АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеМненияНовини

Каменна библиотека в открития днес Форум Север привлича вниманието на посетителите

Приблизително 20 години от живота на археолога Мая Мартинова е отнел Форум Север, който днес бе открит за посетители след финалните дейности по реставрация, консервация и социализиране на обекта. Проучванията там започват през далечната вече 1986г., като през този период активно на терен се е работило двадесетина години с различни прекъсвания заради липса на финанси.

„Изключително съм щастлива. Мисля че начинът, по който е социализиран обектът, е добро решение, защото е съхранено максимално автентичността, което е тенденция в европейските стандарти за експониране. Има много малка намеса в тези 2-3 колони, които указват как е изглеждал във вертикална посока колонадата от северната страна”, заяви днес Мая Мартинова.

„ С лека носталгия уточнявам, че работата по този обект започна през далечната 1986г. Това стана след като се прокара улица „Гладстон” и така бе разсечен градския площад – Агората на две. Трябва да уточним, че Форумът се състои от две основни части. Търговска, от юг, която представлява под открито небе една голяма площадна част Ареа, и магазини от трите страни- източна, западна и южна. Тук, в северната част, е комплексът от обществени сгради, свързани с управлението на Античния град, който е построен в оста изток-запад, от която ние открихме една значителна част и всъщност тя е експонирана на това място. В североизточния ъгъл е ситуиран Одеона- градският съвет на Филипопол, където заседават градските магистрати и където се взимат всички съдбоносни решения, които касаят града. На запад от него е ситуирана градската библиотека. Филипопол е един от малкото антични градове, които имат библиотеки, характерни за източните провинции на Източната империя. Западно от библиотеката е разкрита южната фасада на градската базилика- сграда, в която се извършва съдопроизводство.- тук имаме много епиграфски данни, че на площада се извършват дела. Това са основните сгради, които са експонирани на място”, обясни днес Мая Мартинова.

Библиотеката, част от Форум Север на античния град
Библиотеката, част от Форум Север на античния град

Библиотеката е малка правоъгълна зала с особено устройство на интериора. Има запазена  мраморна настилка, мраморен подиум на един метър от пода и над него стените са разчленени на ниши, където е имало дървени шкафове за свитъците. Това е класическото устройство за библиотеките, характерни за малоазийската част. Подобна има в Ефес.

„ Поради това, че северната част е най-представителната репрезентативна част на градския площад, тук са поставени много от надписите, които е трябвало да станат достояние на гражданите на Филипопол и съответно да бъдат прочетени. Има и постаменти за доста статуи. Абсолютно доказано е, че има най-малко три императорски статуи. Има афиш за гладиаторски борби, в който се казва кога ще бъдат проведени, и редица други надписи, като императорското писмо, които открихме. Тоест, в северната част имаме една своеобразна каменна библиотека за историята на античния Филипопол. Голяма част от тези надписи са експонирани на място, с табелки към тях указващи съответно текста и датировката им”, допълни Мартинова.

Одеона е почти съхранен изцяло, а това не е изненада за археолозите, тъй като преди проучванията върху него не е имало съвременни сгради, които в основите си е могло да разрушат античните структури. Над Одеона в миналото е имало лятно кино с настилка и пейки. След демонтирането им дори колоните, които оформят западната фасада на Одеопа, са били открити съхранени до съвременното ниво на ул. „Гурко”. Те са били намерени вертикално, така, както са експонирани в момента.

Все още не е ясно кога ще бъде открит самия Одеон с подземните пространства и кога ще бъде отворен входа към него откъм улица „Гурко”. Работата там продължава.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Античният Форум е един. Макет на Античния Филипопол беше изработен преди повече от 30 години, и вероятно се съхранява в музея…Обстоятелството, че към момента е видима само северната част на Форума, не е основание медиите и кметовете да повтарят като квачки „Форум Север“, пък юг, запад, че и изток…За всяка географска посока нов проект и ново финансиране…Може пък да бъде открита и топлата вода…север.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина