„Днес санираме една грешка”

Актуално Градът Новини Под ножа Политика

Общински съвет отпусна допълнителни 217 хиляди лева за дофинансирането на проекта по „Региони в растеж” за образователна инфраструктура, заради пропуснати в поръчката 10 % непредвидени разходи

Съветниците поискаха да се потърси отговорност за абсурдните пропуски, кметът обеща, че ще го направи

„ Трябва да се потърси отговорност от този, който е допуснал грешката. В случая проектант, надзор и дори фирмата, която е участвала в конкурса и която би трябвало да се запознае с документацията. Законово може ли да се потърси отговорност, ще държа това да се случи. Ще защитя общината”. Това заяви кметът Здравко Димитров при гласуване на увеличаване стойността на собствения принос на общината в реализирането на проекта за обновяване на образователна инфраструктура, съфинансиран по ОП „Региони в растеж”.

Съветниците приеха предложението на градоначалника да бъдат доплатени от градския бюджет допълнителни 217 хиляди лева, които не достигаха за довършването новата детска градина на ул. „Богомил”. Дотук се стигна заради допуснати грешки в процедурата по ЗОП. Сред съществените пропуски е пропуснатите в поръчката 10 % непредвидени разходи.

„ Абсурдни пропуски на проектанта”, каза Йордан Иванов от Демократична България по време на дебата по точката. Той заяви, че общинският съвет е бил поставен в позицията да санира една грешка на предната администрация днес и че трябва да бъде потърсена отговорност за ощетяването на пловдивския данъкоплатец.

„Трябва ли да ме е срам, че някой преди мен е направил големи пропуски. Ще им потърсим отговорност”, каза по микрофон по време на сесията Здравко Димитров. И подчерта, че не обвинява в това предшественикът си Иван Тотев, тъй като един кмет не можел да знаел всичко, което се случва по различните йерархични нива в администрацията.

„ Поставяме сегашните общински съветници и сегашната администрация в конфузна ситуация, в която да решаваме допуснати грешки от предишната администрация и общински съвет. Дилемата е дали да има детска градина или да няма”, коментира извън пленарната зала Здравко Димитров.

Сред съществените пропуски е забравянето в процедурата по ЗОП на 10-те процента непредвидени разходи.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.