че към момента тестово са монтирани само няколко от новите апарати за електронно таксуване.  

Очаква се системата да заработи през новата година и след въвеждането ѝ в експлоатация Общината ще има по-голяма яснота какви приходи се получават от продажбата на различните видове превозни.  

„Контролът с навлизането на електронната система ще е по-добър и тогава ще имаме ясни стъпки за подобряване на градския транспорт“, каза още кметът Димитров.

Той допълни, че докато системата заработи нещата ще са „разговори с тях, съответно – санкции от нас“.

Димитров подчерта още, че очаква от провезвачите по-добри предложения.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. Кмете, тези измекяри с килийно образование… айде шута отзад и навън от чадъра!!! Община Виена си има общински транспорт! Що ни трябват уроди, които хем им плащаме, хем работа не вършат? Частникът е лош стопанин и нагъл крадец….това е истината!

  2. Ми като не могат да си изпълняват договорите – санкции и прекратяване на договорите. Това, че превозвач не може да си задържи персонала, не е проблем на цялата община и не е нужно всички да им търпят глупостта. Да я закриват тая фирма, като не може да работи

  3. В Пловдив няма градски транспорт.Чакаш по спирките,ако има такива,с часове.Автобусните линии не са актуализирани с години.Мръсни и малки автобуси и хартиени билетчета.Времето е спряло и нулево развитие от моето детство.

  4. Требе да се именуват „ИЗВОЗВАЧИ“! Да пътуваш с Частния „обществен превоз“ из пловдивско си е авантюра с безброй отрицателни емоции от всякакъв вид, какъвто хората неползващи обществено извоз не могат да си представят.
    Автобусите масово са приспособени за алпинисти и Филибе е на първо място в Ауропата по пострадали заради подобията на автобуси.Градовете от каазата на Филибе имат изглед , като затънтена анадолска провинция .Идете и вижте Бургос и техния ГЕПП , как те могат , крадат , но остава и за раята ,която не е от ДС-ДПС.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина