АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (09.09–15.09)

Тази седмица в Пловдив ще се забавляваме със Сцена на кръстопът и с Деца на тепе

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

09 септември

Панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ и Фестивал „Синьо лято“

Голям цирков спектакъл, мюзикъл, театри, танци, арт ателиета, игри на народите и много изненади за децата и цялото семейство очакват гостите на кулинарния етно панаир и фестивала „Синьо лято“ в Пловдив, организирани от фондация „Заедно“.

Седмият панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ в Пловдив и Фестивалът за децата и семейството „Синьо лято“ са посветени отново на най-малките и тази година ще се проведат от 9 до 12 септември под мотото „Мирен свят“.

Спектакли за децата и семейството сред природата ще има в различни райони на града. Детският фестивал започва с мюзикъл на открито в Парк „2019“. Постановката „Уличен мюзикъл“ на театър „Хамелеон“ ще запознае най-младата публика с музиката на Краля на попа Майкъл Джексън и на великия вокалист на „Куийн“ Фреди Меркюри. Уличният спектакъл ще може да се гледа от всички деца, техните родители и близки на 9 септември, от 17.30 ч. в парк „2019“ в район „Тракия“.

Фестивалът „Синьо лято“ се провежда за втора година като съпътстващо събитие на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ – проект на Фондация „Заедно“, който през 2022 г. също е посветен на децата.

Кулинарният панаир и най-големите спектакли от фестивала ще могат да се посетят на основната локация – парк „Рибница“, район „Северен“.

На 10 и 11 септември – сцената и откритите площи в парка (до зала „Строител“) ще бъдат изцяло на разположение на посетителите и за забавление на деца, родители, баби и дядовци. Идеята е в рамките на фестивалните дни малчуганите да гледат отблизо мюзикъли, концерти, театрални, танцови и циркови спектакли. Посетителите могат да си носят сгъваеми столове или одеало за пикник, за да се насладят напълно на обстановката и да похапнат от вкусните домашно приготвени ястия на различните етно кухни. А на 12 септември при най-малките деца от ДГ „Майчина грижа“ в Стария град ще гостува постановката на Петя Недева „Смешно“.

Екипът на фондацията продължава традицията да помага и да дава сцена на деца-таланти от града и региона, които ще представят различни изкуства. Всички малчугани, които обичат да рисуват, ще могат да се включат в пленер на открито „Мирен свят“ (на 10 септември), който ще водят отново преподаватели и възпитаници от Националната Художествена гимназия „Цанко Лавренов“. В рамките на панаира и фестивала ще се проведат отново танцови и арт работилници, забавни и състезателни игри на народите.

09.09 – 12.09.2022

Парк Рибница и Стария град

 

 

Виенски симфоничен оркестър | Wiener Symphoniker

Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България през септември. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър в Пловдив.

Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 9 и 10 септември. Програмата включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак. Историческите концерти са под диригентството на маестро Найден Тодоров – виенски възпитаник и директор на Софийската филхармония. Солист е световно признатият интерпретатор и експерт на музиката на Паганини маестро Марио Хосен.

Основан през 1900 г. днес Виенският симфоничен оркестър се нарежда сред водещите състави в света. В историята му са вписани премиери на впечатляваща поредица от произведения, които днес са естествено „закотвени“ в репертоара. Сред тях Деветата симфония на Антон Брукнер, „Пелеас и Мелизанда “ на Арнолд Шьонберг и неговата новаторска „Gurre-Lieder“, Концерт за пиано на Морис Равел, „Русалката“ на Александър фон Цемлински и много други.

Оркестърът пише музикална история със смели, авангардни програми, сред които е легендарен „Watschenkonzert“ от 31 март 1913 г., когато Арнолд Шьонберг дирижира свои собствени произведения и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон фон Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към световните сцени.

Сред солистите и диригентите на оркестъра блести името на на Херберт фон Караян, който през 1928 г. изпълнява във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт фон Караян – музикален директор на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до днес „Виенски класически звук“ на състава. В огромната поредица диригенти, работили със състава четем и имената на Вилхелм Фуртвенглер, Генадий Рождественски, Зубин Мета, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Серджиу Челибидаке, Владимир Федосеев. Главен диригент на оркестъра днес е Андрес Ороско-Естрада. Сред солистите, с които ще работят през сезон 200/23 са Готие Капюсон. Вилде Франг, Хилари Хан, Александър Канторов, Патриция Копачинская, Гил Шахам, Еманюел Чекнаворян и Викингур Олафсон.

Античен театър Пловдив

20:00 часа

 

Изложба „Раждането на Луната-геоложка история“

За всички любители на КОСМОСА
На 09.09.22 (петък) от 19:00 ч. Ви каним на официалното откриване на изложбата „Раждането на Луната-геоложка история“.

Ще имате възможността да узнаете как се е появила Луната чрез постери, 3D модели, холограми, видеа, образци от минерали, скали и метеорити, сред които и парче от най-стария метеорит в Слънчевата система.

ВАЖНО
Събитието НЕ включва посещение на постоянната експозиция на РПНМ-Пловдив! При желание можете да ни посетите всеки ден в стандартното работно време на музея.

Регионален Природонаучен музей Пловдив

09.09.2022 – 09.03.2023

 

Изложба „Жан-Клод на начинаещи“

Iзложбаta “Жан-Клод на начинаещи” (или Power Girls in Public Spaces) се открива на 9 септември между 17 и 20 ч. в artnewscafe. Два дни това, на 11 септември, неделя, в 20:30 ч. на площад “Централен” в Пловдив, в близост до паметника на Гюро Михайлов, Лъчезар Бояджиев ще представи своя артистичен проект “Присъствие на отстъствието”, също част от пост-мортем разговора за влиянието на Кристо и Жан-Клод и тяхната работа върху изкуството в общественото пространство.

Изложбата “Жан-Клод за начинаещи” (или Power Girls in Public Spaces) ще продължи от 9 септември до 9 октомври и ще представи 13 художнички: Мария Налбантова, София Грънчарова, Искра Благоева, Наталия Тодорова – Ленц, Аксиния Пейчева, Боряна Росса, Селма Селман, Калина Димитрова, Десислава Терзиева, Мариела Гемишева, Ина Валентинова, Шейла Камерич, Ана Първачки.

„Кристо за начинаещи“ на Лъчезар Бояджиев е проект за личното и споделеното във физическото пространство и въображението. Той работи с обществената среда и в това се включва градска, медийна, виртуална среда. Лъчезар Бояджиев ги активира с творби, визии, изложби, акции, лекции, като въвлича съучастието на граждани и колеги. Лъчезар Бояджиев е признат експерт по творчеството, практиките и методите на Кристо и Жан-Клод, но за първи път разработва проект като художник, а не като критик, теоретик, лектор и историк на изкуството. „Кристо за начинаещи“ е пилотен проект на Галерия Sarieva и фондация „Отворени изкуства“ в програмата Sarieva Open Arts.

Artnewscafe

17:00 – 20:00 часа

09.09.2022 – 09.10.2022

 

Театрална постановка „Извънредно неудобно“

След „Извънредно положение“ и „Извънредно любовно“ най-после идва третата част на любимото ни женско трио Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова – “ Извънредно неудобно“. И обещаваме тя да ви донесе радост и смях по три.

„Извънредно неудобно“ е представление с истински истории, събирани от живота, за неудобните ситуации, в които всички попадаме.

Случки с домашни любимци, хипохондрици, гръцки остров, японско турне, деца, свекърви, една варицела, три раждания и… всичко останало оставяме за изненада. Защото със Стефания Колева, Богдана Трифонова и Здрава Каменова изненади винаги има.

Летен театър Пловдив

20:30 часа

 

BEERLAND Craft Beer Festival

„БИРОЛАНДИЯ“ – земята на крафт бирите!
Парк „Лаута“ в гр. Пловдив ще е домакин на един различен бирфест, представящ изцяло занаятчийска бира, сцена с рок музика, целодневни игри и забавления, DJ vinyl party, състезания, безплатни хамаци, детски център, спорт, улично изкуство, занаяти и още!
Посетителите ще се насладят на бирата на пивоварни Хилс и Йегерхоф – всяка от тях ще изгради собствен ресторант, на който освен вкусната, прясна бира, ще се предлага и невероятна храна, приготвена на място!
Талисман на фестивала е единственият „Комар-биропиец“

Парк Лаута

09.09. 16:00 часа до 11.09.2022 22:00 часа

 

The Great Value / vol. 33 : 09.09

Краят на лятото е винаги посрещан със смесени чувства. Ние го посрещаме със смесени алкохоли и тежки музики…

Rock Bar Download

22:00 часа

 

Shishkaveli, Vladis & .Paff at Bally club

Всеки има право да се поглези, да се почувства специален!
Заповядайте на 9 септември, петък и се насладете на якия подбор на Shishkaveli, Vladis & .Paff!

Бъди там!
Прекарай една непотворима вечер!

Bally Club

20:00 часа

 

10 септември

Socialist Architecture Tour

Обиколката на социалистическата архитектура е фокусирана върху стиловете на строителство от периода 1944-1989. Заедно ще разгледаме някои от най-важните обществени сгради в Пловдив като примери. Ще можем да се насладим на монументалното изкуство, което ги украсява, и да разберем повече за функциите им по време на комунизма. Също така ще наблюдаваме промяната на самия режим чрез промените, настъпили в архитектурата.

След това се отправяме към паметника Альоша на връх Бунарджик тепе, откъдето ще се насладим на прекрасна гледка.

Това е безплатна пешеходна обиколка на английски език.

Кметството (пл. Стефан Стамболов 1)

11:00 часа

 

Виенски симфоничен оркестър | Wiener Symphoniker

Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България през септември. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър в Пловдив.

Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 9 и 10 септември. Програмата включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак. Историческите концерти са под диригентството на маестро Найден Тодоров – виенски възпитаник и директор на Софийската филхармония. Солист е световно признатият интерпретатор и експерт на музиката на Паганини маестро Марио Хосен.

Основан през 1900 г. днес Виенският симфоничен оркестър се нарежда сред водещите състави в света. В историята му са вписани премиери на впечатляваща поредица от произведения, които днес са естествено „закотвени“ в репертоара. Сред тях Деветата симфония на Антон Брукнер, „Пелеас и Мелизанда “ на Арнолд Шьонберг и неговата новаторска „Gurre-Lieder“, Концерт за пиано на Морис Равел, „Русалката“ на Александър фон Цемлински и много други.

Оркестърът пише музикална история със смели, авангардни програми, сред които е легендарен „Watschenkonzert“ от 31 март 1913 г., когато Арнолд Шьонберг дирижира свои собствени произведения и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон фон Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към световните сцени.

Сред солистите и диригентите на оркестъра блести името на на Херберт фон Караян, който през 1928 г. изпълнява във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт фон Караян – музикален директор на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до днес „Виенски класически звук“ на състава. В огромната поредица диригенти, работили със състава четем и имената на Вилхелм Фуртвенглер, Генадий Рождественски, Зубин Мета, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Серджиу Челибидаке, Владимир Федосеев. Главен диригент на оркестъра днес е Андрес Ороско-Естрада. Сред солистите, с които ще работят през сезон 200/23 са Готие Капюсон. Вилде Франг, Хилари Хан, Александър Канторов, Патриция Копачинская, Гил Шахам, Еманюел Чекнаворян и Викингур Олафсон.

Античен театър Пловдив

20:00 часа

 

Есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“

26-ото издание на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“ е тук.

10.09, 19:00 ч., Голяма зала, Драматичен театър – Пловдив
Драматичен театър – Пловдив
ВАМПИР – Премиера
от Антон Страшимиров
режисьор Пламен Марков

11.09, 17:00 ч., Галерия „Димитър Георгиев“
РЕД 8, МЯСТО 14
Изложба скулптура на Валентина Златарова
ВХОД СВОБОДЕН

11.09, 19:00 ч., Голяма зала, Драматичен театър – Пловдив
Театър Българска армия – София
СТЪПКА ПО СТЪПКА
от Питър Куилтър
режисьор Лиза Шопова

11.09, 19:30 ч., Камерна зала, Драматичен театър – Пловдив
Драматичен театър – Пловдив
СТАРЕЦЪТ И МОРЕТО – Премиера
по романа на Ърнест Хемингуей
сценична адаптация Александър Секулов
постановка Красимир Ранков
режисьор Веселин Ранков
моноспектакъл на Красимир Ранков

12.09, 19:00 ч., Голяма зала, Драматичен театър – Пловдив
Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна
АМАДЕУС
от Питър Шафър
режисьор Стайко Мурджев

12.09, 19:30 ч., Камерна зала, Драматичен театър – Пловдив
Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София
СТАНЕТЕ, ЗА ДА ЛЕГНА АЗ
спектакъл на Теди Москов, предизвикан от
пиесата на Жан-Пиер Мартинез „Ковчег за двама“

13.09, 19:00 ч., Голяма зала, Драматичен театър – Пловдив
Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София
ВСИЧКИ ОБИЧАТ ГАРИ
от Ноел Кауърд
режисьор Андрей Аврамов

13.09, 19:30 ч., Камерна зала, Драматичен театър – Пловдив
НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ – София
Клас Снежина Танковска
БЕСОВЕ
от Албер Камю
по романа на Ф. Достоевски
режисьор Боян Арсов

14.09, 19:00 ч., Голяма зала, Драматичен театър – Пловдив
Театър „София“ – София
ГОРЧИВИТЕ СЪЛЗИ НА ПЕТРА ФОН КАНТ
от Райнер Вернер Фасбиндер
режисьор Пламен Марков

14.09, 19:30 ч., Камерна зала, Драматичен театър – Пловдив
Юпи Арт
МЯСТО, НАРЕЧЕНО ДРУГАДЕ
от Яна Борисова
режисьор Димитър Коцев – Шошо

15.09, 19:00 ч., Голяма зала, Драматичен театър – Пловдив
Държавен куклен театър Стара Загора
ПОСЛЕДНИЯТ ЧОВЕК
по романа на Джордж Оруел „1984“
режисьор Веселка Кунчева

15.09, 19:30 ч., Камерна зала, Драматичен театър – Пловдив
ПУ „Паисий Хилендарски“
Клас Теди Москов випуск 2022
ИЗКУСТВОТО ДА ОГЛУПЕЕШ
по пиесата „Глупаци“ на Нийл Саймън
режисьор Теди Москов

16.09, 17:00 ч., Камерна зала, Драматичен театър – Пловдив
СЪВРЕМЕННА ДРАМАТУРГИЯ
Публичен разговор с Александър Секулов
Създаване на курс по драматургично писане към Драматичен театър – Пловдив
ВХОД СВОБОДЕН с предварително записване на [email protected]

16.09, 19:00 ч., Голям зала, Драматичен театър – Пловдив
Легал Арт Център
ЕДНА БЪЛГАРКА
моноспектакъл на Снежина Петрова по разказа на Иван Вазов
сценарий Десислава Шпатова и Снежина Петрова
режисьор Десислава Шпатова

17.09, 17:00, Камерна зала, Драматичен театър – Пловдив
Представяне на книгата „Автопортрет в огледалото на сцената“
75 ГОДИНИ ИВАН ДОБЧЕВ
ВХОД СВОБОДЕН с покани от билетна каса
Местата са ограничени

17.09, 19:00 ч., Голяма зала, Драматичен театър – Пловдив
Малък градски театър „Зад канала“ – София
ЕДНА ИСПАНСКА ПИЕСА
от Ясмина Реза
режисьор Бина Харалампиева

17.09, 19:30 ч., Камерна зала, Драматичен театър – Пловдив
БИОГРАФИЧЕН ФИЛМ за Николай О. Масалитинов
ВХОД СВОБОДЕН с покани от билетна каса
Местата са ограничени

18.09, 11:00 ч., Галерия „Димитър Георгиев“
ТЕАТЪРЪТ УТРЕ
Кръгла маса за проблемите и развитието на театралното изкуство
Куратори Росица Обрешкова и Георги Тошев

18.09, 19:00 ч., Голяма зала, Драматичен театър – Пловдив
Младежки театър „Николай Бинев“ – София
МАЙСТОРА И МАРГАРИТА
от Михаил Булгаков
режисьор Николай Поляков

18.09, 19:30 ч., Камерна зала, Драматичен театър – Пловдив
Театър ОКО – Лвов, Украйна
WC
от Бригита Швайгер
режисьор Юрий Мелничук

18.09, 21:00 ч., Двора на Драматичния театър
ЧАСТ ОТ КОЛЕКЦИЯ
Театрално-музикален пърформанс по текстове на Димитър Воев
С участието на Иван Юруков, Стоян Младенов, Николай Димитров, Милен Апостолов
ВХОД СВОБОДЕН

19.09, 17:00 ч., Камерна зала, Драматичен театър – Пловдив
Представяне на книгата
КОЛКО Е ЛЕСНО ДА БЪДЕШ ОБИЧАН –
25 ИСТОРИИ ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА СТЕФАН ДАНАИЛОВ
С участието на Параскева Джукелова, Ана Пападопулу, Дарин Ангелов, Ралица Паскалева, Евелин Костова, Радина Боршош, Асен Блатечки , Александър Кадиев, Башар Рахал
ВХОД СВОБОДЕН с покани от билетна каса
Местата са ограничени

19.09, 19:00 ч., Голяма зала, Драматичен театър – Пловдив
Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен
АНТИГОНА
по Жан Ануи
спектакъл на Александър Морфов

20.09, 19:00 ч., Голяма зала, Драматичен театър – Пловдив
Театър 199 „Валентин Стойчев“ – София
НИРВАНА
от Константин Илиев
режисьор Стилиян Петров

20.09, 19:30 ч., Камерна зала, Драматичен театър – Пловдив
Театрална работилница „Сфумато“
ТЪРЖЕСТВО НА САМОТАТА
от Катерина Георгиева
режисьор Борис Зафиров

21.09, 19:00 ч., Голяма зала, Драматичен театър – Пловдив
Народен театър „Иван Вазов“ – София
НАРОДЪТ НА ВАЗОВ
от Александър Секулов
режисьор Диана Добрева

 

Отчаяни съпрузи театрална постановка

Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров са „Отчаяни съпрузи“. Тримата разказват за успехите или по-скоро неуспехите в любовния си живот. Първият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова приятелка, а третият е със своята от 10 години.
Историите на тримата се обединяват от отчаяните опити на Бойко да си върне любимата. Можете да си представите какво следва. Всички сме изпадали в подобни ситуации на полето на сложните взаимоотношения между мъжете и жените.
Актьорите използват собствените си имена в постановката, за да я доближат максимално до себе си. А сценарият на тази френска стендъп комедия е адаптиран към българската реалност.
Представлението не се препоръчва за лица под 16 години.

Летен театър

20:00 часа

 

Духовни маршрути в Пловдив Есен 2022

Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гости на града на поредното любопитно, красиво и вълнуващо пътешествие из дебрите на нашия град, наситено с много култура, история и поднесено в увлекателен разказ. „Духовни маршрути в Пловдив 2022“ се провежда на два етапа – през юни, и сега – през септември и октомври.  Проектът е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които през 2019 г. бяха част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, а през 2020 г., 2021 г.  и 2022 г., издателство „Летера“ ги продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Нови литературни средища

Водач: доц. д-р МЛАДЕН ВЛАШКИ

Доктор по сравнително литературознание и по философия. Той е университетски преподавател, литературен историк, критик и журналист. От април 2018 г. е лектор по български език, литература и култура в Славянския семинар на Университета във Фрайбург.

С участието на актьора ПЕТЪР ТОСКОВ

Завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Димитрина Гюрова. Има над 100 роли в театъра и киното, между които Орландо в „Както ви харесва“ от у. Шекспир, Естрагон във „В очакване на Годо“ от С. Бекет и др. Има авторски спектакъл „Тоскография“, представен нееднократно с голям успех.

Целта на маршрута е запознаване с литературни средища в Пловдив като акцентът се поставя върху онези, които действат в днешно време.

„Петното на Роршах“ – култово място за представяне на най-новата българска литература в Пловдив.

Галерия „Arsenal of Art“ – уютно камерно пространство със специален дух и атмосфера, където живеят в хармония литература, музика и изобразително изкуство

Галерия U P.A.R.K. – представя високо художествени творби и техните автори; постоянна експозиция на Кольо Карамфилов

Студио 1 на БНР – Пловдив – важен медиатор в литературното общуване, мястото, от което се излъчва единственото литературно предаване в Пловдив „Преге“

Културен център-музей „Тракарт“ – центърът разполага с камерна зала и е добър пример за съвместяване на музейния си характер с различни културни прояви – изложби, камерни концерти, театрални постановки, представяния на книги и др.

Обиколката ще завърши с музикално-поетичен спектакъл в изпълнение на Петър Тосков „Изпята поезия“ по стихове на Георги Константинов, Камелия Кондова, Недялко Йорданов, Добромир Тонев и др.

Чрез тези топоси на литературната комуникация участниците в обиколката ще бъдат въведени в системите за разпространение на литература и ще добият практическа ориентация за актуалните места, които биха могли да посещават.

Пред „Петното на Роршах“ (ул. „Йоаким Груев“ № 36, Капана)

10:00 ч.

 

Детски фестивал „С деца на тепе“ 2022

Програмата им е изключително интересна и интригуваща. Включва няколко игри, а именно :

„Рециклиране“ – уникална игра
показваща как трябва да се рециклират боклуците и да се опази планетата Земя. Много е забавна, занимателна и образователна, помага на децата да мислят и да пазят околната среда. Развива умения, с които разпознаваме различните видове материали.
Подходяща за всяка възраст. Всяко участващо дете ще получи подарък.

Игра „Открий ме в джунглата“ –     занимателна, образователна и супер     интересна игра, състояща се от огромно     магнитно табло, на което трябва да се     намерят местата на различни видове     тропически пеперуди – с различна форма     и окраска.
Подходяща за всяка възраст. Всяко участващо дете  ще получи подарък.

Специалистът  Юлиян Маринов от Регионалния природонаучен музей – Пловдив организира познавателна     обиколка на тепето, която ще обогати представата ви за биологичното разнообразие в нашия град. Пловдив приютява освен нас, хората, и голям брой животни и растения, които поддържат екологичния баланс, необходим за нашето съществуване. Ако искате да научите повече за тези приятели,  присъединете се към „експедицията“, а ние ще провокираме вашия изследователски дух!

Парк Бунарджика

10:00 часа

 

Орлин Горанов с концерт „Отражения“

ДИРИГЕНТ: ГЕОРГИ ПАТРИКОВ

И солистите:
Теодора Петрова
Миряна Калушкова
Гергана Стоянова

Лятно кино Орфей

20:00 часа

 

Камерна сцена Пловдив 2022

За пореден 12 път, екипът на платформата заявява намерения за безкомпромисно силен сезон в рамките на годината с фокус върху млади, талантливи и вече доказали се артисти на европейската джаз сцена.  След успешния единадесети сезон през изминалата 2021 г. посветен на новите проекти на български джаз изпълнители, днес организаторите отправят поглед към музиката на Европа.

Синхронно консерватория секстет – 10 септември, събота, 20.00 ч.

Духовият секстет на Синхронно консерватория град Солун, ще се представи в програмата на платформата КАМЕРНА СЦЕНА ПЛОВДИВ през септември.

След два успешно осъществени концерта на античен театър в Пловдив от проекта БАЛКАНСКА ВРЪЗКА, КАМЕРНА СЦЕНА ПЛОВДИВ, обединява идеите си с три ключови културни институции от България и Гърция. АМТИИ проф. А.Диамандиев – Пловдив , Солунска филхармония и Синхроно консерватория – Гърция.

Освен представителна извадка на Синхроно косерватория Солун, артистите от формацията са основни фигури и в състава на Солунската филхармония.

Концертът се осъществява в колаборация с 6-ти Международен младежки фестивал „Кръстопът“.

В програмата на секстета ще прозвучат произведения от гръцки,български и френски композитори.

Алкис Балтас,Марин Големинов и Франсис Пуленк – концерт за пиано и духов квинтет.

Синхронно консерватория секстет

Дитер Фокт – Флейта

Панайотис Куюмдзоглу – Обой-

Козмас Пападопулос – Кларинет-

Малина Ильопулу – Фагот-

Адриана Сус – Фалтхорна-

Клаудио Струнга – Пиано-

Culture Hotspot Milcho Leviev – къща Иван Черноземски, ул. „Цанко Лавренов” 5

20:00 часа

 

Hristo Tafkov at Bally Club

Христо Тафков ще бъде гост на Bally Club на 10 септември!

Родом от Пловдив, Христо Тафков е базиран в Амстердам от почти десетилетие.

Музиката му се характеризира с еклектичното звучене на съвременния хаус бийт, акомпаниран от фолклорни елементи и вокали от цял свят.
Стилът му се класифицира като Organic house и Ethno electronic music.

Bally Club

20:00 часа

 

11 септември

Артистичен проект “Присъствие на отсъствието” на Лъчезар Бояджиев

Два дни след откриването на “Жан-Клод на начинаещи” (или Power Girls in Public Spaces) – на 11 септември, на площад “Централен” ще се проведе и акцията на Лъчезар Бояджиев “Присъствие на отстъствието”.

Датата 11 септември е избрана не спучайно. Присъствие на отсъствието е метафора, която Кристо и Жан-Клод използват често и която носи още по-дълбик смисъл на фона на тяхното творчество, особено с проекта “Портите” (1979-2005) за Централния парк в Ню Йорк,САЩ.  След 9/11 (11 септември 2001г.) и атаката на Близнаците, Световния търговски център в Ню Йорк, светът се променя завинаги. Скоро след 9/11 кмет на Ню Йорк става Майкъл Блумбърг, бизнесмен и колекционер-приятел на Кристо и Жан-Клод. Едно от първите неща, които прави като кмет е да рестартира процеса по реализация на на проекта “Портите” за Централния парк в Ню Йорк. Намерението му е да внуши нови хоризонти пред града; да “пре-хвърли” една ужасяваща сянка без да принизява смисъла ѝ. Но предявява логистични изисквания към артистите, в следствие на което Жан-Клод и Кристо за първи път се съгласяват да произведат и продават фланелки, картички, брошурки и др., приходите от които отиват в полза на т.нар. Central Park Conservancy (организацията, отговорна за поддръжката на парка). Те правят проекта през зимата, а не през лятото, при това без да се намесват в алеите на парка. “Кристо и Жан-Клод адаптират проекта и така “сянката" на “Портите” се разпростира над Ню Йорк и до ден днешен като един вид “паметник в действие”, което е тъкмо онова, към което се стремим и ние в проекта “Кристо за начинаещи”. – казва Лъчезар Бояджиев.

Пловдив, Площад „Централен“, на 20 метра пред паметника на Гюро Михайлов

20:30 часа

 

Концерт „Последвай стъпките“

Скъпи приятели,

Имаме удоволствието да Ви поканим на третия от поредицата концерти под наслов „Последвай стъпките“, финансиран от Национален фонд „Култура“, който ще се състои на 11 септември в Летен театър, гр. Пловдив, от 19:00ч. В мероприятието ще вземат участие Ансамбъл „Седенчица“, клубовете за народни хора и детските състави към Сдружение „Фолклорен свят – Седенчица“. Ще организираме дефиле с народни носии от всички етнографски области. Специални гости на събитието ще бъдат нашите приятели от Ансамбъл „Зорница“, гр. София.

Летен театър Пловдив

19:00 часа

 

Концерт на Точка БГ в Пловдив

След няколкогодишно отсъствие, Точка БГ отново ще гостува на приятелите си от града на тепетата – в Bee Bop Café на 11 септември (неделя) от 20:00 ч.
Резервации: след 16:00 ч. на тел. +359889814255

Bee Bop Café

20:00 часа

 

12 септември

Празници на Стария град – Врати във времето

За 11-ти път в продължение на цяла седмица от 12 до 18 септември, къщите и пространствата на Стария град ще се оживят от събития, посветени на популяризирането на духовното и историческо наследство на Трихълмието. „Празници на Стария град“ през 2022 са под мотото „Врати във времето”. Богатото културно-историческо наследство на Старинен Пловдив е формирано вследствие на непрекъснатия живот в града в продължение на векове – от праисторията до наши дни и съчетава в себе си духа и архитектурата от Античността, Средновековието и българското Възраждане. Старият град със сигурност е една от най-популярните туристически дестинации в Пловдив и в България.

Издание 2022-ра година на „Празници на Стария град“ се посвещава на 100 години от рождението на Атанас Кръстев – Начо Културата. Неговото име става синоним на мащабен градеж, който възражда старинната част на Пловдив и я превръща в дом на артистичния и творчески дух.

На 12-ти септември се открива документална фотоизложба, изготвена от служители на ОИ „Старинен Пловдив”, която носи заглавие „Начо и градът”. Официалното откриване на „Празници на Стария град 2022“ започва в 20 часа с концерт-спектакъл „Врати във времето” на Античен  театър, който е подарък за пловдивчани и както всяка година ще е с вход свободен.

В програмата на концерта ще видим изпълнения на участниците в консорциум „Изкуство и образование“. Членове на консорциума са АМТИИ – Пловдив, НУФИ „Широка лъка“, Драматичен театър – Пловдив, Държавна опера – Пловдив, Държавен куклен театър – Пловдив, БНР Радио Пловдив, НХГ „Цанко Лавренов“, НГСЕИ –Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков“, ФА „Тракия“, СНЦ „Български национален младежки фолклорен съюз“, ОИ „Старинен Пловдив“, НУФИ „Филип Кутев“, БНТ 2.

12.09 – 18.09.2022

 

Комедийно шоу „ Майсторите на комедията“

„Майсторите на комедията“ е комедийно, сатирично музикално шоу за събитията, новините и живота в България, Европа и света.
В представлението са включени скечове, текстове и образи от телевизионни и театрални формати пресъздадени от актьорите Георги Мамалев, Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев.
В спектакъла се изпълняват някои от най-популярните песни от историята на Ку-ку, Каналето и НЛО.
Актуалните теми от съвременната политика, икономика, медии, изкуства, лайф-стайл и нова музика се представят на зрителите по ироничен и забавен начин.
На сцената застават герои от нашето време, които чрез своеобразни «интервюта» и разкази пресъздават вълненията на днешния ден.
Кои са темите на съвременния българин?
Успяхме ли с реформите в образованието, културата, здравеопазването и съдебната система? Запазихме ли надеждите, мечтите и стремежите в днешния технологичен и динамичен свят?
Усмивките, доброто настроение и силните емоции са гаранирани.

Лятно кино Орфей

20:00 – 22:00 часа

 

Offline Quiz Show – различният куиз

Един от най-шантавите куизове в Пловдив продължава своите ненормални куиз вечери.

Можете отново да очаквате смахнати въпроси, още по-смахнати отговори, изненади, капани и скрити кодове – всичко, заради което нашите участници се връщат всеки път.

Награди и забавлението са осигурени от нас, а от вас се иска просто да ни се хванете на въдицата.

Вход: 5 лв.

Offline Café

19:30 часа

 

13 септември

Стендъп комеди „Хомеопатия за душата“ с Димитър Иванов

Първият български вентролог и един от най-добрите стендъп комедианти в страната Димитър Иванов – Капитана отново на пловдивска сцена със своето ново стендъп комеди шоу ХОМЕОПАТИЯ ЗА ДУШАТА.
Пригответе се да чуете истории, които ще ви разплачат от смях и ще ви държат влага още дълго време след това.
В шоуто ще разберем:
Защо алкохолът не е решението, какво можем да научим от кучетата и откъде се е зародил българският манталитет? Това са само част от въпросите, които няма да получат отговор, но ще ви заредят с много емоции и добро настроение!
На сцената ще видите още любимеца на народа, българинът от едно време и житейски мъдрец в сегашно време – Бай Тъньо, както и най-новото попълнение в техния екип, момчето, което говори с дупето, TikTok сензацията на 2022 – Алекс Йорданов, известен още като AJ TikTok.
*GOLDEN MIC WINNER 2022
* НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА от Международен фестивал на монодрамата „SoloAct 2022“ – Габрово
С участието на Димитър Иванов – Капитана, Адиана Димова/Анатолий Ставрев;
Постановка: Димитър Иванов и Емил Йорданов
Автор: Димитър Иванов

Лятно кино Орфей

20:00 – 21:30 часа

 

Комедийно шоу „Перфектна комбинация“

За пръв път голямото семейство на ХаХаХа ИмПро театър се събира в Пловдив за уникално комедийно шоу. На сцената на дом на културата „Борис Христов“ ще се съберат най-опитните и най-пресните импровизатори от: ХаХаХа ИмПро театър, Клонираните, Както ви харесва, Неглиже, Импро Миш-Маш и др.
Със специално участие на Димитър Горчаков (пиано) и Андрей Велков (перкусии), които ще създават музикална среда на момента.
В духа на импровизационния театър това представление никога няма да се повтори. Очаквайте комедийни скечове създадени на момента по идеи на публиката, в специално създадения за случая спектакъл.
Спектакълът се реализира по идея и със съдействието на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ гр. Шумен.
В импро театъра няма сценарий и предварително зададени роли. Каквото и да се случи ще се случи само веднъж, само за вас и само заради вас. Буквално.
Всяко ИмПро е застрашено от провал във всяка секунда. И тъкмо затова е толкова вълнуващо. Актьорите в ИмПро изпълняват много и различни роли.
Импро театъра иска преди всичко кураж и въображение.

Дом на културата Борис Христов

19:00 часа

 

Случайни вторници – тематични вечери с награди

Всяка седмица завъртаме колелото и се пада различна тема.
Ние намираме настолни игри със съответната тема и ви учим на тях.
Всеки победител на игра влиза в купа (ако не може да се побере, може да си напише и лист с името). В края на вечерта черпим част от победителите.
Това е – просто и пивко.

Offline Café

19:30 часа

 

БАЧАТА!

Всеки вторник Бачата в Кубинския бар на Пловдив

Casa de Cuba

20:00 – 00:00 часа

 

14  септември

МАРИЯ ОТ БУЕНОС АЙРЕС | OPERA OPEN 2022

Диригент – Константин Добройков
Режисьор – Веселка Кунчева
Художник – Мариета Голомехова
Хореограф – Явор Кунчев

С участието на Люси Дяковска
Солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив

Античен театър Пловдив

20:00 часа

 

Юбилеен концерт на дует Ритон

Любимците на няколко поколения българи ще разкажат живота си чрез своята музика, стилна сценография и богато светлинно шоу, с бенд и вокална група. В юбилейното си шоу, Ритон ще изпълнят най-големите си хитове, станали любими на публиката през годините, както и нови, авторски песни, някои от които ще прозвучат за първи път.

Летен театър Пловдив

20:00 часа

 

 

15 септември

Есенен панаир на занаятите 2022 г.

Скъпи приятели на традициите и занаятите, с радост Ви съощаваме и каним на Есенния панаир на занаятите в Пловдив, който ще се проведе от 15 до 18 септември в Стария град на Пловдив /ул. „Съборна“/.
Събитието се организира от Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Община Пловдив.
Практикуването на занаяти е сред най-старите човешки дейности, съхранени до днес като израз на човешкия стремеж към красота, творчество и себеизява. В предстоящия Есенен панаир на занаятите, занаятчии от цяла България ще представят и демонстрират своите умения, като и ще предлагат свои майсторски творения.
Акцент в Есенен панаир на занаятите под название „Шевицата, код за памет” ще бъде народният художествен занаят „Везбарство” , дълбоко свързан с бита и традициите на нашия народ. При везането на български народни шевици се създават високохудожествени творби, плод на труд, търпение и много умения.
В два последователни дена изявени творци , които продължават и популяризират българските традиции в този красив занаят ще представят еднодневни изложби придружени с презентации. Едната ще бъде насочена както към любители така и за напреднали в занаята и ще се представят спецификите и тънкостите при изработване на български шевици / Компонентите на традиционната българска шевица: ритъм, симетрия и контраст; Подбор, съчетаване и обработка на материалите, използвани при работа; Видове мотиви, предимно геометрични, съчетани със стилизирани флорални мотиви, както и животински и човешки фигури; Цветовете, които са от основно значение за етническото своеобразие на българските народни носии и много други/. Втората презентация ще запознае децата с развитието и традициите на българската шевица с голямото регионално и локално разнообразие, с предназначението и приложението на шевиците, с видовете бодове, използваните характерни цветове, закодираната информация и послание във всяка шевица.
След всяка презентация в творческа работилница, ще се предостави възможност, на всички желаещи деца, граждани и гости на града да приложат наученото и провокират своите умения при изработване на шевица.
Във Фото конкурса „Улови занаята”, ще се публикуват изпратени снимки, запечатали момент от везане на шевици , като най-харесаната ще получи награда.

Старият град, ул. Съборна

15.09 – 18.09.2022

 

Изложба „Спомен за музея”

Официалното откриване на Областната библиотека и музей на Източна Румелия се състои на 15 септември 1882 г. Сега, 140 години по-късно, на 15 септември 2022 г., Регонален археологически музей – Пловдив ще Ви представи една изложба, чрез която ще имате възможност да проследите дългата история на музея, такава, каквато са я видели свидетелите на времето. Тя ще бъде открита на 15 септември и ще продължи до 23 октомври.

Регионален Археологически Музей

15.09. – 23.10.2022

 

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина