АктуалноГрадътЖивотЗабравеният градКултураНовини

Драмата представи „Пловдивска театрална хроника“

Драматичен театър- Пловдив представи първото издание на открития в архива на града ръкопис на актьора Георги Миятев със стилно камерно представление снощи. Трупата на културната институция е категорична, че изданието „Пловдивска театрална хроника” е фундаментално за театралната история не само на Пловдив, но и на България. Авторът попълва, записва и всеотдайно съхранява живата памет на създаването на първия професионален театър и за живота му цели 50 години.

Ръкописът съдържа 558 страници автентични истории, ситуации и ключови моменти, които разсмиват с глас и трогват до сълзи. Част от мемоарите на Георги Миятев бяха представени от актьорите на Драмата на камерната сцена, пред отбрана публика.


Текстът на ръкописа е ценен фонд на Държавен архив Пловдив. Над редакцията му почти  половин година работят Катя Янева и Катерина Георгиева. Той е посветен на 140-та година от основаването на първия професионален български театър в Пловдив.

„ Лично аз не познавам по детайлно, откровено, пълно с неподозирани подробности, снабдено с множество отзиви в тогавашната преса издание, посветено на най-неизследваните години на българската театрална история. Единственото, с което ми идва да го сравня, е, все едно, да се открие книга за събития преди отразените в Библията. Заглавието на книгата на Георги Миятев е и искрен поклон и пред друг страж на паметта на Пловдив – Никола Алваджиев, автор на неповторимата „Пловдивска хроника“. Свидетел съм на чудовищната по сложността си работа, която откривателката Катерина Георгиева и редакторката Катя Янева извършиха повече от година, снабдявайки ръкописа с всички необходими исторически бележки. Към това откритие се добавя събирането и издаването на Летописа на Пловдивския театър в над 1400 страници, съдържащ всички данни за постановките и творците, които са ги създали през всичките вече 141 години от съществуването на театъра. Този крайъгълен камък на паметта се полага от уникалния театрален историк Никола Вандов, храбрата Катерина Георгиева и всеотдайния Божидар Тотев”, коментира драматургът Александър Секулов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина