„Екобус Пловдив“ може да заработи реално в началото на март 2022г.

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Новини

Още в началото на март общинското дружество за екологичен градски транспорт „Екобус Пловдив” ЕООД ще има пълна готовност да заработи реално. Такава прогноза направи днес зам.-кметът Тодор Чонов, след като общинският съвет направи първата стъпка по създаването на предприятието. За целта ще бъдат заложени 2,5 милиона лева в бюджета догодина, заедно с уставния капитал и апорта на парцела в Тракия.

Въпреки, че съветниците приеха с пълно единодушие предложението за създаването на „Екобус Пловдив”, в пленарната зала се разрази сериозна дискусия. Притесненията на част от опозицията са, че общинското дружество може да бъде създадено, но да остане неработещо, тъй като на този етап има много неизвестни.

„Да не направим поредното дружество, което, което ще генерира само разходи, без необходимия резултат. Все още не сме наясно дори по кои оперативни програми ще кандидатстваме. Можем да си направим един втори инсенератор, който съществува от много години, има си директор, но не функционира”, заяви независимият Слави Георгиев.

Той цитира доклад на Европейската банка, представен на широката среща по темата на администрация с общинските съветници преди няколко дни. Според него общинската транспортна мрежа е раздута, има нужда от съкращаване на линии в Пловдив поради дублиране на маршрути. В доклада се казва още, че с изтичане на договорите с частните превозвачи трябва да се подменят подменят съществуващите линии с общински такива.

„Имам опасения да не направим кухо дружество, което няма да заработи в следващите години. Освен това не виждам голямо желание от страна на Здравко Димитро да се разсече гордиевият възел с частните превозвачи”, добави Слави Георгиев.

За кухо дружество заговори и Николай Радев. „Не знам колко хора тук вярват, че създаваме транспортно дружество. Ще чакаме програми, но дружество ще имаме, с управител, счетоводител и заплати за тях”, заяви председателят на групата на БСП в местния парламент. После той заяви на шега, че социалистите ще подкрепят предложението, защото е популистко.

„Днес е голям ден за Пловдив. Първата стъпка е направена. Това е нещо много, много важно. Считаме,че няма да остане кухо дружеството, както имаше такива коментари, а веднага при възможност за финансиране по оперативните програми то ще бъде наситено с дейност и Пловдив ще има един екологичен транспорт”, заяви Тодор Чонов пред журналисти след решението на местния парламент.

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.