АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМненияНовиниПод ножа

„Бизнесът за Пловдив” поиска спешна среща с институциите за приемане на новия ОУП

Сдружението покани на среща общинското и областното ръководство след писмо на министър Гроздан Караджов, според което не трябва да бъдат допускани изменение в ПУП-ве

„Това блокира живота на града. Пловдив спира”, заявиха предприемачите

Кметът: Няма да спра да внасям предложения за изменение на Подробни устройствени планове

Губернаторът: Още утре ще се опитам да инициирам среща между всички институции, които имат отношение по темата

Спешна среща между всички институции за възможно най-бързо приемане на новия Общ устройствен план на града поиска „Бизнесът за Пловдив” на извънредна среща с кмет Здравко Димитров, част от заместниците му, главния архитект Димитър Ахрянов и областния управител Йордан Иванов.

Членовете на сдружението събраха общинското и областното ръководство заради получено в кметството тази сутрин писмо от регионалния министър Гроздан Караджов, според което в Пловдив не трябва да бъдат допускани изменения на Подробни устройствени планове, преди приемането на ОУП и без одобрението на РИОСВ. Становището на министър Караджов идва след искането на групата на Демократична България в местния парламент за произнасяне на МРРБ относно изменение на ПУП-ве при висящ Общ план. Според бизнеса, това писмо може да блокира живота в града.

„Градът спира. Осъзнавате ли го всички. Спира бизнесът, спират общинските проекти, спират и държавните проекти. Всичко спира. Как да развиваме града? Спираме всичко и отиваме на село да гледаме домати и краставици, защото там ПУП-ве не искат”, обърна се към властимащите собственикът на ПИМК Илиян Филипов.

Подкрепиха го неговите колеги от сдружението „Бизнесът за Пловдив” Атанас Рогачев, Румен Цонев, Максим Митков, Любозар Фратев, Кирил Василев, Александър Асенов, Христо Томов, д-р Ангел Ставрев. Те подчертаха, че заради питането на Демократична България относно законността на изменението на ПУП от местния парламент без приет ОУП заради върнат проект за нова екологична оценка и последвалото писмо на регионалния министър, има опасност над 20 хиляди души да останат без работа, а в града да не бъде забит нито един пирон в дългосрочен план, тъй като не е ясно новият Общ устройтвен план кога ще бъде приет.

Главният архитект припомни, че процедурата по изменение на Общия устройствен план е стартирала още през 2016г. Той посочи, че РИОСВ имат забележки към така важния документ, които обаче не са конкретни, като непълнота относно биоразнообразието в града.

„ И ние имаме забележки към самия план, които са отнесени към проектантите.  След разглеждането на проекта на 1 октомври се правят промени в съответствието на ОУП. Забележките към проектантите са за занижаване на параметрите на застрояване и за повече зелени площи”, каза арх. Ахрянов. И подчерта, че с днешния отговор на министъра общината остава в разкрачено положение, в което има разглеждане на нов Общ устройствен план, но не могат да бъдат разглеждани Подробни планове по него. И даде пример, че дори да се случи ремонтът на Рогошко шосе, трябва да се направи ПУП, ако общината се съобрази с министерското писмо. Същото се отнася и за новата детска градина в Южен.

„ Намираме се в Параграф 22. Трябва да знаем срещи кого да си насочим енергията. Тъй като ако се спрат разглежданията на ПУП-овете в Общински съвет, ние няма да ви позволим да работите, след като и ние не ни позволявате. Явно само с натиск и протести ще се случват нещата в тази държава”, обърна се към властниците Илиян Филипов. „Затова, че някой иска да прави политическа кариера, градът трябва да спре”, добави той. И посочи, че РИОСВ е излязло със забележки относно новия Общ устройствен план, защото всичко има предистория.

„Ние като бизнес искаме да има правила,които са еднакви за всички. В РИОСВ всичко беше наред в Общия устройствен план, но след посещението на зам.-министър Тома Белев, 3 дни по-късно общината получи забележки. Какво значи този сигнал. Гербаджийска община няма да работи ли? Ще излязат двете хубавички от „Да, България” на следващата сесия на Общински съвет и ще кажат „Ние спряхме презастрояването. Не, спряхте развитието и бизнеса на града”, каза собственикът на ПИМК.

Кметът Здравко Димитров отговори, че лично той ще внася изменение на подробни устройствени планове в местния парламент, а приемането или отказът им ще тежи на съвестта на общинските съветници.

„Трябва да има решение, не може да се зацикли така”, заяви Атанас Рогачев, собственик на „Атаро Клима”. Той и колегите му от сдружението подчертаха, че възможно най-скоро трябва да има среща в МОСВ за бързо приемане на Общия устройствен план на Пловдив.

„Това не е мораториум върху строителството. Не знаех каква е целта на тази среща, тъй като не бяха информиран за писмото на министър Караджов. Редно беше да съм запознат, за да се опитам да направя изпреварваща среща с Гроздан Караджов. Нека да видим какво пише в това писмо”, каза областният управител Йордан Иванов. Като добави, че има създаден проблем в годините назад.

„Дайте да видим какъв е проблемът в проекта за Общ устройствен план. Ако има нещо незаконно, трябва ли да се допуска? Ако има нещо нередно РИОСВ трябва ли да го допусне. В подкрепа на усилията за приемане на Общия устройствен план съм готов да инициирам среща с всички институции, които имат отношение към този документ. От мен само общ език и усилия ще видите”, заяви Йордан Иванов, след като основната част от политическите критики на бизнеса бяха насочени към негови политически партньори. Губернаторът подчерта, че още утре ще се опита да организира среща между предприемачите, община, областна управа, различните институции и двете министерства- МОСВ и МРРБ.  Бизнесмените поискаха видят в най-кратки срокове график за приемане на новия план и ясни срокове.

„ Мнението ми е, че всички институции трябва а катализират поведението си към ОУП на Пловдив. Трябва да работим в режи на комуникативност. Ако има квази аргументи на РИОСВ относно забележките по плана, отговорността я нося аз. Всички на тази маса сме на едно мнение”, добави Йордан Иванов.

Илиян Филипов му напомни, че именно от Демократична България е започнало всичко това.

„Аз на Тома Белев му нямам доверие. Деструктивен е”, заключи кметът Здравко Димитров.

В края на разговоря бе фиксирана дата за широка среща по проблема в София. Тя е на 4 май.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

9 коментари

 1. Незаконното строителство на Столипиново го правят за оцеляване.

  Незаконното строителство на „ГладАрх“ Ахрянов е междуселски бабаитлък на комплексиран Послушник. Греховна суетност и горделивост в нарушение на християнското смирение, етика и добросъвест.

  Съюзът на архитектите САБ и Камарата КАБ не могат да отпратят на заслужен отдих кмета, народен избраник и любимец.

  По закон обаче Камарата има прерогативи и длъжност да преценява, да степенува и да отказва правоспособност на “дипломирани” от Тимбукту, от ПУЦ, от РабФак, от Варна/Русе (?!?) практикуващи мутри -независимо колко скъпо са си платили за бумажката.

  При фрапантни издънки когато подобно на Столипински Цар „творецът“ си позволи върху Джамбаз Тепе да съчини и изгради свой незаконен идиологически Excrementus Fecalis Maximus в противоречие с Плана, да запречи за туристите обзорната площадка ВЪЗРАЖДАНЕ и да запечата дворцовите мозайки на върха тогава КАБ може да му отнеме професионалната правоспособност.

  Може да я намали до селски летни кухни или гаражи/септични ями, колкото да се прехранва.

  Нашият Град си има Дух =Genius Loci= далеч над сергиджийската суета на ЕСК’2019 с паразитиращите заплатаджийски институции пръкнали се. Patina Nobile, която от преструвките с бетонови „античности“ се опростачава безвъзвратно.

  Главен архитект на Пловдив Ахрянов без Конкурс не е никакъв, даже съгражданин не ни е камо ли Кореняк, а е навлек, доведеник на баскетБОЛЕН кадърник мозъклия, маша, Послушник, кукла на конци за далавери. С престъпните си „ПУП“-чета на коляно не може да постави пред свършен факт ОбщУстрПлан и Града. Не.

  Заповедта му за назначаване ако КАБ откаже правоспособност се обезсилва, подписите му стават невалидни и против закона и “инжинеринговите” им бумащини ИТН отиват в коша.

  Камарата КАБ ако не изпълнява основната си, жизнената функция за регулиране на професията а дреме като елитарен клуб с висок членски внос =може да се …закрие.

  Както през комунистическо каскет-политиКАЛИНКИ да ни назначават #КОЙ да коли/беси в градоустройството и архитектурата

  1. … вместо хаотично от глутници озверяли алчни „бизнисменци“ корумпиращи властта,

   Ако горкият Пловдив ще го застрояват нахални навлеци „по усмотрение“ и по АНЕСТИценности, ако ОУПлан няма да бъде постигната законно то да впрягаме керваните към запада както украинските дезертьори, а?

 2. Значи, де що има градинка, тревичка и дръвче – да се застрои! А и тротоарите, за какво са ни, да се застрояват и те (в Столипиново вече са започнали). Марица да се покрие и да се направят още жилищни сгради, без гаражи разбира се! Архитектурни паметници, ама моля ви се! За какво са ни тия съборетини? Да се бутат и да се правят нови, по-грозни. Ами така де, Пловдив бил от най-старите градове в света – ами време е да го „подмладим“, за какво са ни разни старчоци.

  1. Изгодно булдозерираме незаконно ПУПаво строителство. Нито бетони, нито джам/тенеке пречат.

   Сделката включва райграс, теменужки, две палми и люлка. Динозаври се плащат в юани. Седем подписа в Инициативна Агитка са достатъчни. Организираме сбиване в съседна махала за отвличане на полицая, а за прокуратурата доказателствата и свидетелите ги …именно.

   Не отлагайте, напливът нараства, сезонът ще е напрегнат.

   Бай Стив Чичов 032 656712 по икиндия, след пладня

 3. В края на разговоря бе фиксирана дата за широка среща по проблема в София. Тя е на 4 януари. Коя година бе наркос?? Нарко журналиста, много си внимателен в писането по темата. Същите тия джендъри с твоя помощ сипете лъжи и отрови срещу всяко деиствие на общината.

  1. „Фсяко действие / БЕЗдействие на СелСъвета“ следва да бъде законосъобразно, бе наркос

   На Зико не му е бащиния та въпреки плана да гради чифлици за ортаци

   1. Деструктивните Гроздан Караджов и Тома Белев имат богат архив от компромати в сейфа на „БизЗаПлов“ със и без кюлчета, пищови и пачки, но винаги с достоверни блондинки.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина