АктуалноГрадътИзбор на редактораКултураНовини

Художник сложи кавички на „освободителя“ Альоша

Пловдивската публика ще види работа, представяна на Венецианското биенале от украинската художничка Жанна Кадирова

Съвременният артист Димитър Келбечев сложи символични – и реални – кавички върху надписа на Альоша на Съветската армия „освободителка“. С тази акция той участва в Седмица на съвременното изкуство, която тази година се провежда под наслов „След войната“.

Надписът на спорния паметник на върха на Бунарджика е с текст „Слава на непобедимата Съветска армия освободителка“. Той е свързан с финалната фаза на Втората световна война, когато България, макар и вече обявила война на Германия и започнала обезоръжаване на немските части, е нападната в гръб от Съветския съюз, след като Москва е обявила война на България, с която дотогава поддържа мирни дипломатически отношения. Последвалата съветска пропаганда представя армията като освободителка.

Ироничните кавички са документирани във видео, което ще бъде показано на Седмица на съвременното изкуство. Ежегодният форум ще се открие утре, на 9 септември, от 18:00 часа в Галерия „Капана“ в бившия ДетМаг на Малката Главна.

В галерийното пространство се събират артисти от различни държави, работили върху темата за войната. „Войната в Украйна беше катализатор за избора на тема, но не исках авторите да се фокусират само върху нея, а по мащабно върху войните и последиците от тях“, коментира Емил Миразчиев от сдружение „Изкуство днес“, дългогодишен организатор на Седмицата.

Пловдивчани и гостите на изложбата ще могат да видят творба, представяна на Венецианското биенале, представяща по специфичен начин филии хляб. Авторът украинката Жанна Кадирова се включва и с две видеа, също интерпретиращи темата за войната. Работи ще представи и Алла Георгиева, която е от Украйна, но от дълги години е част от художествения живот в България.

Със собствени произведения се включват и две художнички от Беларус – Наталия Залозная и Русия – Олга Володина, които са напуснали своите държави, тъй като са част от протести срещу режимите там.

Традиционно със собствени творби се включват и местни артисти – пловдивската група 7+1 с типичния си лаконичен, но силно въздействащ почерк; Емил Миразчиев, с артистично преработени светофари; Надя Генова с пейзаж с издухани от вятъра боклуци, сред които и камуфлаж; и Севдалина Кочевска, която във видеотворба символично преработва военни оръдия в люлки за игра.

Освен тях се включват още няколко автора от България. Мултимедийна творба представя и работещият с видео игри Велизар Димчев. Премазани от военна машина ламарини подрежда Иван Иванов, демонстрирайки силата на войната. Наташа Кюпова показва въздействаща карта на света с отбелязани държавите, които не са водили войни.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

10 коментари

 1. Трети УКРАИНСКИ Фронт бе, „историчар“!

  Архитектурската ти „Фондация“ още не сте бутнали БЕЗПАРТИЙНИЯ ДОМ, булевардът все още се зове РУСКИ фместо ОКРАИНСКИ пък ти си се разкудкудякал за едни …кавички.

  Големото „изкуство“!

  ИЗКУСТВЕНОС

 2. Жестока излагация този ощърбан човечец! На всякакъв е готов да се наниже, само да си припомни някой, че бил „художник“! Авторите сте същите! 🫤🖕

 3. Неграмотната украинска пача не си е научила семейната история.На практика у нас влиза 3 украински фронт.Тоест тя в неграмоста си вандализира надгробната плоча на дедите си..Ми аз ли да я уча

 4. Альоша пред избори предизвиква ожесточено кресливо кудкудякане –както впрочем и БЕЗПАРТИЙНИЯТ дом; или дом за ОПЕРЕТните заплатаджии– от всевъзможни разноцветни Ортаци и Идиолози целящи просто да отвлекат вниманието на пловдивското човечество от ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ.

  И ОТГОВОРНОСТИ.

  „СТАТУТ“ има ли Альошата. няма ли – нито поредният околийски губернатор, нито арх. Петров Петканин, нито СелСъветът (ОС: „Милионите ТИ за Стадионите МИ“) могат да се произнасят.

  Альоша е ФАКТ. Боговете мълчат.

  НЕ ПО-МАЛКА КУЛТУРНА ЦЕННОСТ Е ОТ СТЕНОПИС ОТ ЙОНИ ИЛИ СГРАФИТО ОТ МИТЬО (Ах, „ДиКиров“) ИЛИ ОТ ЧИФТЕТО.

  Надцакването между Агитки ще е безкрайно.

  „Атлантически“ =АнглоАмерикански= не значи ЕВРОПЕЙСКИ след БрЕКСИТ – племената в Европа си говорим наши си езици различни от ИНГИЛИЗКИЯ, с извинение към АМзаБГ.

  ZUSAMMEN а не „together“.

  Горката Украина беше ошетана от сем. БайДън (син Хънтър) и предпочете Суверенитет вместо НЕУТРАЛИТЕТ за разлика от швейцарците надхитрили дори милия Адолф през касапницата на ВСВ да си запазят ХЕМ НЕУТРАЛИТЕТ, ХЕМ СУВЕРЕНИТЕТ.

  (Както Хънтър, така и татко му, президентът Джозеф, понастоящем биват разследвани от Федералното Бюро, не само за харчовете им…)

 5. Голямата Работа – за едни КАВИЧКИ каквито хилядарки е цунал – нейсе, ама да не позира и да ни се преструва на ХУДОЖНИК!
  Иска се МАЙСТОРЛЪК, полковник!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина