Гергов е продал Обредния дом, защото ще инвестира в друг терен на „Пълдин Туринвест”- на Цариградско шосе

Актуално Гласове Новини Разследване
Гергов е продал Обредния дом

Ако направим три, едното го продаваме, за да можем да инвестираме в друго, разкри стратегията за обектите в Стария град и другите парцели на смесеното дружество той

На Цариградско шосе предната част ще бъде логистичен център- в Пловдив има нужда от складове. Отзад, това, което е към SPS, ще бъде жилищно строителство. За пари, разясни градският лидер на БСП

„Да…”. Така Георги Гергов отговори на недовършения от Под тепето въпрос „Разбрахме, че сте продал Обредния дом и Римската таверна, част от „Пълдин Туринвест”, на собственика на „Роза Импекс””. Това се случи след първата му пресконференция като нов градски лидер на БСП вчера. Той не успя да цитира по спомен точните цифри от сделката за паметника на културата на улица „Съборна” с обяснение, че трябва да види документите, но ние му припомнихме, че става въпрос за малко над 400 хиляди лева с ДДС.

Гергов ни прие в кабинета си, за да говори по темата на четири очи. И ето какво отговори на друго питане- „Какво се случва в смесеното дружество?”.

„Преди три години, инвестицията на „ Пълдин Туринвест” беше десет милиона. От тези десет милиона 2 милиона трябваше да дари общината. Тя не ги даде и аз ги дарих в общинския съвет тези два милиона и половина, към общината. Всичко, което се реставрира и се прави, се прави, за да продължим реконструкцията на останалите обекти. Ако направим три, едното го продаваме, за да можем да инвестираме в друго. Това е стратегията, ние нямаме какво да крием. Общината няма пари да си плаща участието, не иска да си намаля 25-те процента, защото аз станах 75 процента на базата на това, че инвестирах тези 10 милиона. И ако не бях им дарил тези два милиона и половина, които трябваше да даде общината, трябваше да тя да остане със 7-8 процента. От тук насетне общината виждаме, че е закъсала и нямат лев да се прекръстят. Решението на проблема по отношение на инвестиции в Стария Пловдив… сега ако сте забелязали правим два паркинга и по програма сме набелязали още две къщи да реставрираме. Едната е на тунела, до зелената къща, триетажната сграда. Но там имаме проблем с горния етаж- двата етажа и двора са на „Пълдин Туринвест”, но последният етаж е на някакви арменци, които са се изселили отдавна в Америка. Общината си е предявила правото и е станала собственик на този етаж. Като изчистим въпроса с общината почваме тази сграда да я правим. Ако сте забелязали, на Цариградско шосе, бившето „Паркове и градини”- то беше вътре мечки да ловиш. Изчистили сме го, подготвили сме го. Там ще строим. По същия начин стои въпросът и с 260-то декара, които „Паркове и градини” ползват. В момента имаме идея да предложим на общината да си го върне обратно, да намалим участието. Или да ни дадат друг парцел, с който да ни обезвъзмедят, за да си го вземат „Паркове и градини” и там да се съсредоточат и другите фирми, за да го съберат на едно място. В момента са го обърнали на… Значи от тези 260 декара, 100 декара са обърнати на сметище, където всичките боклуци от Пловдив вместо да се карат някъде другаде, се карат там, под формата на клони и други. И е станало някакъв ужас. А ние сме инвестирали там поне един милион, за да заградим обекта. Вижте го в какво състояние е. И аз помолих кмета, заведох главния архитект, запознал съм председателя на общинския съвет, че така не може да бъде, това не е сметище на града. Това е сериозен имот, към който общината би трябвало да се обърне положително към него, не само като наемател и да събират там тонове боклуци. Вижте какво са направили там, от времето на Тотев. Аз не приемам така да изглеждат моите имоти. Вижте и панаира, и „Санкт Петербург”, и къщите в Стария град- всичко е както трябва. Един фас да падне ние го чистим и го поддържаме. Моят имот не може в този вид да бъде. Тъй че, ние сме партньори, ок- 75 на 25 процента, но да бъдат така добри да поддържат имота както трябва, иначе да си го върна на общината, да го извадя от активите на „Пълдин Туринвест” и да дадат друг имот да попълни това нещо. Аз съм ок”, заяви Георги Гергов пред Под тепето.

После подчерта, че продажбата на къщи в Стария град е, за да се реинвестира в оправянето на другите сгради от актива на дружеството, в което общината има 25 процента, но очевидно нехае към тях, умишлено или не.

„ Общината няма пари. Кредити не искам да теглим”, каза градският лидер на БСП. И дебело подчерта, че на този етап няма друг продаден имот в Стария град. Но даде заявка, че се върви в тази посока.

„ Но на нас ще ни трябват доста пари по отношение на следващата инвестиция, която ще е на Цариградско шосе. Там е заградено, направено, изчистено- изкарахме поне 200 камиона боклуци. Там предната част ще бъде логистичен център- в Пловдив има нужда от складове. Отзад, това, което е към SPS, ще бъде жилищно строителство. За пари”, обясни на финал Георги Гергов.

Припомняме, че в съседството на въпросния парцел се намира теренът, отреден за нова сграда на Математическата гимназия. За който още в предния мандат стана ясно, че има инвестиционен интерес. Дали въпросният интерес е бил на Гергов, все още не можем да кажем, но ще се опитаме да разберем.

В този контекст е интересно, че новата местна власт, която по думите на кмета Здравко Димитров днес не бе разбрала за продажбата на изключителния Обреден дом с Римската таверна под него за 409 хиляди лева,  държи новата сграда на Математическата да се построи в общия кампус на езиковите гимназии на Пазарджишко шосе. И споменава все по-рядко за възможността това да се случи на отредения за това имот зад хотел SPS.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Гергов е продал Обредния дом, защото ще инвестира в друг терен на „Пълдин Туринвест”- на Цариградско шосе

  1. Пълни глупости говорите , като главен искам първо на мен да ми ги … после ще ви кажа как да си ГУ слагате

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.