ГрадътНовини

АМТИИ открива учебната година в Голямата базилика

Удостояват проф. Петър Луканов с „Доктор хонорис кауза“

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ открива 59-тата си учебна година на 13 септември от 10.30 ч. на сцената на Епископската базилика на Филипопол. След обръщенията на ректора проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, официалните гости и традиционните думи на първокурсник от името на новоприетите студенти, академичният празник ще продължи с изпълнения на студенти от специалност „Балетно изкуство“ към факултет „Музикален фолклор и хореография“.

проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак
Проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак

Тържествен акцент по време на откриването на академичната учебна година ще бъде удостояването на проф. Петър Луканов с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ за приноса му към развитието на балетното изкуство в България и в АМТИИ, както и във връзка с неговата 90 годишнина.

Доайенът на българския балет проф. Петър Луканов е дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог. Той е създател на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

От 12.00 ч. проф. Петър Луканов ще изнесе в Епископската базилика на Филипопол открита лекция на тема „Режисурата в танцовия спектакъл“. Лекцията е събитие от проекта „Проекции на диалога“, част от Програма „Наследство на Пловдив“ – Европейска столица на културата.

Веднага след лекцията, от 13:00 часа, е началото на уъркшоп, в който Петър Луканов ще сподели богатия си професионален опит със студентите от Академията в активен обмен на идеи, знания и добри практики.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина