АктуалноМненияНовиниРазследване

Доц. Филипова: Не ми харесва ПУ да е в лошите новини

„Не ми харесва университета да е в такъв тип новини, но това е отговорност на лицето, което го представлява. Аз обещавам, че ако стана ректор няма да допусна контролни органи да установяват нарушения, които се извършват в институция, която би трябвало да е безупречна.“ – така доц. Теодора Филипова, преподавател по Трудово и осигурително право в Юридическия факултет на Пловдивски университет “ Паисий Хилендарски“ коментира казуса с проверката на Комисията за защита от дискриминация във ВУЗ-а.

Както Под тепето писа Комисията за защита от дискриминация проверява Пловдивския университет по сигнал за възлагане на трудови задачи без заплащане на служители в Биологическия факултет, от който е и ректорът проф. Румен Младенов. Сигналът е подаден доц. д-р Атанас Владиков от катедра „Маркетинг и международни икономически отношения“ на Факултет по Икономически и социални науки, който преди две седмици обяви кандидатурата си за ректорския пост.

Днес на брифинг в БТА доц. Филипова също декларира, че се впуска в състезанието.

На въпрос от Под тепето тя добави, че няма информация каква е практиката на заплащане на докторантите в другите факултети, и даде пример за докторантите в ЮФ.

Според правилника докторантите полагат 20 часа преподавателска работа, които не се заплащат защото са част от обучението. Водят се като стаж. Извън тях, когато се ангажират за семинарни занятия им се заплаща по граждански договор според университетските тарифи„, уточни тя.

Вижте подробности в следващото видео.

По думите й, подобни новини са само една от причините да се кандидатира за Ректор. Докато изтъкваше мотивите си, тя обяви:

„Срамувам се, когато в Пловдивския университет идват на проверки от Инспекцията по труда и правят предписания, които касаят елементарни правила от Кодекса на труда и за които ние късаме първокурсниците, ако не ги знаят“. 

Подробности за мотивите и програмата ѝ четете ТУК.

Още по темата четете в ПУ „Паисий Хилендарски“ избира нов Ректор на 22 май.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина