АктуалноГрадътКултураНовини

Епископската базилика на Филипопол във фокуса на ICCM

Международния комитет за консервация на мозайки избра Пловдив за домакин на XIV-тата Международна конференция на организацията. Тя ще се проведе в ДК „Борис Христов“ от 24 – 28 октомври 2022 г. В града под тепетата идват спецове от 35 държави по консервация на мозайки.

България е първата страна, без излаз на Средиземно море, в която се организира мащабното събитие. Сред мотивите за домакинството ни са мозайките от двете базилики – Малката и Епископската базилики, мозайките в Културен център „Тракарт“ както и кандидатурата на Пловдив за включване в постоянния списък на ЮНЕСКО.

Припомняме, че ЮНЕСКО одобри включването на Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол в Индикативния списък за световното наследство през април 2018-а г.

Един от фокусите на конференцията ще бъде именно Голямата базилика – най-мащабната раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Уникалният музей на Пловдив и България ще бъде специален обект за научни дискусии и споделяне на ноу-хау от страна на учени от Европа и Близкия изток.

Очаква се конференцията да донесе огромни ползи за града, тъй като тя ще доведе до привличане на значителен интерес както от страна на експерти и учени, така и от страна на чуждестранни туристи и научни общности, интересуващи се от опазване на културно-историческото наследство.

Още за програмата на форума може да прочетете в статията Пловдив събира световни експерти по консервация на мозайки.

Лично Президентът на ICCM Роберто Нарди, който е и директор на Центъра за археологическа консервация в Рим, заедно с д-р Джоан Уайнстийн – директор на Getty Foundation, ще открият форума на 24-ти октомври. Той ще се проведе в партньорство с фондация „Балканско наследство“ и под патронажа на Министерство на културата на Република България.

За най-новата тематична изложба вижте Пловдив – град на мозайките.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина