АктуалноГласовеГрадътЖивотИзбор на редактораМненияНовиниПУЛС

Избират изпълнител на мега проекта за нова детска клиника в Пловдив

Първо Министерството на здравеопазването, а после и УМБАЛ „Св. Георги” излязоха с позиции относно предложение на групата на Кауза България на вчерашната сесия за реализиране на проект за Национална детска болница в Пловдив, а не в столицата.

Оказа се, че представителите на въпросната политическа сила в ОбС били прочели някъде изявление на здравния министър и решили, че не е лошо да лансират по медиите откровено популистката и нереализуема идея. Наложи се обаче да оттеглят предложението си от дневния ред на сесията вчера, като това направи Румяна Толова, снимана от две пиарки. Оправда се с това, че прочела материал в пресата, който се оказал подвеждащ.

За никого не е тайна, че Кауза България вече са в предизборна кампания за предстоящите догодина местни избори- лицата на партията вече се появяват на десетки билбордове из града. Да, избори идват, но не това е начинът да се харесаш на хората- като се заиграваш с такава важна тема, която чака решение вече толкова време. И когато в Пловдив върви процедура по реализиране на също толкова мащабен здравен проект с държавно финансиране- Диагностично-лечебен корпус по педиатрични и онкологични болести.

Ето становището на УМБАЛ „Св. Георги” относно предложението на Кауза България за изграждането на Национална педиатрична болница на територията на  Пловдив за сметка на София:

            УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив има готов проект и е в процес на избор на изпълнител по обществената поръчка за нов Диагностично-лечебен корпус по педиатрични и онкологични болести.

            Припомняме, че за реализирането на този проект вече беше осигурено финансиране и възлагането на строителството по реда на Закона за обществените поръчки е в напреднала фаза. Начинанието беше подкрепено на държавно ниво още преди две години, когато с Постановление № 153 от 16.07.2020 г. на Министерски съвет беше одобрено увеличаването на капитала на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив със сумата от 16 934 791 лв. През настоящата година беше осигурено и дофинансиране, като в Закона за държавния бюджет, приет на 30 юни 2022г. от 47-ото Народно събрание бяха предвидени допълнителни 25 000 хил. лева „За строителство на лечебно-диагностичен блок за болнични структури по педиатрия и онкологични специалности в поземлен имот с идентификатор 56784.510.1051 по кадастралната карта на гр. Пловдив, собственост на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, за нуждите на Южна България“. Посочените финансови средства вече са предоставени на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив и лечебното заведение е открило процедура по Закона за обществените поръчки за избор на строител, който да реализира новия корпус. Процедурата е в напреднала фаза и се очаква до месец да приключи с избор на изпълнител.

            Съгласно изработения и одобрен инвестиционен проект, новата сграда ще бъде с разгърната застроена площ от 17672 кв.м., със седем етажа и сутерен. Предвижда се в нея да бъдат разкрити общо 115 болнични легла към Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД и по този начин да се осъществи преместване на клиниката от настоящия й сграден фонд на бул. „Васил Априлов“ № 15а, който е остарял и не отговаря на съвременните изисквания.

      Припомняме също така, че Клиниката по педиатрия е единствената специализирана структура за лечение на детски заболявания в Южен Централен регион на България, отговаряща на 3-то ниво на компетентност по медицинските стандарти. В клиниката се лекуват всички остри състояния и всички по-тежки и по-сложни за диагностика и лечение случаи в областта на педиатрията. През спешно детско приемно отделение месечно преминават около 2300 деца, за година – около 28 000 деца. В клиниката годишно се хоспитализират над 5500 деца с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и др. В клиниката са изградени и функционират отделения, които извършват дейност по профилни специалности, някои от които единствени за региона на Югоизточна България – детска ендокринология, детска неврология, детска пневмология и фтизиатрия, детска ревматология, детска кардиология. Клиниката работи по 46 клинични пътеки, като в нея могат да бъдат извършени определени високоспециализирани медицински услуги и изследвания, като интензивно лечение на коматозни състояния, неиндицирани от травми, левкемии, лимфоми, хеморагични диатези, солидни тумори в детска възраст, отравяния и токсични ефекти от битови отрови и лекарства, първични имунодефицити, муковисцидоза, колоноскопии при деца и изследвания на евокирани слухови и зрителни потенциали, и т.н.

            Предвид изложеното, инициативата за изграждането на още един мащабен болничен комплекс в гр. Пловдив с насоченост към педиатричните заболявания за сметка на столицата на страната поражда определени въпроси за необходимостта и целесъобразността на това решение в контекста на системата на здравеопазването за цялата страна.

         Подкрепяме усилията на София да има Национална детска болница, която да обслужва децата от цялата страна.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

 1. Защо никой не попита следното: Защо толкова остро реагираха от УМБАЛ?
  Отговорът: Как ще имат конкуренция в лечението на деца!!!
  Само че последните години ги питайте колко деца са излекували, на колко са поставили правилни диагнози и защо хората с месеци чакат диагнози и резултати от изследвания! Само от последните месеци – поне 10 изгубени резултата от уж изпратени изследвания в Германия! Децата с месеци стоят без диагнози и накрая професора казва – Абе от това дете нищо не става! Защото детето било с аутизъм и професора му поставя смъртната присъда!
  Как тази печатница за пари ще допусне да има конкуренция в града на специалисти!
  В цял сват хората имат избор – но не и тук!
  Тъжно и Бог да пази децата ни от такива професори!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина