Една необикновена книжарница, в която има надежда

Актуално Гласове Живот Култура Новини

Красивите ръкоделия са „запазената ѝ марка“, но това, което я прави истински специална, са техните създатели – хора с интелектуални увреждания, които живеят своята мечта да са полезни, а трудът им – оценен и харесван

Свикнали сме да влизаме в книжарниците, за да търсим желани книги, учебници или различни помагала и игри, но в книжарница Надежда в пловдивския район Тракия ще бъдете не само клиенти, но и най-скъпи гости. Там ще ви посрещнат с широки усмивки и ще ви изпратят с късметче с послание като благодарност за покупката ви.

Освен всичко, което бихте намерили във всеки един обект от този тип– бестселъри от всеки жанр, популярни списания и канцеларски материали, в „Надежда“ може да се сдобиете с ръчно изработени сувенири, картички за различни поводи и сезонни подаръци. И това не е всичко: сръчните творци в работилницата в съседство гордо ще ви демонстрират как придават триизмерност на картичките и украсяват мартеници с шевици и мъниста.

Книжарницата и работилницата на „Надежда“ са дело на сдружение „Паралелен свят“ – организация на родители на деца със специални потребности. Сдружението започва своята дейност през 2010 година, като първоначално предлага образователна и психологическа помощ на деца с интелектуални увреждания и техните семейства, но постепенно предприемчивостта им помага да намерят начин да създадат не само социална среда, но и условия за развитие и труд на потомците си.

Основателите са убедени, че „естественият живот е най-добрата среда“ за техните деца и го показват. Не закъсняват ползите от посещаването на редовни учебни програми, спортните тренировки, участието в състезания, специализираната психологическа помощ и обученията, съобразени с възрастта и потребностите им. Участниците в програмите на „Паралелен свят“ имат видим напредък в поведението и уменията и с времето стават по-уверени и независими.

Сдружението отваря работилницата и книжарница „Надежда“ през 2018 година, за да даде възможност на вече порасналите младежи да прилагат придобитите умения и да се срещат с различни хора. И въпреки че служителите са много повече, отколкото са реалните нужди на бизнеса – в „Надежда“ работят около 15 хора с увреждания и пет майки – Кремена и екипът на „Паралелен свят“ не престават да търсят възможности за допълнителни обучения и наемане на нови хора.

Източник: Lostinplovdiv

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.