АктуалноГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножа

Шнитеровата сграда до общината е съборена незаконно

Кметът на Централен сезира Министерството на културата и прокуратурата

Георги Стаменов: Съгласно издаденото разрешение за строеж собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата. Нещо, с което, както виждаме, те не са се съобразили, затова издаваме заповед за спиране на всякакъв вид строителна дейност на обекта

Вековната къща на улица „Гладстон” 12, проектирана от Йосиф Шнитер, е съборена незаконно. Това потвърдиха и от общинската администрация, и от НИНКН. Веднага след нашата първа публикация по темата днес преди обяд, комисия от служители на район Централен и Пловдивския общински инспекторат направиха проверка и оглед на място.

Сградата на Шнитер преди унищожаването й

„Съгласно издаденото разрешение за строеж собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата. Нещо, с което, както виждаме, те не са се съобразили, затова издаваме заповед за спиране на всякакъв вид строителна дейност на обекта“, обясни кметът на Централен Георги Стаменов.

Той посочи, че е уведомил Министерството на културата и на място се очаква да пристигне арх. Слави Славов от НИНКН.

Допълнително кметът на район Централен ще изпрати писмен сигнал до Министъра на културата Боил Банов и до Прокуратурата за извършване на умишлени действия от страна на инвеститора по отношение на сграда, която е архитектурно-строителен паметник от ансамблово значение и се намира в групов паметник на културата „Княз Александър I – Отец Паисий“, граничеща с Цар-Симеоновата градина.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Това е бъдещето на Пловдив, ще си спомняте за някакви архитектурни паметници, някаква култура в архитектурата, нещо старо и наследствено,безценно…нищо подобно,,новите Пловдивчани имат друго виждане…R.I.P.

  2. Инвеститора ще плати някаква мижава глоба, ще го замразят за месец-два, така или иначе там бунище няма да остане, пак ще сепострои това което инвеститора си е наумил. КУЧЕТО СИ ЛАЕ,КЕРВАНА СИ ВЪРВИ…..

  3. Колко тъжно. Трябва да се инициират още по-строги законодателни промени, за да се спре това безумие със събарянето на сгради паметник на културата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина