АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураНовини

Какво бъдеще ни очаква в Тютюневия град?

Преди и след: Черни стъклени кутии върху вековни складове

Какво бъдеще ни очаква в Тютюневия град? „Грозните“ и „опасни“, според общинската власт, „миризливи“ и „прогнили“, според други обществени коментатори складове изчезват един по един.

Ясно е, че градската зона не е на пловдивчани, както упорито твърди кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той е на големи компании, които имат определени инвестиционни планове за историческия квартал в сърцето на града. И ще ги реализират по свой си вкус и маниер, по техните си естетически възгледи и по техни стандарти. Пловдивчани нямат думата.

Много ярък пример какво може да ни очаква имаме до Автогара „Юг“ – нов фитнес център замени стария тютюнев склад на негово място. В случая старата сграда бе в отлично състояние и възможност да бъде запазена. Всъщност тя само бе „опакована“ в черни плоскости и богато външно остъкляване с отразяващи стъкла. С нищо не се различава от някой нов бизнес парк в който и да е град с нула история.

Но „прогнилата“ и „опасна“ сграда всъщност си е вътре, здрава и непокътната. Преди да придобие актуалния си вид може да я видим на снимки от Google Street View през 2012-а година, в отлично състояние и с нова дограма.

Повечето складове в квартала са в същото състояние. Някои може да са с олющена фасада или някоя по-стара врата или неподдържана дограма. Но новите инвеститори решават да ги бутат. Някои се превръщат в кухи горещи паркинги с дубайски палми. Други – в черни стъклени мастодонти без никакъв дух и стил.

Има примери и в другата посока. Тютюневият склад, доскоро дом на мебелен магазин „Галеро“, след това дом на „Пловдив 2019“ и пловдивската опера, с тук-таме акцент върху дървената конструкция, едни истински, топли материали, които напомнят за историята. Съседният склад на „Тотал спорт“ също е със запазен дух, с видими тухли, с превъзходни пространства вътре, които също ти напомнят за историческата зона – макар и с нови функции.

Множество са подобните примери по света, като в последните дни из социалните мрежи се споделя и тютюнев склад в гръцкия град Драма – самият той активно свързан с българската и пловдивска тютюнева търговия. Вместо в безлична черна кутия, той се е превърнал в петзвезден хотел – също с акценти върху неговата автентична дървена конструкция, запазен дух, усещане за история.

Интериорът на тютюневия склад в Драма, превърнат в петзвезден хотел

Черните стъклени кубове нямат нищо общо с историята и духа на Пловдив. Такива могат да бъдат поставени навсякъде по света. Но у нас все още съществуват политици, общественици, медии и инвеститори в това пловдивската история да бъде опакована в черно стъкло.Така е по- лесно, по- евтино. Пловдив обаче не е евтин.

ИНВЕСТИТОРЪТ

Инвеститор във въпросния имот край Автогара „Юг” бе „Кепитъл Холдинг Груп”- дружеството, което събори законно сградата на „Христо Ботев”51. Към днешна дата компанията дава други сигнали- бутнала е вековната сграда, но я е заснела и при бъдещо проектиране 90% от автентичните  елементи от фасадата ще влязат в новия проект. Дали ще се случи, предстои да разберем.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

12 коментари

 1. Ей, Фьодор, опитай се да изразяваш мислите си адекватно. Иначе намирисва на лудост или добре ти плащат да пишеш идиотизми.
  Статията очертава една трагична съдба на историята на града ни, ако няма сериозно противодействие на новобогаташите и техния замисъл се осъществи.
  А тютюневият склад в Драма е превърнат в петзвезден хотел, който носи духа на старата архитектура, като същевременно интериорът му е абсолютно модерен от най–високо ниво. Скъпа, но умна и дългосрочна инвестиция за собственика му, коята ще привлече клиенти от цял свят. Но нашите келешчета нямат акъл да направят нещо подобно. Принципите са им – юруш и след нас потоп. Горчивата истина.

 2. …под стеснителното „Екип на ПодТеЛето“!

  Сякаш читателите трева пасем и не се сещаме #КОЙ е недоиваният всезнайко всичколог самозван „изкуствовед“ мрънкащ за истетически красивости с резедави джамлъци.

  Комплекс за ПЪЛНОЦЕННОСТ го гази тоя, та със самохвалебствени „коментари“ драпа да се …доИЗКАЖЕ.

  (СороФондацията му има и стипендиантки, та помагат, де)

  1. Статията, вероятно не я набира на html самият автор, а го прави някой друг.

   Така че за доста статии първоначално пише, че са екипни, а впоследствие се добавя реалния автор.

   Не е нужно да избухвате с някакви сензационни коментари против автора…

  2. (Инвеститори и собственици отбягващи критики и кудкудякане да се съобразяват че ЛЯТНАТА тарифа на ценоразписа отмина. Отстъпки НЕ правя вече!)

 3. Отдавна някой трябваше да го е направил това сравнение!

  Гугъл Мапс крие доста такива интересни тайни.

  Колкото за сградата и собствениците, са валидни следните няколко неща:

  1. Не трябваше въобще да бутат склада на “Христо Ботев” 51, защото е паметник от местно значение, а и беше прекрасен… тъжно

  2. Не е трябвало да променят по този грозен начин през годините склада, където сега се помещава фитнесът, защото е бил уникална сграда, макар и без статут..

  3. Планът за новите им сгради на мястото на 51-53 говори за няколко сгради с различна височина – едната 7 етажа (при автентични 4)

  4. Ако наистина проектът запазва автентични елементи (на 90% как го изчислиха), би следвало да го покажат – да успокоят обществеността.

  5. Няма как да се вярва на доброто заснемане, щом даже не са пуснали експертите на НИНКН вътре…

  Остава да видим!

  Благодарим на медията, че се бори за културното наследство!!!

 4. КараКАЛИНКА се гелпи многословно и некомпетентно из естетика сякаш се свършиха квалифицираните дипломирани Специалисти в Колегията – – – вместо да се замисли за поправителната сесия наесен…

  „Sutor, Ne Supra Crepidam!“

    1. …щом за пореден път реагирме ПО СЪЩЕСТВО на смотания му хленч и бръщолевене ПРЕДИ / БЕЗ да се е подписал. Откроява се по доста …лауреатски начин. Лъсва!

     Другаде е сайтът за личностни закачки с „читат/избират…“ дежурни 24/7 на амбразурата (и нищо друго): Пловдив-Он-ЛАЙНА!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина