Чехия търси български партньори за космически проект

Актуално Новини

За изграждане на сонда, която да кацне на Луната през 2030 година

Става въпрос за първата космическа мисия по Европейска програма, която няма да бъде водена от западните страни

Чехия търси български компании за изграждане на сонда, която да кацне на Луната през 2030 година. Това стана ясно по време на българо-чешки бизнес форум, проведен в Международен панаир Пловдив по инициатива на почетния консул доц. Иван Соколов, посланика на Чехия у нас Н. Пр. Лукаш и заместник-кмета на Бърно Петер Хладик.

„Нашата компания, заедно с Търговската камара в Бърно, са в основата за създаване на клъстер, който организира дейността по проекта между всички фирми и университети в Чехия. За да се осъществи безпилотната мисия, имаме нужда от партньорство. Става въпрос за първата космическа мисия по Европейска програма, която няма да бъде водена от западните страни. С този проект искаме да покажем, че заедно с учени и бизнес от Източна и Централна Европа можем да участваме в мисии за изследване на Луната и да допринесем за развитие на световната космическа наука“, каза мениджърът на клъстерът Петр Капоун. Той уточни, че разполагат със сателит около 300 кг, който работи за Европа, Азия, Африка, както и със сателитни системи със собствено оборудване и телекомуникации.

„Бъдещето на панаирното дело е в иновативните решения, базирани на професионален опит и модерна визия за справяне с предизвикателствата пред бизнеса“, подчерта главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов, който е и почетен консул на Чехия в Пловдив. Той оцени срещата като ползотворна и перспективна за двустранните отношения.

По-късно участниците в българо-чешкия бизнес форум разгледаха панаирния комплекс, където днес президентът Румен Радев откри специализираното изложение ХЕМУС 2022 (1 – 4 юни). В него български компании дават заявка за иновации от световен мащаб.

Сред тях и създадена преди 3 месеца бронирана машина с камери, дисплей управление, с осигурена радиовръзка и съвременно оборудване, което на 80% е произведено у нас.

Още по темата вижте в Хемус 2022 събра дипломати и висши военни от цял свят (ГАЛЕРИЯ).

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.