АктуалноБългарияЖивотНовини

Какво представляват новите енергийни етикети? – ВИДЕО

В специално видео от асоциация „Активни потребители“ информират подробно какво представляват новите енергийни етикети.

Припомняме, че с цел да се подпомогнат потребителите в ЕС да намалят сметките си за енергия и въглеродния отпечатък, от 1 март 2021 г. във всички магазини и интернет сайтове за търговия на дребно е приложима изцяло нова версия на широко признатия енергиен етикет на ЕС. Новите етикети първоначално се прилагаха за четири категории продукти — хладилници и фризери, съдомиялни машини, перални машини и телевизори (и други външни монитори). На 1 септември с. г. те бяха въведени още за електрическите крушки и лампите с фиксирани светлинни източници, а през следващите години ще последват и други продукти.

Като се има предвид, че все повече продукти по предишната действащата скала получаваха класове A+, A++ или A+++, най-важната промяна е връщане към по-опростена скала A—G. Тази скала е по-строга и е проектирана така, че много малко продукти могат да постигнат първоначално клас „А“, оставяйки място за включване в бъдеще на по-ефективни продукти. Сега, продуктите с най-висока енергийна ефективност, които понастоящем се предлагат на пазара, ще бъдат етикетирани най-често като „B“, „C“ или „D“. В етикетите са включени редица нови елементи, включително QR код за връзка с база данни на ЕС, което ще позволи на потребителите да намерят повече информация за продукта. В сила са и редица правила за екопроектиране, по-специално относно възможностите за ремонт и необходимостта производителите да поддържат на разположение резервни части в продължение на

Видеото на Асоциацията ще ви помогне как да изберете енергийно ефективни продукти. А това пряко рефлектира върху домакинския ви бюджет.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Какви са усъвършенстваните методи с които се изчислява годишното потребление на ел.енергия? Някъде алъш вериш на корпорация но ниво гласувано от НЕкорумпираните евродепутати?

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина