АктуалноЗелен градНовини

Управата на града обсъжда идея да се създаде Електро градски транспорт

Йордан Иванов от ДБ: Евентуално ще се кандидатства за евро средства, но на този етап става дума за кухо дружество, което няма да има линии

Слави Георгиев, независим: Няма особено голяма аргументация, просто си говорим

Видяхме воля на Общината да продължи работа по изпълнение на големите инфраструктурни проекти. За съжаление, не видяхме воля да се направи нещо, което да поправи дупката, която се образува в бюджета на Пловдив. Така обобщи впечатленията си Йордан Иванов от ДБ за  работната среща, свикана днес от кмета Здравко Димитров, с председателя на Общинския съвет Александър Държиков, председателите на постоянните комисии в местния парламент и районните кметове.

Срещата продължи близо два часа, бе закрита за журналисти, а те научаваха новините от излизащите съветници.

Ние приветстваме създаването на общинско предприятие Електро транспорт, или както и там да се казва, но големият проблем е, че не виждаме да има линии, които ще обслужва, коментира Иванов. По думите е показана само една готовност за финансиране от евро фондове, а такива на този етап няма.

„Липсва и воля сега, при договаряне на новите линии, част от тях да се прехвърлят на общината. Идеята е да се закупят електро автобуси с европейско финансиране. Такива програми няма. Може би ще има догодина, в новия програмен период, не е ясна рамката още.

Общината, така или иначе отделя пари за обслужване на транспорта, част от тях могат да бъдат инвестирани за тази цел.  

Аз подчертах пред кмета, че ключово – не само заради COVID – 19, а и заради новата политика на ЕС e – ние трябва да се разделим с идеята, че някой ще ни финансира на 100%  безвъзмездно. Затова Пловдив трябва да се ориентира към проекти, които връщат пари в Бюджета на общината.“

Според Йордан Иванов по отношение на намеренията за сливане на ОП-тата Чистота, Градини и паркове и Дезинфекционна станция не е дадена никаква яснота.

Общината създава „Озеленяване, чистота и дезинфекция“

„Единственото нещо, което каза зам.-кмета Кирчев е предложение за име ОЧД, което много хора не можахме да разберем какво значи. Не се преминава към машинно метене и миене, не се говори за намаляване на щата.“

Няма особено голяма аргументация, просто си говорим, така обобщи срещата Слави Георгиев, независим общински съветник. Той цитира председателя на Об С Александър Държиков, който е транспортен инженер.

Според него трябва да бъде създадено търговско дружество, а не ОП за електро транспорт.

По думите на Георгиев на срещата са споделяни идеи, които вече са пускани в общественото пространство и управата на града е изслушала мнението на всички поканени. „Конкретика липсва, документи няма“, коментира той.

По-късно пред журналистите излезе заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, който даде повече подробности.

„Идеята е това търговско дружество да може да кандидатства за евро средства. Първоначално ще се закупят два автобуса, а по-късно ще се създаде и система за велосипеди под наем.“

Очаквайте подробности от неговото изявление.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

  1. И нито дума за възстановяване на тролейбусния транспорт…при положение, че самите тролеи са 100% екологични, имаме изградена вече мрежа (тук-там е окрадена от Тотев) и цената на един тролей е два или три пъти по-ниска от тази на китайски елекробус. И Какво правим с батериите им след 7-10, когато са за смяна? Още разходи за рециклиране. Само не се разбра какво стана със сагата Батаклиев – направо да се разваля довора дано и си вземе града инфрастуктурата, след което както Русе и Плевен, ще може да кандидатсва за ЕС финансиране за тролеи.

  2. Дернев, Дернев много субективен избор на изказвания отразяваш. На Славчуу рупора много често взе да го цитираш. Смешно и жалко, Дернев

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина