Експерти на Световната банка правят доклад за създаването на екологичен транспорт в Пловдив

Актуално Зелен град Новини

Здравко Димитров: Отворих темата, за да решим всички заедно дали го искаме, или не го искаме

Тодор Чонов: Идеята е да се върви към Smart City и един модерен градски транспорт. Първоначално да се купят 20 електро автобуса за две линии

Вече има проведени срещи по идеята на общината, съобщи ресорният заместник-кмет

Представихме нашите проучвателни намерения за създаване на предприятие „Екологичен транспорт Пловдив“ пред общинските съветници. Това бе изключително полезна среща и се надяваме такива да има регулярно, съобщи заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, след работната среща, свикана днес от кмета Здравко Димитров, с председателя на Общинския съвет Александър Държиков, председателите на постоянните комисии в местния парламент и районните кметове.

Управата на града обсъжда идея да се създаде Електро градски транспорт

Припомняме, че тя бе закрита за журналисти, а те научаваха новините от излизащите съветници. Част от тях споделиха, че по темата за екологичен транспорт е показана само една готовност за финансиране от евро фондове, а такива на този етап няма.

За направеното до момента говори зам.- кметът Чонов.

В началото на януари проведохме среща с експерти от департамента по транспорт на Световната банка. Миналата седмица имахме втора конферентна връзка и на база на всички материали, които им предоставихме за съществуващата система, те ще изготвят един аналитичен доклад за състоянието на транспорта, който ще е безплатен.

Ще излязат с реални препоръки, дали да се създаде такова предприятие: с икономическа обосновка, линии, подвижен състав, обвързване с велоалеите, така че да се върви към Smart City и един модерен градски транспорт.

Освен доклада, които се очаква до месец, кметът изпрати писмо до МРРБ, относно един терен, които считаме за подходящ за създаване на база на това бъдещо общинско предприятие.“

Той се намира в източната част на града, обособен е като такъв за създаване на такова предприятие, коментира кметът Здравко Димитров. Едно от условията е да имаме терен, уточни той.

Градоначалникът прогнозира, че това може да се случи най-рано до 3 години, ако се стартира проектът през настоящата.

Консултантите, които са писали Генералния план по организация на движението са дали препоръки за свързаност на велоалейната мрежа, припомни Чонов в отговор на въпрос на Под тепето.

Ако в новия програмен период по “Околна среда” бъде отворена такава програма, то след кандидатстването, до една година ще се произведат поръчаните автобуси, поясни зам.-кметът Чонов. „Никъде няма на депо складирани готови електробуси.“

Той подчерта, че идеята е срещнала разбиране от всички групи в Об С – Пловдив.

„Ние се обединихме около това да имаме проектна готовност, да подходим много внимателно и да пипаме с кадифени ръкавици. Да тръгнем с две общински линии, което предполага 20 автобуса, за тях трябват минимум 50 шофьора,“ поясни той. Цената за едно електрическо пътническо превозно средство е около 1 милион лева за брой. Отделно трябва да се купят и зарядни станции.

„За това отворих темата, за да решим всички заедно дали го искаме, или не го искаме“, каза кметът Здравко Димитров.

Споделете ни във:

1 коментар за “Експерти на Световната банка правят доклад за създаването на екологичен транспорт в Пловдив

  1. Да видим някакво действие, не само думи

    Да не се окаже, че ще създадат предприятие, за да има още малко постове за директори, след което нищо няма да се случва в него.

    Превозвачите няма да искат да има нови линии и да делят субсидиите си.
    7% ще им спаднат, а те имат лоби в общинския съвет. Ако нямаха, нямаше по такъв неконкурентен начин да се случват конкурсите, заради което може да ги подозираме в корупция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.