АктуалноБългарияГрадътЗабравеният градКриминалеНовиниПод лупа

Фирмата, съборила Шнитеровата къща на Гладстон, не оправя разрушената от машините тротоарна настилка повече от месец

Въпреки предписанията и официалните писма от районната администрация  

Георги Стаменов: Виждаме едно отношение към града, към центъра, към културно-историческото наследство, което е красноречиво

Граждани с чувство за хумор оформиха малък гроб или „Стоунхендж“ от потрошените плочи

Вече месец строителите, които разрушиха тротоарната настилка до общината на улица „Гладстон“ 12 не са ремонтирали потрошената настилка, въпреки предписанията на районното кметство. При работите по строежа на улица „Гладстон“ 12 – съборената къща паметник на културата до сградата на Община Пловдив – е разрушена тротоарната настилка на обществената алея, която води до тунела по пешеходната зона към Цар-Симеоновата градина, както писахме преди няколко седмици.

Припомняме, че  Шнитеровата сграда до общината е съборена незаконно

Сълзите на Шнитер (ГАЛЕРИЯ)

Инвеститорът, съборил шнитеровата къща до Общината, игнорирал идейния проект за запазване

За състоянието на тротоарната настилка са виновни тежките машини, които влизаха в имота миналата година и в началото на тази, когато инвеститорът получи предписание от районната администрация на централен да заравни терена, заради течащи кални потоци от него към алеите за преминаване.

Багери влязоха в терена на незаконно съборената Шнитерова къща (СНИМКИ)

Попитахме ресорният заместник-кмет арх. Невена Балчева по време на отчета ѝ:

Кой е отговорен за контрола и санкциите, ако строителите замърсяват или разрушават обществена собственост – РДНСК, общинският инспекторат, или друг?

Ако е общинска структура – знаете ли за случая и ще сезирате ли съответната структура за разрушената собственост?

Какви са санкциите?

„Отговорен за контрола е съответния район, там се плаща тротоарно право, на базата на проект за организация на строителството и съответно това се контролира от районната администрация,“ поясни архитект Балчева.

По думите ѝ, в конкретния случай „едни един път има такса, втори път се установява като неспазване и трети път щета, която е нанесена,“ така че тя не се ангажира с конкретна сума.

Потърсихме, кмета на район „Централен“ за повече информация по казуса. Оказа се, че администрацията му е предприела необходимите действия.

„Официално писмо с искане към инвеститорите-собственици на обекта от кметството е изпратено преди повече от месец. До ден днешен обаче няма реакция“, съобщи Георги Стаменов.

Какво следва от тук нататък, попитахме от Под тепето.

„В крайна сметка, ако те не предприемат действия, то ние ще го направим от страна на района, но всички средства и санкции, които са по закон ще бъдат наложени на собствениците,“ поясни районният кмет.

По думите му, инвеститорът демонстрира едно отношение към града, към центъра, към културно-историческото наследство, което е красноречиво.

Междувременно граждани с чувство за хумор подредиха счупените плочи под формата на малък символичен гроб на културата на инвеститора, който очевидно няма отношение нито към наследството, нито към настоящето и публичната собственост. Според други плочите са подредени с ритуално значение, тъй като приличат на малък Стоунхендж.

 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Искат да съборят цялата улица Гладстон, а Вие ще ги спрете на първата къща:) Културно наследство, ‘ КО е туй?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина