АктуалноБългарияЗелен градНовиниПод лупа

Близо 80 дървета падат възнак заради реконструкцията на “Даме Груев”

Сечта започна преди два дни, ще продължи и в понеделник

Подготвителните работи по проекта за реконструкция на ул.“Даме Груев” предизвикаха разнопосочни емоции у кючукпарижани.

Най-после, след 40 години чакане, се започна – радват се най-вече тези, които живеят в зоната на първия етап по проекта. Тези хора са щастливи, че павираната улица ще бъде превърната в асфалтиран булевард.

Блокираха квартала, негодуват други и добавят, че разширението ѝ ще предизвика още по-голям трафик и ще се загуби чарът ѝ, след премахването на паветата.

Всички обаче скърбят по загубата на десетки огромни дървета.

Сечта им започна преди два дни от екипи на ОП „Градини и паркове“. Само в четвъртък бригадата е орязала първите 20 дървета, които попадат в разширението.

Снимка: Ивайло Найденов

Успоредно с това работниците премахват и контактната мрежа на тролеите.

Картината е зловеща, единодушни са съкварталците.

Сечта ще продължи до края на седмицата и в понеделник, обявиха от ОП-то. Директорът на предприятието Веселин Козарев обяви, че имат задача да разчистят терена в участъка между бул. „Македония“ и ул. „Охрид“ заради стартиращите строителните работи по улицата, която ще е част от големия пътен възел с пробива под Централна гара.

Припомняме, че от петък е спряно движението на МПС-та в участъка от ул. „Охрид“ до бул. „Македония“ и на място вече се разполага техниката на служители на фирмата-изпълнител „Парсек груп”. Тя ще може да започне строителни дейности едва след премахване на  растителността, която пречи за разширяването на платното.

Проектът е на стойност от 7 396 680 лв с ДДС, а срокът на изпълнение е 300 дни. Той  предвижда цялостна реконструкция и подмяна на подземните комуникации, включително В и К. След ремонта улицата ще има по две ленти за движение във всяка посока, ще бъдат поправени и тротоарите, а в някои от участъците, където има възможност, ще бъдат изградени и места за паркиране.

Ще се работи на три етапа, като първият включва дейности по трасето от бул. „Македония“ до ул. „Охрид“, вторият – до ул. „Тодор Александров“, а третият – ще е обхване участъка до надлез „Родопи“.

Преди няколко дни от общинската администрация предупредиха, че им предстои подготвителна работа за старта на проекта. Забравиха да пояснят обаче, че тя включва  близо 80 дървета по протежение на улицата да бъдат унищожени.

Вече са отсечени по-голямата част от дърветата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

14 коментари

  1. Проектът беше представен преди време даже с картинки. Това е основна улица в района, платната ще станат 4, по две в едната и в другата посока. Желанието на хората от квартала е да се премахнат паветата, да се направят нови тротоари, велоалеи и да се озелени наново.

  2. Това си е дърводобив, в градски условия. За наша радост, в съседната статия, две млади жени, са се заели с рисуване по стените на някаква детска градина или подобно, като най-вероятно ще има нарисувани и дървета, които освен всичко друго са къде по-подходящи, за града.

  3. Гадове крастави, ще горите в АДА заради това изстъпление!!! Нещастни копанари, изроди , проклети да сте !!!!

    1. Да премахнат и всички гламави като тебе, дебил

    1. То убуу секат, ама никъде не прочетох колко и къде ще бъдат засадени компенсаторно новите дървета. Поне три за едно!!! А защо не и пет за едно?!?!? И после мръсен бил въздуха в Пловдив! Само кинти и схеми, за раята никой пет пари не дава!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина