АктуалноГрадътКултураНовини

Издигнаха колоните на Форум-север (СНИМКИ)

Трите колони на археологическите разкопки на Форум-север до Пощата, които проектантите планираха да издигнат, вече са пред очите на пловдивчани. Две от тях са готови, като предстоят довършителни дейности по тях, а третата все още е кофраж, но се очаква съвсем скоро той да бъде свален.

Колоните са поддържали покрива, който е осигурявал сянка или навес при лошо време на разхождащите се около форума и обществените сгради там. Те са идентични с издигнатите на Форум-запад към Цар симеоновата градина, а подобни е имало и от южната и западна страна на централния площад на древния Филипопол.

Частично маркираните колони не са издигнати до пълната им височина. В някои от тях са вградени намерени на място елементи от автентичните колони, както и от западната част.

Реставраторите работят на обекта и по други части от комплекса, като т.нар. „Градска базилика“, където се оформя официалния вход, както и сградата, за която се смята, че е архив или библиотека, където се извършва разчистване на мраморната настилка. Премахнат е вече и ламариненият покрив, който от години пазеше един от надписите на форума, който вече ще бъде достъпен за всички.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. Културският ЗАМ- П.П. да осигури мощности за производство на множество колонади -и то не без капители, ей!- а ако трябва и тук-таме според „туристо-потока“ даже и аркади!

   Заеми да вземе, но да изпълни Плана и да го преизпълни!

   Хвала!

  1. „…вградени намерени на място елементи от автентичните колони…“ е съвсем наивен, иррелевантен аргумент.

   Какъвито и да са инертните съставки =“античен чакъл“= бетонът си е бетон…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина