АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Две пловдивски премиери на Сцена на кръстопът

20 спектакъла в десетте дни на фестивала, който стартира в събота с „Вампир”.

Сашо Морфов и Веселка Кунчева гостуват на Сцената, „Народът на Вазов” закрива форума

20 спектакъла, изложби, представяне на книги и филми, срещи с творци, пърформанси. Това предлага изключително богатата програма на 26-ото издание на фестивала „Сцена на кръстопът”.

Форумът, който отново ще превърне Пловдив в театралната столица на България през септември, стартира в събота с премиерата на „Вампир” на пловдивския театър. Ще продължи десет дни с най-доброто от театралния афиш в страната, за да завърши на 21 септември с гостуване на Народния с „Народът на Вазов” на Диана Добрева, по текста на Александър Секулов.

„Пловдивската публика ще се запознае с всичко важно, което се случва в театралния живот в страната в следващите десет дни. Много добри неща са се случили в последната година и зрителите ще се убедят в това. Мотото на тазгодишното издание е „Мъдростта”, каза на пресконференция в храма на Мелпомена днес директорът на пловдивския театър Кръстю Кръстев.

Освен „Вампир” на режисьора проф. Пламен Марков, Драмата стяга още една премиера в рамките на програмата- моноспектакъл на Красимир Ранков „Старецът и морето”. Режисьор е брат му Веселин Ранков, а драматургичният текст по великия роман на Хемингуей е на Александър Секулов. Премиерата е на 11 септември.

На Сцена на кръстопът за първи път след дълги години ще отсъствие ще гостува Александър Морфов. Той се завърна в българския театър с режисурата на „Антигона” на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”- Плевен.

Ще видим и новия спектакъл на Веселка Кунчева „Последният човек” по романа на Оруел „1984”.

„Сцена на кръстопът” отваря и път на младите- фестивалът ще посрещне студентите от класа на Теди Москов в ПУ с представлението „Изкуството да оглупееш”, както и класа на Снежина Танковска в НАТФИЗ с „Бесове” .

Специален гост на тазгодишното издание е украинската трупа от Лвов- театър „ОКО”, които на 18 септември ще играят представлението „WC“ в Камерна зала.

„Много голяма и важна е и съпътстващата програма. На 16 септември ще има публичен разговор с Александър Секулов, с който стартира създаването на курс по драматургично писане към Драматичен театър- Пловдив. Ще бъде представена и книгата за 75- годишнината на Иван Добчев „Автопортрет в огледалото на сцената”. Знакови студенти на Стефан Данаилов пък ще представят книгата „Стефан Данаилов- колко е лесно да бъдеш обичан”. В програмата е включена и кръгла маса за проблемите и развитието на театралното изкуство, както и театрално-музикален пърформанс по текстове на Димитър Воев”, изброи двигателят на фестивала „Сцена на кръстопът” Ирен Чанкова.

Тя отчете, че интересът към форума от страна на публиката е изключително голям- няколко от спектаклите в голямата зала вече са напълно продадени, а за другите билетите са на изчерпване.

„Театърът е храмът, който скрива различията. Сцената ще ни обедини и това ме прави щастлив”, каза на финал на пресконференцията зам.-кметът по култура Пламен Панов.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина