АктуалноГласовеМненияПод ножа

Сълзите на Шнитер (ГАЛЕРИЯ)

Днес алчността каза „Майната й на красотата”, „Майната му на Пловдив”

Иво Дернев

В България ако има някой да стърчи нагоре се чудим как да го скъсим. Това ми каза преди години внучката на градоустроителя на Пловдив арх. Йосиф Шнитер- доц. Мария Шнитер. Изстреля това паметно за мен изречение по повод състоянието на оставеното от него архитектурно наследство, докато екипът на Под тепето старателно подготвяше хартиен гид „По следите на Йосиф Шнитер”, който в последствие издадохме с огромна гордост. И с надеждата, че ще браним паметта и наследството на този велик човек. Но не би.

Днес, един обикновен пловдивски инвеститор, който търси добра печалба за сметка на градската памет, не просто скъси великолепието на Йосиф Шнитер. Той го сравни със земята. Извърши архитектурно убийство пред очите на всички и директно под прозорците на градската власт. Убийство, от което в крайна сметка ще излезе сух и доволен. Вероятно ще отнесе някоя санкция от институциите, но ще успее да я избие с продажбата на само няколко квадратни метра от мястото, на което красиво стърчеше нагоре фасадата на шнитеровата творба. Фасада, която същият този инвеститор трябваше да спаси, но реши да побутне. Защото какво тук значи някакъв си Шнитер? Какво тук значи градски дух? Днес алчността каза „Майната й на красотата”. Изкрещя „Майната му на Пловдив”.

Натрупаните останки от вековната шнитерова красавица се намират само на 200 метра от паметника на градоустроителя на Пловдив. Не съм проверил, но съм убеден, че днес , от гранитния му лик текат сълзи. И те не са от дъжда навън. Те извират от самия камък, който преди век великият архитект е превръщал в шедьовър. Тези сълзи са сълзите на Шнитер. Сълзите на града.

Ето какво още ми каза Мария Шнитер преди точно пет години. Все едно го казва днес:

Светлина в тунела няма. След строителния бум в последните 15 години вече загубих всякаква надежда. Като гледам как, къде и какво се строи, как се промени облика на града и какъв е основният мотив на всяко нещо, което се прави, ми става тъжно. На мястото на една малка къщичка с голям двор се построява кооперация, която заема цялото пространство на двора, защото ,ако можеха, и на улицата щяха да я изнесат да стърчи. Ако къщата е била на два етажа, то тази кооперация се прави на осем и така вътре се поместват осем пъти повече хора. Естествено, нито инфраструктурата е съобразена с това, а после се чудим защо канализацията ни не върши работа. Всеки гледа да прибере парите, а после, каквото ще да става. Имам приятели архитекти и строители и непрекъснато ги критикувам какво правят. Понякога има дизайнерски постижения, но като общ замисъл и качество – не. Нито една сграда на Шнитер не е паднала при земетресение. Строял е с оглед, че трябва да бъде така, както трябва. Не е пестял от материали и не е крадял от тях. Не си е построил дори своя къща, а е умрял под наем.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

27 коментари

  1. Пловдив се напълни с мутробарок…Чадърът е ясен.Кметът,гл.архитет на Пловдив,СИНЪТ МУ,ГЕОДЕЗИСТИ,…НАВЪРЗАНИ КАТО ЧЕРВА..И ПАРИ СЕ ИЗМЪКВАТ ОТ ВСИЧКИ ПО ВЕРИГАТ..Преди 3години купих место за къща в Марково.Намерих си архитект с опит,приятел.Брокерът ми е геодезист,с втро висше право…И започнах да вървя по Мъките…Община Родопи ми намери грешка в скица и искаше Нова.Азотказах да плащам за нова,защото всичко беше наред и бях платила 50000 лв.за 500 кв.м.Аз съм бедна средно интелгентна българска жена,Лекар.Парите ми са от продажба на Бащината къща в Карлово.
    И така ме завъртяха та и аз се оказах сред вас деца пред Кметството с тухли и остатъци от спасения склад ..Спасихте го пак вие Деца!Излезе гл.Архитект да отговаря на въпросите ви..Умни прекрасни смели сте!Той лъжеше,мънкаше и кипнах…Репликирах го крещейки…как ни мотаят в свинските си черва,защо инвестират хора,даващи им големи комисиони..Той мънка,сви опашка и се прибра…Аз спрях да се разхождам в Тютюневия град,защото ми е тъжно и ме е страх да не се срути нещо върху мен…АЗ СЪМ НА 66г. И бях на главната КОГАТО падна балкона на ъгъла с Опълченска..Беше страшно…

  2. НК
    (2) Който без съответно разрешение извършва или нареди да бъдат извършени теренни археологически разкопки, геофизически или подводни проучвания, или не по законоустановения ред извършва изкопни работи на територията на недвижима културна ценност или в нейната охранителна зона, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от две хиляди до двадесет хиляди лева.
    (3) Ако при извършването на деянията по ал. 1 и 2 се използват технически средства или моторни превозни средства, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до петдесет хиляди лева.
    (4) Който нареди или допусне осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева.
    (6) С наказанията по ал. 4 и 5 се наказва и този, който организира или ръководи дейността, ако е знаел или предполагал, че тя се осъществява в нарушение на Закона за културното наследство.
    (8) В случаите по ал. 1 – 6 съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния, а по ал. 7 – на част или на цялото имущество на виновния.

  3. ЗАКОН ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО
    Чл. 200а. (Нов – ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 2000 до 6000 лв., а на едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 15 000 лв.

  4. Мислите ли че от общината в съседство не с знаели за предстоящата участ на къщата ? Всичко е проформа уважаеми съграждани. После някои критикуват друг като заяви , че няма да гласува….

  5. Известната архитектка Румяна Пройкова – автор на проекта за реновиране на сградата, видимо беше разстроена от гледката.

  6. Колкото на институциите, толкова и наш провал е това. Трябва да спрем да мислим за институциите като нещо аморфно, ние сме институциите и трябва да изискваме законите да се спазват. Много тъжно, поредната перла изгасна.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина