АктуалноБизнесБългарияГласовеНовиниПод лупаРазследване

Белащица: 5 години протести срещу кариерите

Кучетата си лаят, керванът си върви – така може да се опише по нашенски борбата на жителите на родопското село Белащица за по-добър живот, провокирана от добива на инертни материали над селото. Днес за пореден път през последните 5 години от Инициативния комитет „СТОП на кариерите над Белащица“ излязоха на протест.

Този път хората са предизвикани от решението на ВАС, отменящо решение на Пловдивския съд, с което се отхвърля акт на РИОСВ срещу един от концесионерите на кариерата – „Холсим кариерни материали“. Актът на екоинспекцията стопира процедурата по удължаването на концесията на кариерите над Белащица за още 15 години. Припомняме, че актът на върховните административни магистрати не води автоматично до не води до удължаване на концесията, както и че санитарно-охранителната зона там вече е факт. Наличието на вододайна зона в местността е законова предпоставка за спиране на добива в концесионните територии.

Протестиращите настояват за активната намеса на община „Родопи“ за спиране на пътя за тежкотоварни камиони, тъй като той е опасен, както и за стартиране на процедурата по разширяване на жилищната зона, за да могат имотите в близост до кариерите да бъдат приобщени към урабинизираната територия.

„Близо 5 годи протести, писма, недоволство! Пет години срещи с хора, които трябва да пазят Природа, Въздух, Вода, Чистота, Здраве, Живот! Пет години властимащите на думи ни „Разбират“ и „Подкрепят“! И след Пет години, кариерната дейност продължава, безумното движение на тежки камиони, на метри от къщите, продължава! Складирането на взривове продължава! Подготовката за доизяждане на планината продължава! Пет години Лъжи!“ – написаха в групата си протестиращите.

Рано тази сутрин те отново се изправиха на пътя на тежките камиони, които слизат натоварени от кариерите. Те искат незабавно спиране на дейностите в находищата, управата на Община „Родопи“ да изпълни поетите към хората в селото ангажименти. Като най-важният те определят да се спре движението на тежкотоварни камиони през селото.

Недоволните настояват още за пълна проверка на законността на складовете за взривни материали и премахването им.

С оглед на обезпечаването на чист въздух и по-добро качество на живот хората предлагат урбанизираната територия на селото да се разшири и в бъдещия ОУП на населеното място да се направи обещаната еко пътека до параклиса „Свети Спас“. 

Снимки: радио Пловдив

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина