КриминалеНовиниРазследванеТемида

Турция нареди ареста на 113 души заради срутени сгради – ВИДЕО

Най-малко 113 са издадените до момента заповеди за арест заради строителството на сгради, срутили се след земетресението от 6 февруари, съобщиха турските власти седмица след бедствието, отнело живота на над 33 000 души в Турция и Сирия. Броят на жертвите се очаква да продължи да расте, но търсенето на оцелели под развалините продължава.

Малка част от тях бяха арестувани в часовете след оповестяването на акцията в неделя. Сред тях са строителни предприемачи, съобщава Дневник.

Над половината от арестите са наредени от прокуратурата в Адана, един от тежко засегнатите градове, други са в Диарбекир, Шанлъурфа и Османийе. В интернет се появиха и кадри със задържане на летище в Истанбул на строителен предприемач в Антакия, подготвял се да отлети за Черна гора.

Трусът с хиляди срутени постройки повдигна въпроса за качеството на строителството в страната и степента, в която неспазването на зададените норми обяснява отчасти мащаба на катастрофата в южната част на страната.

Анкара търси решения след бедствието, докато приближават парламентарните и президентски избори на 14 май – ако не бъдат отложени, макар не това да е планът на президента Реджеп Тайип Ердоган, според източници на „Блумбърг“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина