АктуалноБългарияВластГрадътНовиниСъдТемида

Екстрадират Иван Тилев в Германия

Това реши Апелативният съд в Пловдив, решението е окончателно

23-годишният Иван Тилев от Пазарджик ще бъде предаден на германските власти.

Днес последна инстанция разгледа жалбата му срещу решението на Окръжен съд – Пазарджик за екстрадицията му, докато отвън протестираха десетки близки на младия мъж.

Протест пред съда в Пловдив

Те протестираха мълчаливо, с искане той да не бъде екстрадирана, а да бъде съден в България, тъй като всеки един млад човек, работещ в колцентър за чуждестранна компания, може да попадне в неговата ситуация.

Младежът има повдигнати обвинения от германската прокуратура за участие в престъпна група за финансови измами за общо 14 млн. евро, като той трябва да отговаря в размер на 800 хил. евро. И има издадена Европейска заповед за арест, на чието основание е задържан, когато отишъл в Паспортна служба, за да си извади нови документи.

Задържаха мъж в Паспортна служба

Прокуратурата поиска от апелативните магистрати с две изречения да зачетат ЕЗА и да определят жалбата на Иван за неоснователна, тъй като „държава членка с образувано следствие изисква лице от към друга членка“.

Защитата в лицето на адв. Иван Табаков категорично заяви, че делото би трябвало да се гледа от съд в България, а не в чужбина, защото повдигнатото обвинение е за престъпление, извършено на територията на страната ни. Той изтъкна още, че в Германия наказанието за финансова измама е до 15 години затвор, а според българския Наказателен кодекс присъдата за това престъпление е до 6 години и в този случай трябва да бъде приложено правото на по-благоприятно наказание.

По думите на адв. Табаков, решението на Окръжния съд в Пазарджик е дискриминация спрямо клиента му и с това страната абдикира от разследване на престъпление срещу свой гражданин.

През 2019-а Иван Тилев започва работа в колцентър на фирмата „Тийм груп“, чийто офис бил в столицата. Постъпва след обява в Джобса, интервю и обучение, разказа той пред съда в Пловдив.

„Всеки младеж с два езика – немски и английски, може да попадне в моята ситуация. Във фирмата ме назначиха с трудов договор, имах период на обучение, а след това консултирах хора от целия свят по телефона за доходността на финансовите инструменти. Нито за миг не съм смятал, че участвам в измама. Имахме си мениджър, който ни казваше какво да правим. В София има много такива фирми“

Всичко изглеждало нормално до 27 юли 2021 г., когато в офиса на дружеството нахлува НСБОП и немски прокурори. Те иззели техниката, телефоните на служителите и документи. На място разпитали всички служителите, а после ги освободили, разказа още той.

Тилев зави, че служителите във фирмата не бива да са изкупителни жертви заради престъпленията на собствениците и посочи, че иска справедливо дело и че възнамерява да живее в България, а не в чужбина.

Председателят на съдебния състав съдия Христо Крачолов посочи, че младият мъж ще бъде екстрадиран, за да изложи лично в Германия аргументите си, че е невинен.

Решението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.

След решението на магистратите бащата на Тилев – Димитър, и приятелката му – Анна, заявиха, че България е извършила предателство спрямо свой гражданин.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина