АктуалноГрадътИзбор на редактораМненияНовиниПод ножаСпортСпортен Пловдив

БФС направи невъзможното: Обедини цяла България

30% избирателна активност и при нея пак десетки партии в общинските съвети из цялата страна. Трудни сглобки на национално ниво между партии, които иначе са врагове… Изглежда, сякаш България не може да се обедини около нищо.

Е, Българският футболен съюз постигна немислимото – обедини българите. Освен хората, директно финансово облагодетелствани от настоящото ръководство на БФС, едва ли има и един човек, който да ги подкрепя.

Поне това показват социалните мрежи. Пуснеш снимка на паметник – хората спорят трябва ли да пазим историята или да премахнем спорните моменти. Пуснеш, че бозата била шест стотинки – хората хвалят младостта си, а други спорят, че нямало банани. Пуснеш снимка на коте – едни ще кажат колко е сладко, други – стига с тези животни.

Е, не е така с БФС. Каквото и да се публикува за футболния съюз или неговите странни ръководители, хората отдолу или се подиграват, или директно призовават за „Оставка“.

Казусът с преместването на мача с Унгария от София в Пловдив показва пълната нелепост на това управление. Десет години феновете на Ботев не спряха да обиждат Димитър Христолов и да протестират от трибуните, но нито веднъж мач не бе оставен без публика заради „очаквани протести“. По целия свят трибуните са мястото за изразяване на критични позиции – в последните дни феновете на Борусия Дормунд опънаха огромни трансперанти против УЕФА. Затвориха ли стадиона на Борусия Дормунд? Не, разбира се. Испанските фенове са известни с метода за протест срещу клуба или треньорите – изваждането на бели кърпички. Познайте дали има и един клуб, изгонил феновете си, защото феновете са изразили протеста си.

Идеята впоследствие двубоят да се премести именно на стадион „Ботев“ допълва нелепата картина. Само преди няколко дни там се проведе мач – дербито с Локо Пловдив – за което се наложи специална организация, която да осигури безопасността на феновете, тъй като част от стадиона е строителен обект.

Изведнъж се оказва, че БФС са по-строители от строителите, строителния надзор, МВР и абсолютно всяка институция в държавата, и твърдят с някакви уж-иронични клипчета как стадионът всъщност бил безопасен. Например – вратарят бие аут, но на 20 сантиметра зад него се движи машината, която носи ферми, ел.табла и техника за поставяне на осветлението. Да внимава как се засилва. Безопасно, но не съвсем.

Няма изненада, че и фейсбукът на БФС се ползва за партийна пропаганда. Неадекватното клипче е единственото, което те пуснаха в уикенда, в който България загуби един от най-достойните си футболни хора – Ферарио Спасов, шампион на България, носител на Купата и още какво ли не в родния спорт. Цяла футболна България скърби, но от БФС – нищо.

Единственото, което явно ги интересува е тъпите им политически игри и заплахите, че България щяла да бъде изключена от УЕФА, ако мача с Унгария не се състои. И чия ще е вината, ако не именно тяхна?

Българската общественост може да е разделена по всякакви теми, но не е неадекватна и цялото това нелепо поведение няма как да не обедини всички – със смеещи се човечета на тъпите фейсбук постове, с призиви „Оставка“, с кой каквото може. Но е ясно, че това футболно ръководство вече има 0% подкрепа.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина