Бъдещето на Международния панаир е поставено на карта заради Ковид кризата

Актуално Гласове Градът Изпод тепето Новини Разследване

Близо 90 процента от служителите на изложението или напускат, или излизат в неплатен отпуск за неопределен период от време

Причината- липсата на каквато и да било дейност в панаирното градче от много дълго време и празна програма за 2021г. в следствие на коронавирус кризата

14 месеца са си взимали заплатите хората от екипа, без да имаме едно изложение. Отложихме девет изложения. Изтеглихме два милиона евро кредит и плащахме, коментира ситуацията Георги Гергов

Няма как лесно да се разделя с хората, но ще видим. Панаирът е в кондиция, но държавата и светът не са в кондиция. Не виждам светлина в тунела, каза още мажоритарният собственик на дружеството

Идва ли краят на Международен панаир- Пловдив? Този въпрос си задават много от дългогодишните служители на изложението, които след 13 май трябва да пускат молби за неплатен отпуск или за напускане. Причината- липсата на каквато и да било дейност в панаирното градче от много дълго време и празна програма за 2021г. в следствие на коронавирус кризата.

Пред Под тепето хора от различни звена в екипа на дружеството смятат, че това е последната година на панаира в традиционния му вид. Според тях ако изложението продължи да съществува, трябва или пандемията да отшуми напълно, при това съвсем скоро, или да се преориентира. Близо 90 процента от служителите на международното изложение ще напуснат работа или ще останат у дома без заплати след края на май, а това поставя бъдещето му на карта.

Пандемията, разбира се, е основната причина за случващото. Но не само. Тя форсира преформатирането на този вид конферентно- делови услуги в онлайн среда. Тази година панаирът няма да има собствени изложби. Въпреки че се бяха появили анонси за „Винария” през май, традиционното винено изложение няма да се състои. Не се планират други традиционни формати от ежегодната програма на панаира- „Цветна пролет”, „АГРА”, „Лов и риболов” и прочие. Вероятно няма да има и Есенен технически панаир.

По наша информация в екипа на панаира ще останат съвсем малко хора- технически персонал за поддръжка на огромната база и няколко души, които ще се опитат да организират изложби през 2022г. „Панаирът, във формата, в която всички го познаваме и помним, приключи. Това е моята песимистична прогноза. Надявам се да бъркам, тъй като имам силна емоционална връзка с това място и с тази работа, но не виждам кога в бъдеще ще могат отново да се правят изложения в тези мащаби, в които се случваха тук. А без мащаби, без събития и без хиляди посетители панаирът няма да е панаир”, смята наш източник от екипа дружеството.

Под тепето се свърза с Георги Гергов, за да му постави въпроса за бъдещето на Международен панаир- Пловдив.

„14 месеца са си взимали заплатите хората от екипа, без да имаме едно изложение. Отложихме девет изложения. Теглил съм кредит, за да мога да им плащам. Сега ще си ползват неплатената отпуска и да видим дали ще ни пуснат да направим нещо в тази ситуация. Нито „Лов и риболов”, нито „Цветна пролет” направихме. „Хемус” го направихме наполовина. „Винарията” отложихме, „Аграта” отложихме, Есенния панаир отложихме… въобще е някакъв ад. Аз не знам дали ще ни пуснат наесен да правим панаир. Нямаме подкрепа нито държавата. Не влизаме в тия показатели, които те искат да покрием. Държавата нехае, общината нехае. Те няма как да ми помогнат. Трябва да има изложение, трябва да има работа, а ние нямаме работа”, коментира сложната ситуация Георги Гергов.

„Без изложения какво да направи държавата- да дава пари на 200 човека, без да има работа. Но аз съм им плащал заплатите на хората. Сега ще ги пуснем в неплатена и ще чакаме да видим какво ще се реши. Не знам дали след Великден и Гергьовден пак няма да тръгне нагоре вълната. Това никой не го знае. Така че е много относително. Но сме заплатили до стотинка на хората, няма никакви проблеми. Изтеглихме два милиона евро кредит и плащахме. Но то не може до безкрай да се теглят кредити. Ние същевременно правим ремонт на 29 палата, на 9 палата. Използвам това време поне да направя някои ремонти, като се надявам да ни пуснат поне за есенния панаир. Защото нашите хора е най-лесно да ги пусна в неплатена, или да ги освободя, но те са специфични. Това са хора, които са работили много години в панаира, профита, които си разбират от работата, особено в изграждането. Няма как лесно да се разделя с тях, но ще видим”, добави Георги Гергов.

Подчертава, че панаирът е в кондиция, но държавата и светът не са в кондиция. „Тъй че това не мога да го предричам. Дай боже да мине пандемията, та да ни пуснат. Но и да ни пуснат, ние трябва да го организираме. На едно изложение идват най-малко между 25 и 30 хиляди души. Има изложения, на които влизат и сто хиляди души. В тази ситуация с пандемията не виждам как ще се случи това. Не знам какво ще стане и ако се разделя с тези хора. Трябва да съм врачка, за да кажа. Или да говоря празни приказки. С тези хора съм вече 16 години. Те са изграждани като кадри. Не е лесно. Това са хора, които не можеш без тях. Не е да го вземеш от улицата и да го вкараш в работата днес. Нужни са години опит”, заявява Гергов.

Дава няколко примера с икономическия удар върху дружеството заради коронавирус кризата. Един от тях е конферентната дейност. Имало е години, в които панаирът има по 2-3 милиона лева приходи от конференции.

„Сега нямаме една. Нито една. Бяхме записали малки самостоятелни изложби, но ги отказаха. Няма светлина в тунела, всичко зависи от пандемията. Държавата няма какво да ни помага, не може да ни помогне. Трябва да мислим какво ще се случва от тук насетне, защото поне този минимум работници, който можем да запазим, да можем да им подсигурим работа. Защото отникъде няма приходи. То само с кредити не става. То не е само за панаира, а за всички фирми. Панаирът е огледало- 8400 фирми минават на година през нас. Един не е казал „Можем да дойдем на изложение”. И от международните изложители нямаме запитвания.

От 8 хиляди фирми изложители в панаира, 60 процента са за износ за Германия и Европа. Те оцеляват. В този момент например съм дал две палати на Макском, които е нафрашкал догоре с колелета, защото не може да ги изкара от България. Всички фирми на износ складират стоката и теглят кредити, но това не може да продължава безкрай. Стоката по складовете е следващият пик на тази криза, която е послеследствие на ковид”, каза на финал мажоритарният собственик на Международен панаир- Пловдив.

 

Споделете ни във:

6 коментара за “Бъдещето на Международния панаир е поставено на карта заради Ковид кризата

  1. Краят на Международния панаир дойде, когато “демократичният” кмет Чомаков реши да го предостави на комуниста-копиталист Гергов почти като подарък! Така бяха “подарени” и части от Стария град и много други общински имоти. Така и не се намери прокуратура да разследва тези дейности.

  2. Недейте така! Гергов всичко управлява добре – съсипа ЦУМ, Панаира, Слънчев ден …. да му дават и НАП да управлява. 🙂

  3. Предвиждам голям жилищен комплекс, с блокове (кооперации), добра локация, близо до магистрала, изглед към Родопите… Ще се продадат бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.