Какво да правим в Пловдив (26.02– 03.03)

Актуално Вкусът на града Градът Живот Новини
Тази седмица в Пловдив ще изработваме мартенички и ще откриваме изложби
Източник: Lost in Plovdiv

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

26 февруари

Откриване на сезон 2022

Въжен парк Лаута отваря отново врати. Заповядайте да се забавлявате при нас, а за най-нетърпеливите от вас сме подготвили сладки изненади.

Въжен парк Лаута

10:00 часа

Работилница за мартеници в Mall Plovdiv

Ако си закъснял с купуването на мартенички или просто искаш да създадеш специално направено от теб, заповядай на 26 и 27 февруари в Mall Plovdiv. Работилницата ще бъде уикенда от 11 до 17 часа на ниво 3. Подходящо и забавно занимание както за деца, така и за родители. Участието е безплатно, чакаме те!

Mall Plovdiv

11:00 – 17:00 часа

Извънредно любовно положение

Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова преживяват ново извънредно положение. Този път „Извънредно ЛЮБОВНО“. Комедийният стендъп спектакъл е създаден по осем реални любовни истории. Всички те са разказани, изиграни и изтанцувани на сцената от трите актриси. Постановката ще ви покаже, че любовта е навсякъде – в скоростта, с която две коли се гонят по магистралата, на чина в първи клас, в един голям шоколад, в една невероятна рокля. Любовта е избухване в хотелска стая, в хилядите въпроси след едно изпратено съобщение, в спомените на баба Надя или… в нежния звън на най-красивата камбана. Сценаристите Здрава Каменова, Богдана Трифонова и Светослав Томов събират и описват по оригинален истински любовни истории, които със сигурност ще се разпознае всеки един от вас. За музикалната атмосфера пък се грижи Иво Спасов.

Комплекс С.И.²Л.А

19:00 часа

TOMMY RIVERRA at BALLY CLUB

Събота за доброто настроение, ще се погрижи Tommy Riverra – винаги добре подготвен да изненадва публиката по най-добрия начин. Музиката, която го описва се характеризира с дълбоки бас линии, ритмични елементи, енергичен, динамичен и мелодичен House, Deep, Tech, Afro, Electronica звук!

21:00 часа

Bally Club

The Great Value / vol. 25 : 26.02

На Пловдив му писна да му е студено, затова със замах гоним последните напъни на зимата.

Rock Bar Download

22:00 часа

 

27 февруари

Новата лекция № 3 за силата на словото – авторски спектакъл на Камен Донев

Възгледите на един учител
За силата на словото

Драматичен театър Пловдив

19:00 часа

 

28 февруари

Коприна

В „Коприна“ по световноизвестния роман на Алесандро Барико търсещият човек достига до красотата през единствения познат път – саможертвата в любовта. Главният герой на разказа излиза от малкото пространство на търговията, прекосява целия свят, за да остане безмълвен пред красотата – единственото средство на цивилизациите, с което е възможно да прекосят времето. В империята на красотата човекът открива истинските размери на собствения си дух, осъзнава цената на обичта и смирението. Великата красота на любовта като крайна точка и цел на човешкото пътуване през живота е темата на този спектакъл. „Коприна“ е метафора на човешкото безпокойство.

Платоничната любовна история между френския търговец на копринени буби Ерве и безименно момиче, живеещо в японско владение, разгръща метафората на пътя като свързваща между различните цивилизации, поставя въпроса доколко те изобщо могат да бъдат съвместими, разкрива коренно противоположните разбирания за основни човешки категории като успех, печалба, цел на съществуването, обществена субординация, модерност и традиционност. Но над всички исторически събития, маркирани в спектакъла – бунтове в Япония, съд над литературното произведение на Бодлер „Цветя на злото“, акостирането на американските кораби, нарушили вековната изолация на Япония, превръщането на френското селячество в промишлен буржоазен слой – властва неизменно нещо, което покорява и източната, и западната цивилизации: необяснимата красота.

Драматичен театър Пловдив

19:00 часа

 

Приказен куиз – само за вълшебни пръчки

Той се развива в 4 кръга, които ще предизвикат вашите знания, логика и хумор.
Победителите ще получат от нашите награди, а загубилите… ще пият.

Темата ни тази седмица са приказките, но внимавайте, когато вземате децата с вас или поне бъдете готови да им скривате ушите и очите от време на време.

Ако вече се чувствате объркани, няма значение, защото така или иначе никой не чете описанията на събитията.

Вход: 5 лв. на човек

Offline Café

19:30 часа

 

01 март

Изложба илюстрации на Борис Стоилов

С ретроспекция на богатото си творчество известният илюстратор Борис Стоилов ще отбележи 60-та си годишнина в Градската художествена галерия от 1 до 22 март. Откриването е навръх Баба Марта от 18:00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ № 15. Същевременно художникът отброява и 30 години, отдадени на работа в областта на илюстрацията. В този период авторът е създал над 1300 корици на книги и много пълни илюстрирани заглавия – в черно-бели и пълноцветни илюстрации, нарисувал е хиляди илюстрации. За изложбата е подбрал свои творби от последното десетилетие.

Борис Стоилов е роден в Пловдив през 1962 г. Завършва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив (Сценични кадри), а през 1989 г. се дипломира със специалност „Графика“ в Националната художествена академия в София.

Негови творби са участвали в много национални и международни изложби. От 1990 г. насочва интересите си към приложната графика – печатна реклама, дизайн и оформление на книги. Работи с едни от най-големите български издателства – „Христо Г. Данов“, „Хермес“ и с чеждестранните : „Edition les Intouchables“ – Монреал, Канада, Editions Michel Quintin-Waterloo (Quebec) Canada, Steaua Nordolui – Румъния, Издателство „Eduard“ – Румъния.

Голяма част от работата му през годините е посветена на книгите за деца (към 500 заглавия). Издадени са в няколко много популярни серии: „Златно перо“, „Имало едно време“; „Вечните български приказки“; „Приказки от 1001 нощ“; „Майстори на приказката“ и др. С книгите за деца е свързана и работата му за няколко чуждестранни издателства от Европа и Северна Америка.
Носител е на престижни български и международни награди за илюстрация. Член е на СБХ. В момента живее и работи в Пловдив.

Зали за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ № 15

18:00 часа

01.03 – 22.03.2022

 

02 март

Дигитална археология

С голяма изложба, включваща творби от най-известните му цикли, визуалният артист Филип Попов ще гостува в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32 от 2 до 31 март.
За първи път художникът прави толкова мащабно представяне в града, в който е роден.
Вернисажът ще е на 2 март от 17:00 до 19:30 часа.

Темите, които вълнуват автора на изложбата „Дигитална Археология“, могат да се дешифрират в заглавията на циклите с творби, създадени през последните 8 години: TransOrganic, Para Bellum, Order, Posthuman, Paleomatic Monologues and Prayers до най-новите серии – Bunker City и Zero City. Както подчертава в анализа си Велизара Иванова:
„Обединявайки творби, датиращи от 2014 г. досега, Digital Archaeology отразява продължаващия фокус на Филип Попов върху граматиката на постхуманизма и трансхуманизма, изправяйки се срещу технологиите и нашето несигурно бъдеще и вниквайки в начина, по който машините са се вплели в самата тъкан на нашия утрешен свят.“

Роден през 1964 г. в Пловдив, Филип Попов прекарва няколко години от детството си в Германия, където формира идеите си за единство между изкуство, архитектура, дизайн и технологии. Учи изкуство в Националната художествена академия в София, мести се в Базел, за да учи в Kunstgewerbeschule, по-късно живее в Цюрих.

Има самостоятелни изложби в EASA, Западен Берлин (1988), EKG, Wetzikon, CH (1993), Фондация Бинц 39, Цюрих (1994), Kunsthalle Liesthal, CH (1996), галерия ArtFront, Токио (2005). Представя се в най-известните галерии в София и страната. През 2014 участва в Националните есенни изложби в Пловдив. Филип Попов излага свои творби в множество групови изложби в България, Швейцария, Австрия, Франция.

Зала 2019

17:00 – 19:30 часа

02.03 – 31.03.2022

Цялата програма за седмицата четете в Lost in Plovdiv

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.