АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Далеч от финала са проектите за Небет тепе и Източна порта

Далеч от завършване са дейностите по консервация, реставрация и социализация на Небет тепе и Източната порта , установи днес проверка на Под тепето. Ключовите за Пловдив обекти, обединени в общия проект „По крепостните стени на Филипопол“ по план трябваше да бъдат готови до края на календарната година. Това очевидно няма как да се случи и те няма да бъдат открити през 2023г. Това може да се случи най-рано през пролетта на следващата година.

Работата по Източната порта е по-напреднала. Колонадата е готова, както и подпорните стени около археологията. Върви почистване на обекта и подреждане на каменните блокове. Голяма част от различните археологически структури са оформени, но обектът все още по същество е строителна площадка. Предстоят много пипкави дейности по социализация и художествено оформление с пътеки, ограждения и наблюдателни зони, озеленяване, осветление, информационни табла и др. Предполага се, че вече напълно завършена Източната порта ще може да приема посетители най-рано в началото на пролетта.

Строителна площадка с много тежка техника и работници е и Небет тепе. Обектът е почти оформен от външната част, но в сърцето му на върха на Трихълмието предстои още много, много работа. Най- оптимистичните прогнози са за откриване в края на май.

Припомняме, че проектът „По крепостните стени на Филипопол“ се реализира с европейско финансиране. На този етап не е ясно дали неспазването на крайния срок за завършването му ще доведе до санкции за Община Пловдив от управляващия орган.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина