АктуалноГласовеГрадътКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Гражданите казаха „Да“ на проекта за Дондуковата градина

Идеята на общината да тегли 5,7 милиона лева заем за довършването на зоопарка обаче не бе посрещната с одобрение на днешното обществено обсъждане

Тегленето на 3,7 милиона дългосрочен общински дълг за цялостна реконструкцията на Дондуковата градина се прие с голямо одобрение от присъстващите на днешното обществено обсъждане. Проектът на район Централен за пълното обновяване на първия градски парк със заемни средства от Фонда за градско развитие бе похвален от много от изказалите се на микрофон в пленарната зала на местния парламент.

Не така обаче се случи с идеята на общината на тегли допълнителни 5,7 милиона лева за довършването на зоологическата градина на инженеринг. Повечето от гражданите заявиха, че тази процедура е порочна, а посочената от администрацията сума е твърде голяма, още повече, че към този момент проектът за зоопарк струва на данъкоплатеца близо 5 милиона лева.

Дискусията откри зам.-кметът по финанси Величко Родопски, който уточни още от начало, че днес се обсъжда предоговаряне с Фонд за устойчиво градско развитие за два напълно нови обекта.

„Параметрите са същите- 0,33 процента лихва плюс референтен лихвен процент. Условията са изключително добри и затова общината иска да се опита да договори тези средства за тези два нови обекта. Нямаме гаранции, че Фонда ще одобри финансирането на проектите, но трябва да се опитаме да се възползваме от условията. Към момента общината има 109 милиона лева кредити, от които 65 милиона все още не са усвоени. Ние сме от големите общини с най-малко дългосрочен общински дълг”, обясни Родопски пред малцината присъстващи на обсъждането.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина