АктуалноАртвашите снимкиИзпод тепетоКултураНовини

Харесва ли ви тази идея?

Как би стоял Апостола на Свободата, извисен над Пловдив. Тази идея показва във фейсбук групата „Пловдивски фотографии“ модераторът Иво Чолаков.

Той е направил колаж от постамента на Альоша и монумента на Васил Левски в Ловеч, който е най-големият и внушителен паметник на Апостола у нас – висок е 14 метра.

Любопитен факт е, че паметникът на Васил Левски в Пловдив единствен представя Апостола като работник. Заради идеята си авторът –  един от най-известните български скулптори и преподавател в Художествената академия по това време скулпторът проф. Иван Лазаров – е бил силно критикуван. Дори в медиите се появили идеи паметникът да бъде премахнат. Проф. Лазаров се аргументира с това, че целият живот на Апостола е бил работа в полза на Отечеството.

By Isip2 westboro – Собствена творба, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80977222

Първоначално паметникът е поставен на друго, доста по-закътано място в полите на Бунарджика. В началото на 90-те Инициативен комитет „Васил Левски“ в Пловдив постигна преместването му на своеобразен площад в територията на парка.

Другото предложение е на върха на Бунарджика да бъде возвисен поетът – революционер Христо Ботев.

Тук за колажа е използвана снимка на фигура на Христо Ботев в цял ръст, изработена от гранит, която е част от Mемориалния комплекс в родния му град Калофер. Тя е висока 14,4 метра.

Двете „предложения“ са публикувани без никакъв придружаващ текст, но предизвикват полемика. Повечето коментари са „За“ с аргумента, че руски войник с шмайзер няма място на върха.

Сред тях единствено се отличава мнението на пловдивчанката Катя Иванова:

„Не е важно кой ще е там! Важно е ние как възприемаме историята и кои примери следваме. Ако ще и на всяка сграда да има барелеф на Левски, няма да живеем по-различно. Левски трябва да е в сърцата ни, в домовете ни, в умовете ни!“ 

А вие как мислите? Харесва ли ви тези идеи?

Снимки: Ivo Cholakov / Fb ПЛОВДИВСКИ ФОТОГРАФИИ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

12 коментари

 1. ЕСТЕСТВЕНнО веднага се развеселиха Агитки БЕЗделници -платени от една или друга страна- да отплесват вниманието на Общественото МНЕНИЕ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ.

  Фместо кротичко да си мастурбирВат в хралупата те „общуват“!

  „Идеята“, „предложението на дабъла“ НЕ СЕ ХАРЕСВАТ, НЕ СЕ ХАРЕСВАХА МИНАЛИЯ ПЪТ И СЛЕДВАЩИЯ НАПЪН ОТНОВО НЯМА ДА СЕ ХАРЕСАТ ПОНЕЖЕ СМЕ ДО ГУШАТА ЗАТЪНАЛИ В ИДИОТИЗМИ.

  ИЗБЪРШЕТЕ ПЯНАТА И МЛЪКНЕТЕ, ДАБЪЛИ-ДЕБИЛИ

   1. Ей, такъв. Едно време идиотът Гърневски искаше да го прави бутилка „Кока Кола“. Новите идиоти, с псевдопатриотични причини, просто искат да заличат всичко, което е свързано по някакъв начин с Русия. Но нашата история, за тяхна жалост, колкото и да я пренааписват слугите, трудно ще забрави колко руснаци са умрели по българските земи.

  1. Абе „сини талибани“, зелени, златни, оранжеви няма значение цветът –още повече както им лъснаха колко разноЦВЕТНИ били Агентите на Комитета ДСм Агентките и техните Агентчета.

   Гърневски? Оня вдъхновен вдъхновител с ВИСОКОТО ЧЕЛО?

   Идеята си е просто неуместна, ненавременна, тъпоъгълна и до голяма степен мастурбационна (фАмЗаБГ?)

  1. Пламене, Градът има сериозни проблеми, а пък нацията е в задънена улица и няма нужда от отплеснати словесности, крясъци и пяна по устата.

   Не че на си прав

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина