АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Изоставеният Пловдив

Пловдив е оставен на самотек. И това не е тайна за никого- нито за управляващите общината, нито за гражданите. Градът, който е под частично бедствено положение, обявено от кмета заради състоянието на река Марица, никога не е бил по-мръсен и по-неподдържан. Заради което постепенно става и непривлекателен. Пловдив е изоставен.

Изоставената Марица

Затова и Под тепето стартира рубриката Изоставеният Пловдив, с неприемливи за древния ни град гледки и проблеми, често нерешени с месеци. Ще разчитаме и на читателите си да бъдат нашите очи за всичко нередно, което видят в заобикалящите ги градска среда. Очакваме сигнали и снимки за конкретни проблеми, макар и дребни.  

Като например неработещото от дълго време улично осветление на улица „Димитър Цончев”, в самото сърце на града. По цялото й продължение от бул. „6-ти септември”, до „Марица юг” вечер не свети нито една улична лампа.

Пешеходците се справят в тъмницата единствено благодарение на автомобилни фарове и светлини от съседните сгради. Трябва да се отбележи, че по улицата освен жилищни сгради има лечебни заведения, аптека, хранителни магазини, известен ресторант. И, разбира се, първото сиропиталище, построено с дарения на  княгиня Олга Скобелева, което се ремонтира основно и в момента приема  три социални услуги – Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за деца с тежки множествени увреждания и Център за обществена подкрепа.

Или пък търкалящия се от месец стар матрак в зелените площи на „Марица север”.

Той явно е невидим за екипите на „Градини и паркове”, но вади очите на жителите на района и множеството пловдивчани, които посещават красивата зона, за да наблюдават реката и да релаксират.

Нещо толкова дребно и в същото време толкова неприятно за градската среда.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина